Článek
Postup
01.
Dýni klidně upečte celou a zbytek si schovejte do božského dýňového dortu, vláčného dýňového chlebíčku nebo třeba oranžových dýňových noků. Moje vcelku vážila 1,5 kila a po upečení a očištění 800 g, takže na máslo jsem použila 400 g pyré z upečené dýně. Omytou dýni každopádně rozpulte, vydlabejte zrníčka a takto neoloupanou pečte při 180 °C asi hodinu doměkka.
02.
Nechte vychladnout na pokojovou teplotu, odstraňte slupku (pokud jste použili hokkaido, není třeba ji loupat), odvažte si zhruba 400 g a rozmixujte se zbývajícími ingrediencemi. Máslová dýně je sladší, takže u jiných druhů bude nejspíš potřeba trochu více sladidla. Tip: Lexikon dýní: Víte, která se hodí do polévky a která je nejlepší do koláčů?
Voňavá podzimní svačina či snídaně se bez dýně a perníkového koření neobejde!Foto: Kateřina Harudová
03.
V nepřilnavém kastrůlku směs přiveďte k varu a za častého míchání nechte asi 30 minut na mírném ohni prohřívat. Přendejte do skleničky a po vychladnuté skladujte v lednici. Spotřebujte do 2 týdnů, ale na nabírání vždy používejte čistou lžičku.
A na co takové „máslo“ použít? Nám nejvíc chutná v palačinkách, s domácím jogurtem, na vánočce (ano, celoročně!) s marmeládou nebo v ovesné kaši k snídani.