Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tahle zajímavá a výborná úprava kapra, tak trochu inspirovaná francouzskou kuchyní, vám provoní celý byt. Červené víno, bylinky a slanina českého kapra překvapivě skvěle doplňují.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na základ
  • 100 g slaniny v celku
  • 4 ks šalotky
  • 200 g kořenové zeleniny (mrkve, celeru, petržele)
    9
  • 1 hrnek červeného vína
    12
  • 1 lžička provensálské bylinky
  • 1 lžička balzamikového octa
    12
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 špetka soli
Na kapra
  • 1 ks filetu z kapra
    4
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 lžičky másla
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Podle tohoto receptu můžete připravit i jiné sladkovodní ryby, například candáta nebo pstruha.

Postup

01.

Nejprve si v pánvi připravte základ, na kterém budete později péct kapra. Na kostičky nakrájenou slaninu osmahněte, když začne zlátnout, přidejte na klínky nakrájené šalotky a na kostičky nasekanou kořenovou zeleninu. Společně restujte asi 3 minuty.

02.

Pak vše zalijte červeným vínem, přidejte balzamikový ocet, bylinky, trochu cukru a sůl (podle chuti). Asi 5 minut povařte.

03.

Kapří filet s kůží nakrájejte na porce, osolte a opepřete. Zeleninový základ z pánve nalijte do zapékací mísy nebo pekáče a na něj vyskládejte porce kapra kůží navrch. Na každý kousek dejte asi půl lžičky másla. Takto připraveného kapra vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20 až 30 minut. Hotové jídlo podávejte s vařenými bramborami.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 110,43 kJ
Bílkoviny12,78 g
Tuky12,96 g
Sacharidy24,77 g
Sůl2,56 g
SAFA5,48 g
Vláknina2,5 g
Cukry8,71 g

Související články

Načítám