Hlavní obsah
3,7
(12)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Na tyhle krémové těstoviny s houbami budete potřebovat jenom pět základních surovin (navíc kapku oleje, sůl a pepř) a slabou čtvrthodinku času. Než se uvaří těstoviny, bude hotová i jednoduchá, ale velmi chutná krémová omáčka. A můžete usednout ke stolu. 

5 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 400 g těstovin linguine
  • 250 g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst listové petržele
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 3 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Dejte vařit velký hrnec vody na těstoviny a očistěte žampiony: postačí, když odříznete konec nožky a otřete je navlhčeným ubrouskem. Žampiony (nejlepší jsou hnědé krémové) nakrájejte na plátky, oloupejte česnek a připravte si i velkou hrst nasekané petrželové natě.

Tip: Zelené natě obohatí jídlo o dávku vitaminů, navíc vypadají hezky. Nejlíp se sekají, když jsou suché: petrželku vždy opláchnu, proberu, seříznu stonky a takto připravenou vložím do sklenice s vodou. Vydrží tak i pár dní a čisté zelené „sypání“ mám vždy po ruce.

02.

Vařicí vodu pořádně osolte, vložte těstoviny, zamíchejte a uvařte podle návodu na obalu. Ve velké pánvi rovnou rozpalte olej, vsypejte žampiony, osolte, opepřete a opečte je dohněda, potrvá to 4–5 minut.

03.

Až budou žampiony opečené, prolisujte do pánve česnek a ten jenom krátce promíchejte v horkém tuku. Zalijte smetanou, stáhněte plamen a krátce zredukujte, než omáčka trochu zhoustne. Postačí jí k tomu 3–4 minuty.

04.

V téhle chvíli už by měly být těstoviny správně uvařené: sceďte je a zachyťte trochu vody z vaření (postačí pár lžic). Přidejte je k omáčce i s vodou, promíchejte, vydatně zasypejte petrželovou natí a ihned podávejte.

Tip: Do omáčky můžete přidat trochu najemno nastrouhaného parmazánu, není to ale nutné. Houby a tučná smetana se postarají o to, že je i bez sýru dostatečně výrazná a dokonale krémová.

Houby se smetanou jsou vůbec silná dvojka: skvěle se doplňují v kulajdě i houbové omáčce, zkusit můžete i méně tradiční zapečené bramborové noky.

Reklama

Načítám