Článek
Rajčata patří mezi oblíbené suroviny do studené i teplé kuchyně, ale polévka z čerstvých rajčat nepatří mezi nejběžnější recepty. Tento nadchne milovníky kombinace rajských a bazalky. Při přípravě můžete nejprve rajčata oloupat, ale ve slupce je velký obsah vitaminů, takže je škoda se jí zbavovat. Máte-li výkonný mixér, můžete ji ponechat, a pak není ani potřeba polévku pasírovat.
Postup
01.
Rajčata rozkrájejte na čtvrtiny a vyskládejte v jedné vrstvě na plech řeznou stranou vzhůru. Posypejte je solí a přelijte olejem. Pečte v troubě vyhřáté na 210 °C asi 20 minut.
02.
V hrnci na kousku másla osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli šalotku a poté nechte rozvonět česnek. Přidejte pečená rajčata a stěrkou do hrnce pěkně vytřete celý obsah plechu i s veškerou šťávou.
03.
Na nízkém plameni nechte polévku alespoň 15 minut lehce probublávat. Poté přihoďte pár lístků bazalky a ponorným mixérem polévku rozmixujte dohladka.
04.
Je-li pro vás polévka příliš hustá, nařeďte ji trochou vývaru nebo vody (asi 30 ml – záleží na tom, kolik rajčata pustí šťávy) a dochuťte solí a cukrem podle chuti.
05.
Polévku na talíři ozdobte zakysanou smetanou a olivovým olejem a lehce opepřete. Ozdobte lístky bazalky, opečenými krutony a hoblinkami parmezánu.