Hlavní obsah
3,5
(63)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Seznam surovin berte jen jako orientační. Do tohoto biskupského chlebíčku totiž výborně zužitkujete zbytky sušeného ovoce, kandované kůry, ořechů a klidně i polev z vánočního pečení. A ačkoli je z celozrnné špaldové mouky, díky tvarohu zůstane krásně vláčný i několik dnů.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 chlebíček
Na chlebíček
  • 50 g rozinek
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 40 ml rumu
  • 90 g másla
  • 60 g hnědého přírodního cukru
  • 2 ks vejce
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • 1/2 lžičky vanilkového aromatu
  • 1 špetka soli
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 70 g čokolády na vaření
  • 40 g mandlí
  • 250 g polotučného tvarohu
Na pečení
  • 1 lžíce tuku
  • 1 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Rozinky namočte do rumu a přiveďte k varu, pak vmíchejte kandovanou kůru. Odstavte a nechte bobtnat, než si připravíte zbytek.

02.

Změklé máslo šlehejte s cukrem a vejci pět minut do pěny, přidejte všechno koření, vanilku, sůl, mouku, kypřicí prášek a tvaroh a vypracujte hutné těsto. Vmíchejte rozinky s kůrou i rumem, který se nevsákl, dále nasekanou čokoládu a mandle a těstem naplňte vymazanou a vysypanou formu na biskupský chlebíček. 

03.

Pečte při 160 °C asi 50 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte chvilku chladnout ve formě a poté vyklopte.

Reklama

Načítám