Hlavní obsah

Tvarohový biskupský chlebíček z celozrnné špaldové mouky

Hodnocení:
(50)
Foto: Kateřina Harudová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Seznam surovin berte jen jako orientační. Do tohoto biskupského chlebíčku totiž výborně zužitkujete zbytky sušeného ovoce, kandované kůry, ořechů a klidně i polev z vánočního pečení. A ačkoli je z celozrnné špaldové mouky, díky tvarohu zůstane krásně vláčný i několik dnů.

Ingredience pro:
1 chlebíček
Na chlebíček
  • 50 g rozinek
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 40 ml rumu
  • 90 g másla
  • 60 g hnědého přírodního cukru
  • 2 vejce
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky vanilkového aromatu
  • 1 špetka soli
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 70 g čokolády na vaření
  • 40 g sekaných mandlí
  • 250 g polotučného tvarohu
Na pečení
  • tuk na vymazání
  • mouka na vysypání
Článek

Postup

Krok 1: Rozinky namočte do rumu a přiveďte k varu, pak vmíchejte kandovanou kůru. Odstavte a nechte bobtnat, než si připravíte zbytek.

Krok 2: Změklé máslo šlehejte s cukrem a vejci pět minut do pěny, přidejte všechno koření, vanilku, sůl, mouku, kypřicí prášek a tvaroh a vypracujte hutné těsto. Vmíchejte rozinky s kůrou i rumem, který se nevsákl, dále nasekanou čokoládu a mandle a těstem naplňte vymazanou a vysypanou formu na biskupský chlebíček. 

Krok 3: Pečte při 160 °C asi 50 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte chvilku chladnout ve formě a poté vyklopte.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek