Hlavní obsah

Líbejte se! Alespoň jednou denně sedm vteřin, budete mít nejen lepší vztah, ale i život

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Foto: PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock.com

Reklama

Dennodenně pendlujete mezi prací, rodinou a různými povinnostmi. Uf! Občas je náročné vmáčknout do nabitého programu čas na cvičení nebo relaxaci. Je tu však jistá věc, na kterou byste neměli zapomínat. Líbání! Proč ho nutně potřebujete?

Článek

Randění je nesmírně důležité i pro dlouhodobé páry. Jedná se o naplánovaný čas, který umožňuje partnerům soustředit se jeden na druhého. Stmeluje, podporuje pouto mezi milenci a zároveň jim připomíná jiskřivé začátky vztahu. Jenže ne vždy si na něj dvojice vyhradí prostor. Pokud se ohlížíte zpátky a rekapitulujete, kdy jste byli naposledy v kině, v divadle nebo na večeři, a nemůžete se rozvzpomenout, datum příští schůzky si zapište do kalendáře a striktně se jím řiďte. A přitom se s partnerem opět začněte (častěji) líbat.

Aspoň třikrát denně, prosím!

Doporučují to psychologové, podle kterých jsou polibky klíčové pro udržení zdravého partnerství. Věřte nebo ne, ale je nutné políbit protějšek alespoň jednou denně, ideálně však třikrát nebo vícekrát. A jeden z těchto polibků by měl patřit k těm delším a vášnivějším, tedy než odlepíte ústa od partnerových, napočítejte aspoň do sedmi. Během této doby se spustí produkce oxytocinu, díky němuž se lidé cítí lépe a šťastně. Jaké další úžasné věci líbání podporuje?

1. Buduje emocionální intimitu

Oxytocin je zásadní pro porod a kojení, ale je to zároveň i hormon lásky, důvěry a věrnosti. Vylučuje se při laskání, hlazení a také při líbání. Není nutné připomínat, že po polibku a pocitech, jež způsobuje, je lehčí svěřovat si tajemství, poukazovat na vlastní strachy, radosti i přání a beze studu komunikovat o tom, co vám partnerství přináší i bere.

2. Zahání úzkosti a stres

Ze zprávy Centra ekonomických a tržních analýz vyplývá, že se za posledních 25 let zvýšila spotřeba antidepresiv víc než šestkrát. Epidemie covidu-19, válka na Ukrajině, ekonomická a energetická krize spojená s inflací a drahotou… To vše způsobuje, že roste počet lidí, kteří žádají lékaře o recept na antidepresiva. Možná i vy máte pocit, že vám všechno přerůstá přes hlavu a podléháte splínům i stresu? Takový stav zvyšuje krevní tlak a riziko srdečního infarktu. Snadná pomoc: při líbání se vyplavují důležité látky, které redukují nadbytek stresového hormonu kortizolu!

Foto: Dmytro Kapitonenko, Shutterstock.com

Líbání je zdravé pro tělo, duši i pro celý vztahFoto: Dmytro Kapitonenko, Shutterstock.com

3. Představuje projev lásky a zdroj bezpečí

Páry, které se líbají málo nebo vůbec, mají nižší šanci, že spolu vydrží. Polibky fungují jako „lepidlo lásky“ – drží partnery pohromadě a každému poskytují útěchu i pocit bezpečí. Mimochodem, podle řady psychologických studií potřebují ženy líbání daleko víc než muži: dámy se totiž častěji než pánové potýkají s nedostatkem sebevědomí.

4. Posiluje imunitu

Tým vědců z Nizozemí odhalil, že polibek, který trvá sedm až deset vteřin a zahrnuje výměnu slin, posiluje imunitu, neboť při něm dojde mezi partnery k přenosu až 80 milionů bakterií. To znamená, že milenci díky tomu „trénují“ mikroflóru v ústní dutině a jsou do budoucna lépe připraveni na boj s infekcemi.

5. Prodlužuje život

To nejlepší na konec. Arizonští vědci tvrdí, že líbání vede k delšímu životu. Na základě svých měření tvrdí, že páry, které se každé ráno políbí na rozloučenou, žijí v průměru o pět let déle než ty, které to nedělají. Zrovna jste nachlazení, máte covid či chřipku? Nevadí. Kromě každodenních vášnivých polibků můžete svou lásku posílit i dotykem.

Reklama

Načítám