Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Jan Červenka

Foto: Jan Červenka

Pečené jehněčí kolínko je ideální jarní pokrm, který svou jedinečnou chutí představuje vrchol kulinářského umění. Náš recept vám ukáže, jak přípravu jehněčího kolínka dotáhnout k dokonalosti. Klíčem k úspěchu je pomalé pečení, které masu dovolí rozvinout plnou hloubku chutí.

4 hod.
Příprava
4 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks jehněčích kolen
  • 1 kg brambor
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 500 g mrkve
  • 1 palice česneku
  • 300 g růžičkové kapusty
  • 1 ks másla
  • 200 g bílého jogurtu
  • 1 svazek čerstvé pažitky
  • 4 hrsti baby špenátu
  • 1 ks červené cibule
  • 100 ml omáčky demi-glace
  • 1 lžička soli a pepře
Na zálivku
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička medu
Článek

Přivítejte jaro ve velkém stylu, tedy s pečeným jehněčím kolínkem. Za receptem stojí Honza Všetečka, šéfkuchař pražské restaurace U Kalendů. Pohrál si s tradiční recepturou a připravil pokrm, který bude vévodit vaší velikonoční tabuli.

Postup

01.

Předehřejte troubu na 120 °C. Jehněčí vložte do pekáče, přiklopte ho a 3 hodiny pomalu pečte. Brambory omyjte, podle potřeby oloupejte, pokrájejte a promíchejte s olejem, pepřem, solí a lístky rozmarýnu.

02.

Mrkev očistěte. Brambory, mrkev a celou palici česneku přidejte k jehněčímu. Nechte odklopené, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte, až brambory změknou a zezlátnou.

Foto: Jan Červenka

Jehněčí pečte se zeleninouFoto: Jan Červenka

03.

Do hrnce s vroucí osolenou vodou vhoďte kapustičky a 5 minut je povařte. Pak je sceďte a zchlaďte ledovou vodou. V pánvi rozpusťte plátek másla a prohřejte na něm kapustičky.

04.

Z pekáče vyjměte upečený česnek, vymáčkněte stroužky a promíchejte je s jogurtem. Přidejte nasekanou pažitku a podle chuti osolte a opepřete.

Foto: Jan Červenka

Jogurtová omáčka pokrm ozvláštní a osvěžíFoto: Jan Červenka

05.

Suroviny na zálivku prošlehejte a promíchejte s baby špenátem a červenou cibulkou - ideálně naloženou.

06.

Asi centimetrový plátek másla rozehřejte s omáčkou demi-glace a nalijte na upečené maso.

07.

Naložte na talíř maso, brambory, mrkev a kapustičky. Přelijte demi-glace. Salát a ochucený jogurt si každý může nabrat podle chuti.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Načítám