Hlavní obsah

Jídla pro dobrou náladu? Losos, čokoláda, banány… Tajemství surovin, díky nimž můžete být šťastnější

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Foto: Just Life, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V každodenním životě hledáme cesty, jak zlepšit svou náladu a posílit pocit štěstí. Co kdybyste však mohli najít klíč k radosti přímo ve svém jídelníčku? Pojďte se podívat na potraviny, které vám mohou pozitivně ovlivnit náladu.

Článek

Je známo, že láska prochází žaludkem, ale co štěstí? Představte si, že také! Je přece ideální být spokojení a ještě dobře najedení. Staňte se kuchařem svého vlastního štěstí tak, že si vylepšíte den potravinami, které posílí dobrou náladu a přinesou do vašeho života více radosti.

Cesta k radosti skrze tryptofan

Tryptofan je esenciální aminokyselina, která hraje klíčovou roli v tvorbě serotoninu, známého také jako „hormon štěstí“. Potraviny bohaté na tryptofan zahrnují krůtí maso, kuřecí maso, ryby, ořechy a semínka. Přidání těchto surovin do jídelníčku může podpořit tvorbu serotoninu, a zvýšit tak dobrou náladu.

Foto: Danijela Maksimovic, Shutterstock.com

Dodejte tělu „hormon štěstí“ Foto: Danijela Maksimovic, Shutterstock.com

Zázrak jménem vitamin D

Vitamin D bývá označován také jako „sluneční vitamin“. Je spojován s lepší náladou a snížením rizika deprese. Vzhledem k tomu, že nyní není dostatek možností ke slunění, můžete dobrou náladu podpořit konzumací potravin bohatých na vitamin D, jako jsou losos, tuňák a vejce.

Přátelská probiotika

Střeva jsou domovem mnoha mikroorganismů, včetně těch přátelských. Pravidelná konzumace potravin bohatých na probiotika, jako jsou jogurty, kysané zelí a kimči, podporuje zdravou střevní mikroflóru, což ovlivňuje i vaši náladu. Některé studie naznačují spojitost mezi zdravým střevem a psychickým blahem.

Čokoláda pro radost

Čokoláda, zejména ta s vysokým obsahem kakaa, obsahuje látky, které stimulují uvolňování endorfinů a serotoninu. Máte-li chuť na sladkosti, volba kvalitní tmavé čokolády může být cestou k chvilkám štěstí. A to, že je zařazena i mezi údajná afrodiziaka, je dalším bonusem.

Omega-3 mastné kyseliny pro klidné myšlení

Ryby jako losos, makrela a tuňák jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které mají pozitivní vliv na mozek a nervový systém. Studie naznačují, že pravidelná konzumace omega-3 kyselin může pomoci snížit symptomy úzkosti a depresivní nálady.

Foto: Jacek Chabraszewski, Shutterstock.com

Omega-3 mastné kyseliny mají pozitivní vliv na nervový systém Foto: Jacek Chabraszewski, Shutterstock.com

Vitamin B pro energetický náboj

Skupina vitaminů B, především B6, B9 (kyselina listová) a B12, hraje klíčovou roli ve správném fungování nervového systému. Potraviny bohaté na tyto vitaminy zahrnují listovou zeleninu, luštěniny, ořechy a hovězí maso. Dodání vitaminů B do stravy podporuje energii a celkovou duševní pohodu.

Banány pro lepší náladu

Banány také obsahují již zmíněný tryptofan, stejně jako vitamin B6 a hořčík. Tato kombinace zázračně pomáhá při tvorbě serotoninu a podporuje uvolnění od stresu. Navíc banány jsou snadno dostupné a přenosné, což z nich činí ideální svačinu pro podporu dobré nálady i během dne.

Kurkuma a její antidepresivní účinky

Kurkuma, která obsahuje látku kurkumin, má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Některé studie dokonce ukazují, že kurkumin může mít antidepresivní účinky a pomoci snižovat symptomy deprese. Zahrnutí kurkumy do jídel a nápojů přinese nejen chuťový požitek, ale i zlepšení nálady.

Načítám