Hlavní obsah

Chlupy v umyvadle a další úskalí společného bydlení

Foto: BalanceFormCreative, Shutterstock.com

Foto: BalanceFormCreative, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snili jste o tom nějaký čas a teď to konečně přišlo. Po období randění a občasném přespávání u jednoho či druhého máte společné bydlení! Jenže místo nadšení přišlo trochu zklamání. Proč? A jak zabránit tomu, aby vztah hned od začátku společného bydlení nekorodoval?

Článek

Randění je romantické, každá ukradená chvilka, kdy můžete být spolu, stojí za to. A pokaždé, když se musíte rozloučit, říkáte si, proboha kéž bychom spolu bydleli! Když to ale přijde a vy se sestěhujete, nadšení rychle vyprchá. Tohle je 6 věcí, na kterých čerstvě sestěhované páry velmi často ztroskotají.

1. Vyjdou na povrch zlozvyky

Každý má nějaký ten nešvar nebo zlozvyk. Do téhle kategorie spadají všechny malichernosti a maličkosti, které se na první pohled mohou zdát roztomilé, nebo alespoň nedůležité, jenže po čase vám mohou začít lézt pořádně na nervy.

První týdny či měsíce se nad jeho pohozenými ponožkami usmějete, ale roky se vám je sbírat chtít nebude. On se zase zpočátku dívá láskyplně na vaše rozházené lodičky, které po vás zbyly v předsíni, když jste si ráno zkoušela, které boty vám nejlépe ladí k oblečení. Ale po čase už ho nebude bavit o ně zakopávat. Ano, jsou to všechna ta zvednutá prkénka, vlasy ve vaně, vousy v umyvadle, nádobí odložené ve dřezu místo v myčce a tisíce podobných blbůstek.

Jak z toho? Jde vlastně jen o to, zda se naučíte se svými vzájemnými chybami a zvyky žít, tolerovat je, a tak nějak je v rámci kompromisů a upřímných hovorů zmírnit.

Foto: varandah, Shutterstock.com

Vaše ležérní nakládání s botami mu může zprvu připadat roztomilé. Ale dlouho mu to nevydržíFoto: varandah, Shutterstock.com

2. Jiná představa o péči o domácnosti

Zpočátku mají oba nezkrotnou chuť si toho druhého hýčkat. U žen se to často projeví nebývalou ochotou být zarputilou domácí hospodyňkou, co udržuje pomyslné teplo domova. Uklízí, cídí, pere, žehlí, vyváří a podstrojuje. Jenže zásoby energie nejsou nekonečné, a pokud leží veškerá péče o domácnost jen na jednom z páru, je otázka času, kdy se vyčerpá a nadšení vystřídá frustrace a naštvanost.

V tomto případě pomáhá jediné. Od samého začátku si povinnosti spojené s chodem společné domácnosti rozdělte. Nastavte férovou dělbu práce tak, aby ani jeden z vás neměl po čase pocit, že je otrokem.

3. Ztráta soukromí

Čím déle jste žili sami, tím hůř můžete sestěhování snášet. Neznamená to ale, že byste měli žít jako doživotní poustevníci. Je jen potřeba si na společné bydlení vytvořit ty správné podmínky. Každý potřebuje nějaký svůj osobní prostor a být občas jen sám se sebou. Jinak se brzy budete cítit jako ve vězení.

Pokud žijete v pětipokojovém bytě, řešení je celkem snadné. Najděte si v něm každý místo, které bude jen vaše. A když budete mít potřebu, prostě se tam ukliďte. V garsonce je to horší, ale ne neřešitelné. Mnohdy stačí třeba jen vana a zamykací dveře v koupelně. Nebo kout, do kterého když si zalezete s knížkou, je to jasným znamením, že teď nechcete být rušeni.

Foto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

I kdybyste bydleli v jednom pokoji, měli byste si pro sebe každý vyhradit svůj koutek jako osobní prostor. Koupelna to jistíFoto: UfaBizPhoto, Shutterstock.com

4. Pomyslná ztráta svobody

Je to trochu podobné předešlému bodu. Dokud jste žili sami, nikdo se vás neptal, kam jdete, s kým jdete, kdy se vrátíte a podobně. Jakmile spolu ale začnou dva lidé žít, chtě nechtě o sobě mají najednou neuvěřitelný přehled a tak nějak přirozeně se zajímají, co ten druhý dělá.

Pokud se to nezmění v omezování, špehování a nezdravou žárlivost, je to v pořádku. To, že se vás partner ptá, kam jdete, není pokus ukrást vám svobodu, ale normální komunikace.

5. Když se nedohodnete na financích

Na peníze pozor, je to jeden z nejčastějších důvodů, proč to lidem ve vztahu skřípe. Je jedno, jak si to nastavíte, zda budete mít společný účet, nebo budete náklady na život dělit na půl, nebo se jeden rozhodne druhého živit, ale musíte v tom mít od začátku jasno a oba musíte s danou dohodou souhlasit.

Není nic horšího, než když má jeden z páru pocit, že ho ten druhý bere na hůl či je s ním dokonce jen kvůli penězům. Mějte také na paměti, že situace jednoho z vás se může v průběhu času změnit, takže buďte připraveni podle toho dohodu předělat.

6. Ukáže se, že jste každý jiný

Dokud jste spolu jenom randili, oba jste si pravděpodobně chtěli s tím druhým užít každou minutu. Klidně jste promilovali celou noc, víkend, kdy jste byli spolu, nevzal ani jeden z vás do ruky knížku, natož aby zapnul televizi. Byli jste jen vy dva, jeden pro druhého.

A tak můžete být po sestěhování nemile překvapeni, kolik času váš protějšek stráví sledováním fotbalu. Jeho zase možná rozčiluje vaše potřeba mít neustále puštěné rádio na plné pecky.

Tady opět pomůže jediné. Mluvit o tom a dohodnout se na určitých pravidlech. A také bude muset každý z vás trochu ustoupit a vytvořit s tím druhým kompromis, který bude snesitelný pro oba.

A nezapomínejte, že na lásce a vztazích je potřeba stále pracovat. Proto se vyplatí mít tyto tajné zbraně, které zlepší všechny vaše vztahy.

Reklama

Související témata:

Načítám