Článek
Buddha bowl je asijské jídlo a musíte tedy počítat s tím, že budete potřebovat suroviny, které třeba úplně běžně doma nemáte - například edamame, což jsou nezralé sojové boby. Dají se sehnat ve větším supermarketu, ale kdyby to byl problém, lze je nahradit třeba cukrovým hráškem. Ostatní suroviny už jsou běžně k dostání.
Postup
01.
Rýži důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Vložte ji do hrnce a zalijte dvojnásobným množstvím vody. Přiveďte k varu, osolte a vařte asi 35 až 40 minut do změknutí, dokud se voda nevstřebá.
02.
Předehřejte troubu na 200 °C. Veškerou zeleninu očistěte, batát nakrájejte na kostičky, mrkev na nudličky, cuketu na kolečka a papriku na proužky. Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj zeleninu, kterou pak přelijte olivovým olejem, osolte, opepřete a posypejte paprikou. Promíchejte a pečte 30 minut doměkka a do zezlátnutí.
03.
V misce smíchejte tahini, citronovou šťávu, javorový sirup a sůl. Postupně přidejte dle potřeby vodu a vymíchejte hladce krémový dresink.
Edamame krátce povařte ve vroucí vodě (asi 3 minuty) a poté zchlaďte ve studené lázni. Cherry rajčata rozkrojte na menší kousky. Halloumi nakrájejte na plátky a opečte na pánvi z každé strany na troše oleje dozlatova.
04.
Doprostřed servírovací misky nandejte rýži a okolo vyskládejte střídavě listy špenátu, pečenou zeleninu, edamame, rajčata a halloumi. Zakápněte tahini dresinkem, ozdobte dýňovými semínky a čerstvým koriandrem.