Hlavní obsah

Dejte si na okna a balkon jedlé truhlíky! Budou krásné i užitečné

Foto: Profimedia

Vyměňte alespoň pro letošek letničky za bylinky a zeleninuFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále ještě váháte, zda osázet truhlíky klasickými muškáty, nebo letos zvolit jiné květiny? A co se právě letos dát jiným směrem a vyrobit si truhlíky užitečné a krásné zároveň?

Článek

Jestli se na vašem okně, balkoně nebo parapetu daří letničkám, není důvod, proč by se tam nemělo dařit i bylinkám, zelenině, ale třeba i jahodám. Zásadní je, abyste vybrali správnou odrůdu, dopřáli jim vhodné podmínky a jako bonus si je zasadili tak, aby to bylo hezké i na pohled. A se vším se vám budeme snažit pomoci!

Proč jedlé truhlíky?

Nenapadlo vás zatím, že byste místo klasických druhů letniček měli vysazovat něco, co využijete v kuchyni? Možná jste se báli, že to nebude pěkné na pohled, ale ujišťujeme vás, že opak je pravdou! Navíc je to přesně podle současného trendu, který velí, že nejlepší je bio – tedy pěstované bez chemie. Což ve vašem truhlíku zcela jistě bude. Navíc – většina bylinek jsou trvalky, čili nemusíte truhlík osazovat každý rok.

Foto: Profimedia

Bylinky můžete vysázet i do větší dřevěné bedny, která bude sama o sobě také dekoracíFoto: Profimedia

Jak vysazovat?

Výsadba do květináčů je velmi jednoduchá, pár pravidel však má. „Na dno vždy nasypte trochu jemného písku či kamínků, aby mohla rostlina dobře zakořenit. Poté nasypte substrát určený pro bylinky, je k dostání ve většině zahrádkářských potřeb. Jeho složení je uzpůsobeno tak, aby rostliny mohly co nejlépe klíčit," uvádí Jakub Kirschner z firmy Gardena.

Semínka a sazeničky zasévejte vždy s dostatečnými mezerami, aby měla každá rostlinka svůj prostor. Pouze u pažitky nevadí, pokud jsou semínka blízko u sebe, jelikož roste v trsech. Půdu se semínky pak ještě poprašte zbylým substrátem, zhruba půl centimetru až dva centimetry, a dobře zalijte. Dbejte na to, abyste zeminu na vrchu neupěchovali. Hnojení u domácího pěstění není potřeba, stačí pravidelný přísun vody.

Foto: Profimedia

Krásně vypadají zelené bylinky a například měsíček lékařský, který tomu dodá veselé barvy. Samozřejmě se velmi hodí i proutěné nádobyFoto: Profimedia

Jaké rostliny se do truhlíků hodí?

Je to na vás a vašich chutích, ale květem potěší levandule, mateřídouška, rozmarýna – její převislá varianta. Krásně ale vypadá i pažitka, máta, bazalka nebo petrželka.

Nebojte se ale s truhlíky pracovat stejně, jako kdyby to byly malé záhonky. Klidně na ně vysejte ředkvičky, vysázejte kedlubny a salát. Hodí se do nich i jahody a některé odrůdy rajčat a paprik. Na balkóně můžete nechat popínat hrách a fazole.

Pokud vyberete druhy, které koření mělce a snesou pěstování v nádobách, není to problém. A už vůbec se nebraňte kombinacím letniček, bylinek a zeleniny nebo jahod. Bude to efektní na pohled – a ještě můžete využít bylinek jako odpuzovače škůdců. Mezi bylinkami to sluší i měsíčku lékařskému, lichořeřišnici...

Foto: Profimedia

Nejste si jisti, jak budou bylinky v truhlíku vypadat? Dejte je tam ještě v květináči a rozmyslete si, kterou kam chcete. Doporučujeme bylinky nakupovat nikoli v supermarketu, ale u zahradníkaFoto: Profimedia

Na co pozor?

Základem úspěchu v pěstování je to, jak kvalitní budou samotné bylinky. „Doporučujeme kupovat již předpěstované, ale ne ty ze supermarketu, které jsou určeny spíše k okamžité spotřebě. Často jsou vysazeny v nekvalitním pěstebním substrátu a krátce po tom, co si je donesete domů, bývají napadeny plísní. Výpěstky bylinek nakupujte tam, kde je prodávají v dobré kondici a optimálně zalité," uvádí Marek Ferenčík ze zahradnického centra Ferenčík v Českých Budějovicích.

Výběr nádoby – velikosti a materiálu – je individuální. Pokud mají bylinky přezimovat, pak je výhodnější kamenina nebo hlína, ale jinak je to na vás.

Foto: Profimedia

Jak vidíte, tak v truhlíku klidně můžete pěstovat i salát. Po jeho sklizni ho můžete nahradit třeba rajčaty nebo jahodamiFoto: Profimedia

Máte zkušenosti s jedlými truhlíky? Napište nám a poraďte ostatním, jak na to!

Reklama

Načítám