Hlavní obsah

Dopřejte chatě pohodový zimní spánek: Co je nutné udělat?

Foto: solepsizm, Shutterstock.com

Foto: solepsizm, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chataři, kteří svou oázu klidu využívají pouze v teplejších měsících, musejí s příchodem podzimu myslet na její zazimování. Jinak je na jaře může čekat nejedno nepříjemné překvapení. Co je důležité udělat?

Článek

Chaty a chalupy slouží pro mnoho lidí jako pravidelný únik z hektického a hlučného města. Jestli mezi ně patříte i vy, nepodceňte přípravu svého druhého domova na jeho zimní spánek. Jen tak se do něj budete moct vrátit bez zbytečných starostí a výdajů. Na co při zazimování nezapomenout?

1. Zabraňte zamrzání vody

V první řadě je nezbytné zabránit zamrznutí vody. Zmrzlá voda totiž zvětšuje objem a roztrhá vše kolem sebe. To vede k popraskanému potrubí, poškozené toaletě a zničenému čerpadlu, bojleru či topení.

Proto uzavřete přívod vody, u bojleru a kotle vypněte elektřinu, otevřete kohoutky a vypusťte veškerou vodu. Do nádob i toalety je vhodné nasypat sůl nebo nemrznoucí směs, aby případné zbytky vody nezamrzly. Finančně náročnější, zato ale vhodnější řešení je instalace topných kabelů na potrubí a nádoby s vodou – díky termostatu jejich teplota nikdy neklesne pod určitou hranici.

Vodu uzavřete i v případě, že ji nevypouštíte, ochrání vás to před vytopením. Zaizolujte vodoměr – obložte ho polystyrenem anebo využijte topný kabel.

Foto: Fremme, Shutterstock.com

Ještě než se s chatou na podzim rozloučíte, čeká vás několik důležitých úkolůFoto: Fremme, Shutterstock.com

2. Vypněte všechny pojistky

Kromě vody je nutné vypnout i elektřinu, čímž předejdete zkratování. Vypněte všechny spotřebiče, vypojte je ze zásuvky a vyhoďte pojistky kromě té, která napájí topné kabely. Zapomenout nesmíte ani na plyn – uzavřete ventil u bomby a vypněte plynový kotel.

3. Nepodceňujte vlhkost a plíseň

V chatě se po celou dobu nebude větrat ani topit a více sněhu nebo teplotních výkyvů může poškodit omítku a zdiva a vytvořit vlhké a plesnivé skvrny. Proto je vhodné místnostem co nejvíce odlehčit. Odtáhněte nábytek od stěn a nechte všechna dvířka skříní, komod i kredenců otevřená. Místa, kde se vlhkost tvoří nejvíce, ošetřete přípravkem proti plísním, případně na ně umístěte izolační nopovou fólii.

4. Nenechávejte nic pro škůdce

Z chaty odvezte veškeré nápoje a jídlo, včetně trvanlivého. Mohlo by přilákat hlodavce či moly. Lednici s mrazákem i ostatní spotřebiče důkladně vyčistěte. Zbavte je zbytků jídel nebo třeba kávy, omyjte i jejich filtry a vytřete je do sucha.

Kvůli myším, molům a parazitům by na chatě nemělo zůstat ani oblečení, peřiny či povlečení. Pokud se vám nechce odvážet je domů, ukryjte je do vakuových pytlů nebo do skříně alespoň vložte aromatický přípravek proti škůdcům. Ukliďte také knihy.

5. Zkontrolujte střechu a vyčistěte okapy

Postarejte se také o exteriér, hlavně o střechu a okapy. Zjistěte, zda se na střeše nenachází místo, kudy by mohlo do chaty zatékat, a prohlédněte stav trámů, které by se pod tlakem sněhu mohly zlomit. Když narazíte na problémy, raději kontaktujte odborníky.

Vyčistěte dešťové žlaby. Zbavte je veškerého listí, mechu a dalších nečistot, kvůli nimž by mohly zamrzat a popraskat. Pokud můžete, úplně je sundejte a schovejte před mrazem, případně na ně nainstalujte topné kabely.

Zkontrolujte komín a hromosvod. U otevřeného komína zvažte pořízení ochranného krytu či stříšky proti sněhu a nečistotám.

Foto: Suzanne Tucker, Shutterstock.com

Listím ucpaný dešťový žlab snadněji zamrzne a může dojít k jeho popraskání. Před zimou ho proto zbavte veškerého listí a nečistotFoto: Suzanne Tucker, Shutterstock.com

6. Nezapomeňte na zahradu

Posekejte trávu, shrabte listí a zazimujte zahradní techniku. Většina přístrojů má v návodu uvedeno, jak a kde je uskladnit. Vylijte z nich veškerý benzin, promažte motor olejem a schovejte je na místo, kde zůstanou v bezpečí, nebo je odvezte pryč.

7. Chraňte se před zloději

Obejděte všechna okna a dveře a ujistěte se, že dobře drží v pantech a sklo je v nich pevně zajištěné. Na okna je vhodné nainstalovat uzamykatelné okenice a dveře opatřit kvalitním zámkem. Všechny venkovní zámky ošetřete silikonovým sprejem proti mrazu.

Neuškodí pořídit si alarm a pohybové čidlo pro světlo u hlavního vchodu. Zkuste poprosit sousedy či místní známé, aby vám chatu čas od času zkontrolovali. A pro všechny případy zvažte pojištění chaty či chalupy.

Načítám