Hlavní obsah

Zapomeňte na kuskus i bulgur, zkuste slzovku! Skvělá je jako bezlepková příloha i na pečení

Foto: Cattlaya Art, Shutterstock.com

Foto: Cattlaya Art, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dáváte v letních parnech přednost lehčím obědům a na talíři vám nechybí bulgur, quinoa, jáhly nebo pohanka? Zkuste i méně známou slzovku. Chutná naslano i nasladko, je přirozeně bezlepková a pomůže i trávení.

Článek

Slzovka obecná (někdy se jí říká i slzovka porcelánová, bílá perla východu nebo Jobovy slzy) je travina podobná prosu. Doma je zejména v asijské kuchyni, ale seženete ji i u nás. Je totiž nejen chutná, ale také velmi zdravá a své místo má i v tradiční východní medicíně. Semena slzovky vypadají podobně jako kroupy: jsou světlé a podobně veliké a mají podélnou rýhu. A podobné je i jejich použití.

Účinky slzovky na zdraví

Z nutričního hlediska je slzovka komplexní potravina, která dodá sacharidy, bílkoviny i tuky. Je také zdrojem důležitých minerálů a vitaminů ze skupiny B. Je přirozeně bezlepková, dobře stravitelná a má schopnost odhleňovat – uleví tak při respiračních chorobách. Zařadit do jídelníčku se doporučuje dále při zvýšeném cholesterolu, vysokém krevním tlaku i po vysilující nemoci.

Pevné místo má nejen v asijské kuchyni, ale i v tradiční východní medicíně. Podle ní slzovka podporuje přirozené detoxikační procesy, posiluje slezinu, plíce, ledviny i játra. V době zvýšené virové zátěže se podává dětem (třeba v kaši) pro posílení imunity.

Slzovka jako čistička pro pleť

Trápí vás kožní potíže? Zkuste slzovku. Doporučuje se jako pomoc při akné a hnisavých vřídcích. Čistí střeva, pomáhá vyrovnávat střevní mikrobiom a bojuje se zánětem, a zároveň tedy přispívá k zdravější a zářivější pokožce. Je možné udělat si i pleťovou masku ze slzovky.

Foto: mimi-TOKYO, Shutterstock.com

Slzovku můžete pěstovat i na zahradě jako okrasnou rostlinu. Roste až do dvoumetrové výšky a trochu připomíná bambus. Má ráda vlhko a slunce, nevadí jí ani písčitá nebo zásaditá půdaFoto: mimi-TOKYO, Shutterstock.com

Jak užít slzovku v kuchyni

V kuchyni najde slzovka široké uplatnění. Obecně je lepší ji před použitím alespoň na hodinu namočit, ale můžete ji nechat ve vodě klidně i přes noc. Uvařenou ji pak snězte nejlépe hned, stejně jako rýže a další obilniny patří mezi potraviny, které není vhodné ohřívat. Hlídáte si kalorie? 50 g vařené slzovky představuje cca 133 kcal a dodá přibližně 2 g vlákniny.

  1. Jako příloha - Buď sama o sobě, nebo ji namíchejte v poměru 1 : 2 s rýží, kuskusem nebo bulgurem, oživí jejich chuť.
  2. Jako doplněk dalších obilovin - K rýži do rizota, ke kroupám do kuby, k jáhlám do jahelníku
  3. Jako zavářka do polévky -
  4. Jako zdravý doplněk do sekané a nákypů -
  5. K zahuštění omáček, pomazánek, placiček - Užijte slzovku uvařenou a rozmixovanou.
  6. Do kaší a müsli - Použijte opražená semínka s cukrem.
  7. Jako doplněk do pečiva - Pomletá semena přidejte k dalším moukám při přípravě sladkého i slaného pečiva.

Nápoj ze slzovky pro zdraví i krásu

Slzovku můžete dokonce i pít, v Asii se z ní připravují různé prospěšné nápoje. Oblíbená je slzovková voda, tedy odvar ze slzovky: dvě lžíce semen propláchněte, namočte přes noc v litru vody a nazítří v ní pak změklá semena hodinu vařte na mírném plameni a sceďte. Hotovo. Teplý odvar se používá při žaludečních potížích a nechutenství, studený se popíjí pro podporu detoxikačních procesů, lze ho dochutit trochou citronové šťávy,

V Japonsku je populární čaj z opražené slzovky: lžíci semen nasucho opražte, až se rozvoní, zalijte studenou vodou a na mírném plameni vařte patnáct minut, sceďte a podávejte. Ulevuje například při pálení žáhy.

Foto: KUNG MIN JU, Shutterstock.com

Slzovku, kterou použijete pro přípravu nápoje, by bylo škoda vyhazovat. Přidejte ji do rizota nebo jí zahustěte polévkuFoto: KUNG MIN JU, Shutterstock.com

Dvě hrsti denně stačí

I když se jí připisuje řada blahodárných účinků, se slzovkou to nepřehánějte: dvě hrsti denně rozhodně stačí. Odvodňuje a při nadměrné konzumaci by mohla způsobovat vysychání pokožky a sliznic, zvlášť pokud k tomu máte sklony. Podáváte-li ji dětem (starším tří let), doporučená porce je poloviční oproti dospělému.

Načítám