Článek
Pokud hledáte jídlo, které je lehké, ale zároveň výživné a syté, zeleninové kari s kokosovým mlékem je skvělá volba. Díky kombinaci mrkve, cukety, papriky nebo brokolice a voňavého koření vzniká pestrý pokrm, který si snadno přizpůsobíte podle sezónní nabídky. Krémové kokosové mléko vše krásně zjemní a dodá jemně exotický nádech. Podávejte s rýží nebo indickým chlebem naan.
Postup
01.
Oloupejte a nakrájejte cibuli, česnek a asi dva centimetry zázvoru nadrobno. Papriku nakrájejte na proužky, mrkev na půlkolečka a brokolici rozdělte na růžičky... Pokud budete používat mraženou zeleninu, pak ji vyndejte z mrazáku včas, aby nebyla při přidávání do pánve úplně zmrzlá.
02.
Na pánvi rozpalte olej a osmahněte cibuli. Poté přidejte zázvor a nakonec česnek. Jakmile se česnek rozvoní a cibulka zesklovatí, vmíchejte kari pastu (lze ji nahradit dvěma lžičkami kari koření) a vše dobře promíchejte.
Přidejte na kolečka nakrájenou mrkev a proužky červené papriky, krátce orestujte. Přisypejte fazolové lusky a růžičky brokolice. Po chvíli směs zalijte kokosovým mlékem a vývarem. Podle chuti můžete přidat i špetku chilli.
03.
Vařte na mírném ohni asi 15 minut, aby zelenina změkla, ale zůstala lehce křupavá. Poté přidejte hrášek, který stačí prohřát 2–3 minuty i v případě, že používáte mražený.
Nakonec dochuťte citronovou šťávou. Ne každý má rád koriandr, proto ho nepřidávejte přímo do jídla. Naservírujte ho zvlášť v misce, aby si každý mohl svou porci posypat podle chuti. Kari podávejte s rýží, ideálně basmati nebo jasmínovou.
Cukety, kam se podíváš
Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní