Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Rajčata by bylo škoda dávat jen do salátů nebo z nich dělat domácí kečup. Pěstujete je na zahrádce nebo máte na trhu vytipované opravdu sladké a voňavé druhy? Pak vyzkoušejte tuhle rajčatovou polévku. Je vynikající a krémová i bez mouky.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 1 kg rajčat
  • 1 lžička soli a pepře
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 10 g másla
  • 2 ks šalotky
  • 2 ks stroužku česneku
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 3 lžičky třtinového cukru
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 hrnek krutonů
  • 1 lžíce parmazánu
Článek

Rajčata patří mezi oblíbené suroviny do studené i teplé kuchyně, ale polévka z čerstvých rajčat nepatří mezi nejběžnější recepty. Tento nadchne milovníky kombinace rajských a bazalky. Při přípravě můžete nejprve rajčata oloupat, ale ve slupce je velký obsah vitaminů, takže je škoda se jí zbavovat. Máte-li výkonný mixér, můžete ji ponechat, a pak není ani potřeba polévku pasírovat.

Postup

01.

Rajčata rozkrájejte na čtvrtiny a vyskládejte v jedné vrstvě na plech řeznou stranou vzhůru. Posypejte je solí a přelijte olejem. Pečte v troubě vyhřáté na 210 °C asi 20 minut.

02.

V hrnci na kousku másla osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli šalotku a poté nechte rozvonět česnek. Přidejte pečená rajčata a stěrkou do hrnce pěkně vytřete celý obsah plechu i s veškerou šťávou.

03.

Na nízkém plameni nechte polévku alespoň 15 minut lehce probublávat. Poté přihoďte pár lístků bazalky a ponorným mixérem polévku rozmixujte dohladka.

04.

Je-li pro vás polévka příliš hustá, nařeďte ji trochou vývaru nebo vody (asi 30 ml – záleží na tom, kolik rajčata pustí šťávy) a dochuťte solí a cukrem podle chuti.

05.

Polévku na talíři ozdobte zakysanou smetanou a olivovým olejem a lehce opepřete. Ozdobte lístky bazalky, opečenými krutony a hoblinkami parmezánu.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 051,05 kJ
Bílkoviny5,41 g
Tuky39,35 g
Sacharidy29,11 g
Sůl6,41 g
SAFA10,27 g
Vláknina2,2 g
Cukry12,38 g

Načítám