Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Proslulý šopský salát nemá příliš dlouhou historii: vznikl v 50. letech minulého století v bulharském letovisku Družba (dnešní název je Svatí Konstantin a Helena). Tamní kuchaři dostali za úkol připravit pro turisty jídla, která by vystihovala jejich zemi, a tak vznikl salát ze skvělé místní zeleniny a v barvách bulharské vlajky.

10 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 1 ks červené cibule
  • 3 ks rajčat
  • 3 ks paprik
  • 1 ks okurky
  • 5 lžic slunečnicového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa
    12
  • 150 g balkánského sýru
    7
  • 1 hrst černých oliv
  • 1 špetka soli
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Hosté si salát rychle oblíbili: je osvěžující a chuťově velmi bohatý a zároveň nenáročný na vstupní suroviny a přípravu. Recept se rychle rozšířil a díky československým turistům zdomácněl i u nás. Jeho chuť stojí a padá s kvalitou zeleniny: dokonalý bude, jen když použijete vyzrálá a voňavá masitá rajčata, šťavnatou cibuli a okurku, která dozrála na sluníčku (v Bulharsku ji vždy loupou). Do salátu patří paprika, ta může být čerstvá, ale také (a salát bude ještě lahodnější) ogrilovaná téměř dočerna a zbavená slupky.

Poté už jenom trocha oleje – a tentokrát sáhněte po slunečnicovém. Panenský olivový olej je sice zdravý, má ale příliš výraznou chuť, která do šopáku nepatří, k Bulharsku patří chuť slunečnicového oleje! Pak už jenom kapka jablečného octa a bohatá čepice nastrouhaného slaného balkánského sýra. Recept nemůže být jednodušší!

Postup

01.

Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka. Červená cibule je poměrně jemná a dobře ji snášejí i lidé s citlivějším zažíváním, pokud je ale pro vás i tak příliš palčivá, osolte ji a nechte chvíli bokem, chuť se ještě zjemní.

02.

Oloupanou salátovou okurku a masitá vyzrálá rajčata nakrájejte na kousky velikosti sousta a společně s cibulí je zlehka promíchejte ve větší míse.

03.

Přidejte slunečnicový olej a ocet a naposledy promíchejte. Balkánský sýr nastrouhejte nahrubo a salát rovnoměrně posypejte. Nakonec přidejte pár černých oliv, salát vychlaďte a podávejte. Do salátu můžete přidat trochu nasekané petrželové natě.

Načítám