Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Pod názvem Buddha bowl se skrývá miska plná surovin, které spolu ladí chutí, barevností i tím, jak křupou nebo se rozplývají na jazyku. Budou ji milovat vegetariáni, ale také lidé, kteří si hlídají zdravý jídelníček.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Základ
  • 100 g rýže
  • 1/2 lžičky soli
  • 80 g sojových bobů
    6
  • 4 ks cherry rajčat
  • 200 g sýra halloumi
    7
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1/2 hrnku listového špenátu
  • 1 lžíce dýňových semínek
  • 1/2 lžíce koriandrové natě
Pečená zelenina
  • 1 ks batátů
  • 1 ks mrkve
  • 200 g menší zelené cukety
  • 1 ks čerstvých červených paprik
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli a pepře
  • 1 lžička uzené papriky
Tahini dresing
  • 3 lžíce pasty tahini
    8
    11
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička javorového sirupu
  • 1 špetka soli
  • 3 lžíce vody
Obsažené alergeny
6
Sója
7
Mléko a mléčné výrobky
8
Skořápkové plody
11
Sezamová semena
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Buddha bowl je asijské jídlo a musíte tedy počítat s tím, že budete potřebovat suroviny, které třeba úplně běžně doma nemáte - například edamame, což jsou nezralé sojové boby. Dají se sehnat ve větším supermarketu, ale kdyby to byl problém, lze je nahradit třeba cukrovým hráškem. Ostatní suroviny už jsou běžně k dostání.

Postup

01.

Rýži důkladně propláchněte pod tekoucí vodou. Vložte ji do hrnce a zalijte dvojnásobným množstvím vody. Přiveďte k varu, osolte a vařte asi 35 až 40 minut do změknutí, dokud se voda nevstřebá.

02.

Předehřejte troubu na 200 °C. Veškerou zeleninu očistěte, batát nakrájejte na kostičky, mrkev na nudličky, cuketu na kolečka a papriku na proužky. Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj zeleninu, kterou pak přelijte olivovým olejem, osolte, opepřete a posypejte paprikou. Promíchejte a pečte 30 minut doměkka a do zezlátnutí.

03.

V misce smíchejte tahini, citronovou šťávu, javorový sirup a sůl. Postupně přidejte dle potřeby vodu a vymíchejte hladce krémový dresink.

Edamame krátce povařte ve vroucí vodě (asi 3 minuty) a poté zchlaďte ve studené lázni. Cherry rajčata rozkrojte na menší kousky. Halloumi nakrájejte na plátky a opečte na pánvi z každé strany na troše oleje dozlatova.

04.

Doprostřed servírovací misky nandejte rýži a okolo vyskládejte střídavě listy špenátu, pečenou zeleninu, edamame, rajčata a halloumi. Zakápněte tahini dresinkem, ozdobte dýňovými semínky a čerstvým koriandrem.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie4 777,05 kJ
Bílkoviny48,51 g
Tuky66,66 g
Sacharidy84,87 g
Sůl5,31 g
SAFA23,2 g
Vláknina16 g
Cukry25,65 g

Načítám