Hlavní obsah

Krásnější tvář nejen z krémů. Jaká jídla chutnají pokožce

Foto: Zigres, Shutterstock.com

Foto: Zigres, Shutterstock.com

Reklama

O pleť můžete pečovat vhodnou kosmetikou, velký vliv má také pitný režim. V neposlední řadě se ale na kvalitě pokožky odrazí i váš jídelníček. Díky jakým potravinám bude vaše pleť zářit svěžestí a udrží si mladistvý vzhled?

Článek

I vaše pokožka potřebuje řadu živin, aby byla pevná, odolná, dobře hydratovaná a mladistvě svěží na pohled i na dotek. Vhodné vitaminy a minerály pomohou vyzmizíkovat jemné vrásky, nelichotivé pigmentové skvrny, akné i památky na neúměrné opalování. A teď nemluvíme o složkách kosmetiky, ale o péči zevnitř. O vašem jídelníčku. Co své pleti i žaludku dopřejte?

Meruňky proti akné

Trápí-li vás zanícené pupínky, zařaďte do jídelníčku meruňky bohaté na karotenoidy. Tělo si je dokáže přetvořit na vitamin A a ten využít právě pro zdravější vzhled pokožky. Vitamin A pomáhá s regenerací kožních buněk i růstem nových, zvyšuje hladinu kolagenu a chrání před UV zářením. V jídelníčku by vám neměla chybět ani další zelenina a ovoce žluté, oranžové a červené barvy, ale i živočišné zdroje áčka, jako jsou játra a mléčné produkty.

Dýňový olej udrží mládí

S akné, ekzémy, podrážděnou pletí nebo ložisky šupinaté kůže pomůže zvýšený příjem zinku a vitaminu E. Oba zároveň dokážou bojovat i s oxidačním stresem a udržují tak pokožku déle mladou. Zaměřte se v jídelníčku na rostlinné oleje, doplnit právě tyto látky pomůže olivový, sezamový, ale zejména dýňový olej. „Olej z dýňových semen obsahuje vysoké množství prospěšných látek, proto je dobré neznehodnocovat jej tepelnou úpravou. Ozvláštněte jím salát, dipy nebo pomazánky,“ radí Jiří Pantůček, zakladatel firmy s bylinkami a přírodní kosmetikou Green Idea.

Foto: sweet marshmallow, Shutterstock.com

Dýňový olej skladujte při pokojové teplotě na tmavém místěFoto: sweet marshmallow, Shutterstock.com

Papriky platí na povislou tvář

Potřebuje-li vaše pokožka projasnit, vsaďte na vitamin C. Bohatě ho doplní třeba salát z paprik, rajčat, brokolice a květáku. „Málokdo ví, že při tvorbě kolagenu hraje nezastupitelnou roli právě tento vitamin. Odpovídá za jeho základní vlastnost – pevnost. Jeho nedostatek vede k tvorbě defektního a nestabilního kolagenu,“ vysvětluje  dermatoveneroložka Interklinik Vanda Martišková. Kolagenu kůže vděčí za svou pružnost, ale i za schopnost regenerace. „Vitamin C je důležitý v procesu hojení tkání a podporuje obranyschopnost organizmu,” dodává lékařka. V neposlední řadě zpomaluje tvorbu vrásek.

Foto: Mike_O, Shutterstock.com

Potřebujete-li doplnit céčko, paprika je skvělá volbaFoto: Mike_O, Shutterstock.com

Bílý chřest proti pigmentovým skvrnám

Chřest je skvělý pro zdraví i pro krásu. Je totiž močopudný, takže pomáhá tělo zbavovat usazených toxinů, jejichž vlivem je pokožka zašedlá a vypadá unaveně. Platí i na další neduhy. Posiluje například cévy, pomáhá tak předcházet rozpraskaným červeným žilkám. Má také protizánětlivé účinky, což oceníte při akné. Bílý chřest je ale i zdrojem kyseliny listové a antioxidantů, důležitých pro mladou a silnou pokožku. „Obsahuje také vitamin C, který pleť bělí a barevně sjednocuje, pomáhá tedy řešit pigmentové skvrny,” prozrazuje Katarína Třísková, korektivní dermatoložka z Medicom Clinic.

Krůtí maso pleť zahojí a rozzáří

Pokud vás štvou povolené tváře, dopřejte si častěji kuřecí a krůtí maso. Je totiž důležitým zdrojem bílkovin, které pomáhají pevnosti pokožky. Krůtí má také nižší podíl tuku než jiné druhy masa, pomáhá tak mírnit výskyt hormonálně podmíněného akné. V krůtím najdete i vitaminy skupiny B, které podporují regeneraci pleti a urychlují její hojení. Obsahuje i čisticí a hojící zinek a vápník.

Hroznové víno proti otokům

Mladistvě vyhlížející pleti svědčí také hroznové víno. Může být pomocníkem proti rozpraskaným červeným žilkám, ochablým konturám, ale i zbytečně zadržované vodě a nelichotivým otokům a váčkům pod očima. Hrozny obsahují i cenné antioxidanty a látky s protizánětlivými účinky, které jsou prospěšné pro podrážděnou a přecitlivělou pokožku. Konzumujte je ale i se slupkou a jadérky, právě v nich se živiny spojované s mladistvým vzhledem skrývají.

Reklama

Načítám