Hlavní obsah
3,0
(45)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Z dýně je nejen skvělá polévka, ale také dezerty a kuchařské vychytávky. A jednou takovou zdravější je dýňové „máslo“. Je hedvábně krémové, krásně se roztírá a na pečivu výborně zastoupí právě zmíněný tuk, byť samotné žádné tuky neobsahuje!

15 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 skleničku
  • 1/2 ks máslové dýně
  • 30 g kokosového cukru
  • 20 ml jablečného octa
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička perníkového koření
  • 2 lžíce medu
Článek

Místo kupovaného perníkového koření si klidně namíchejte vlastní ze skořice, zázvoru, muškátu a hřebíčku. Také můžete přidat pár kapek vanilkového aroma. Máslo lze rovněž dosladit jakýmkoli cukrem, medem či sirupem dle chuti.

Postup

01.

Omytou máslovou nebo hokaido dýni každopádně rozpulte, vydlabejte zrníčka a takto neoloupanou pečte při 180 °C asi hodinu doměkka.

Tip: Dýni klidně upečte celou a zbytek si schovejte do božského dýňového dortu, vláčného dýňového chlebíčku nebo třeba oranžových dýňových noků. Moje v celku vážila 1,5 kila a po upečení a očištění 800 g, takže na máslo jsem použila 400 g pyré z upečené dýně.

02.

Dýni nechte vychladnout na pokojovou teplotu, odstraňte slupku (pokud jste použili hokaido, není třeba ji loupat), odvažte zhruba 400 g a rozmixujte se zbývajícími ingrediencemi. Máslová dýně je sladší, takže u jiných druhů bude nejspíš potřeba trochu více sladidla.

Foto: Kateřina Harudová

Voňavá podzimní svačina či snídaně se bez dýně a perníkového koření neobejde!Foto: Kateřina Harudová

03.

V nepřilnavém kastrůlku směs přiveďte k varu a za častého míchání nechte asi 30 minut na mírném ohni prohřívat. Přendejte do skleničky a po vychladnutí skladujte v lednici. Spotřebujte do 2 týdnů, ale na nabírání vždy používejte čistou lžičku nebo nůž.

A na co takové „máslo“ použít? Nejvíc chutná v palačinkách, s domácím jogurtem, na vánočce s marmeládou nebo v ovesné kaši k snídani.

Reklama

Načítám