Hlavní obsah
4,7
(7)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Něžně růžové kostičky posypané kokosem vypadají jako dezert pro princezny: však po nich také sáhnou všechny malé holky (i kluci), hned jak je přinesete na letní oslavu. Dospělí se rádi přidají: šťavnatá jahodová verze nejpopulárnějšího australského dezertu lamington k ochutnání přímo vybízí.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
25 kusů
Na korpus budete potřebovat
  • 4 ks vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 100 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Na polevu
  • 400 g čerstvých jahod
  • 4 plátky plátkové želatiny
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
Na dokončení
  • 1 hrnek mletého kokosu
Článek

Říká se, že tenhle oblíbený zákusek vznikl náhodou, když kuchařka lorda Lamingtona, guvernéra australského Queenslandu, omylem upustila jeho oblíbený koláč do rozpuštěné čokolády. Měl to být samotný lord Lamington, kdo navrhl zasypat ho ještě kokosem, aby se zabránilo ušpinění prstů, a populární lahůdka byla na světě.

Těžko říct, zda je historka pravdivá, jisté ale je, že čokoládový lamington dnes patří mezi nejoblíbenější australské dezerty. Je rychle hotový a dlouho vydrží, proto není divu, že se okamžitě rozšířil po celém světě a dorazil i k nám: věděli jste, že čokoládové kostky s kokosem, které připravujeme na Vánoce, mají australský původ?

V létě zkuste po vzoru Australanů nahradit čokoládovou polevu jahodovou omáčkou. Želatiny v rozpisu surovin se nelekejte: pokud s ní nemáte zkušenosti, tohle je ideální příležitost, jak si práci s ní „osahat“.

Postup

01.

Den dopředu si připravte jednoduchý piškotový korpus, bude se s ním lépe pracovat, když si trochu odpočine. Čtvercovou formu 20 × 20 cm vyložte papírem na pečení a troubu předehřejte na 170 °C.

02.

Na korpus prosejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli, máslo rozpusťte v mikrovlnné troubě a nechte chvíli zchladnout. Ve větší míse šlehejte celá vejce s krupicovým cukrem tak dlouho, až výrazně nabydou a zesvětlají. Poté krátce zašlehejte i vanilkový extrakt a rozpuštěné zchladlé máslo a nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva.

03.

Těsto přelijte do připravené formy a v předehřáté troubě pečte asi 25 minut, až povrch zezlátne a špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Upečený korpus nechte dobře vychladnout a odležet, ideálně do druhého dne. Na druhý den ho nakrájejte ostrým nožem na kostičky o velikosti cca 4 × 4 cm.

Tip: Někdy narazíte na lamingtonky promazané jahodovým džemem. Pokud máte jistou ruku a dlouhý ostrý nůž, můžete to zkusit, budou ještě šťavnatější. Korpus vodorovně rozřízněte na poloviny, potřete marmeládou, znovu sestavte a nechte odležet do druhého dne.

04.

Na jahodovou polevu dejte do rendlíku nakrájené jahody, podlijte je malým množstvím vody a krátce poduste, postačí jim 10 minut. Poté je přes cedník propasírujte do čistého hrnce.

05.

Ve troše vody nechte nabobtnat želatinu, bude potřebovat asi 5 minut. Propasírované jahody znovu přiveďte k varu, ochutnejte a podle sladkosti jahod dochuťte trochou moučkového cukru a pár kapkami citronové šťávy, řiďte se svou chutí. Odstavte z ohně. Želatinu vymačkejte, přidejte k ní pár lžic horkých jahod, rozmíchejte, a když se želatina rozpustí, vlijte ji do hrnce ke zbytku jahodové směsi a už nevařte! Rozmíchejte ji a nechte chvíli zchladnout.

Tip: Mám moc ráda spojení jahod a bezinek, proto k oslazení používám domácí bezový sirup.

06.

Na talířek si připravte strouhaný kokos. Kostičky piškotu pomocí dvou vidliček postupně namáčejte v ještě teplé jahodové hmotě a ihned obalte kokosem. Odkládejte na mřížku a až budou všechny lamingtonky hotové, nechte je v chladu ztuhnout.

Další australský dezert, který si podmanil svět, je lehoučká křupavá sněhová Pavlova. Pokud milujete bezé, zkuste recept na mini Pavlovu s karamelizovanými meruňkami.

Reklama

Načítám