Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jehněčí pečínka na česneku a k tomu špenát? Vynikající a léty prověřená kombinace. Přidejte rozmarýn a víno (nebo pivo) a udělejte listový špenát s medvědím česnekem. Tahle luxusní varianta oblíbené klasiky bude chutnat všem milovníkům jehněčího masa.

25 min.
Příprava
2 hod., 35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Maso
  • 1 200 g jehněčí plece
  • 200 ml bílého vína
  • 2 ks cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 80 g másla
  • 8 stroužků česneku
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Příloha
  • 250 g listového špenátu
  • 1 hrst medvědího česneku
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla
  • 12 ks brambor
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Maso odblaňte. Můžete použít maso i s kostí, ale vykostěné nebo na menší kousky pokrájené se upeče mnohem rychleji. Jestli tedy koupíte plec bez kosti, klidně jděte do ní. Změklé máslo smíchejte s prolisovaným česnekem, sekaným rozmarýnem, lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem. Tuto směs dobře vetřete do masa a nechte ho marinovat nejméně dvě hodiny, klidně přes noc.

02.

Do pekáče nasypejte pokrájenou cibuli, osolte ji, položte na ni maso a podlijte vínem či pivem anebo vodou. Přiklopte poklicí nebo přikryjte alobalem a pečte při 190 °C hodinu. Poté maso otočte, znovu přiklopte a pečte další hodinu, nebo až bude měkké a půjde pěkně od kosti. Pak maso opět otočte a dopečte už bez poklice asi půl hodiny dozlatova. 

03.

Upečené maso vyjměte a uložte do tepla nebo zabalte do alobalu. Do výpeku vsypejte lžíci mouky, rozšlehejte metličkou, míchejte a povařte asi pět minut do zhoustnutí. Zauštěným výpekem pak maso na talíři polévejte.

04.

Zatímco se maso peče, připravte přílohu. Brambory uvařte doměkka (anebo je klidně upečte s masem) a v hrnci je protřeste se lžící másla a nasekanými bylinkami, aby se trochu pomačkaly. Cibulku nechte zesklovatět na troše másla, přidejte špenát a nasekaný medvědí česnek, osolte a opepřete a nechte zavadnout. Maso podávejte přelité šťávou a doplněné bramborami a česnekovým špenátem.

Reklama

Načítám