Hlavní obsah

Velikonoce v Anglii: Místo bití žen tu frčí palačinkové hody i závody kačenek. A král rozdává mince

Foto: Natasha Breen, Shutterstock.com

Foto: Natasha Breen, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoční svátky slaví Britové ve velkém stylu. Některé tradice jsou podobné těm našim, mnohé se ale velmi odlišují. Čím jsou anglické Velikonoce jiné, jaké pochoutky nesmí chybět na svátečně prostřeném stole, jak vypadá palačinkový běh a kam schovává zajíc dětem vajíčka?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem po celém světě, tudíž i ve Velké Británii jsou ve znamení oslav zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Velikonoční svátky, v angličtině „Easter“, se tady slaví (stejně jako kdekoli jinde) první neděli po prvním jarním úplňku po rovnodennosti.

Palačinkové úterý před půstem

Prvním symbolem blížících se Velikonoc je v Británii tzv. Palačinkový den (Palačinkové úterý), což je poslední den období masopustu před Popeleční středou, kdy začíná tradiční půst. Jak je patrné z názvu, v tento den se všude smaží palačinky, které hospodyňky bohatě plní a zdobí javorovým sirupem, Nutellou nebo citronovým krémem, který známe pod názvem lemon curd.

Podle historických pramenů se Palačinkový den slaví na počest jedné hospodyně, která kdysi právě v tento den smažila palačinky a zaslechla kostelní zvon nabádající ke zpovědi. Vyběhla prý z domu tak, jak zrovna byla, v zástěře a s rozpálenou pánvičkou s palačinkou v ruce. Po celé Anglii se dodnes pořádají palačinkové závody. Zúčastnit se mohou jen ženy, a to v sukni a zástěře, s čepečkem na hlavě a pánvičkou s palačinkou v ruce, kterou musí při běhu obracet. Běh měří asi 400 metrů a cíl je před kostelem.

Foto: Anastasia_Panait, Shutterstock.com

Tradičním symbolem Velikonoc ve Velké Británii nejsou vajíčka ani beránek, ale zajíc. Motiv zajíčka se objevuje všudeFoto: Anastasia_Panait, Shutterstock.com

Symbolem je zajíček. Pomlázky tady nechtějí

Velký pátek i Velikonoční pondělí jsou, stejně jako u nás, dny pracovního klidu, lidé nechodí do práce a děti mají volno ze školy. Oslavy probíhají v rámci rodin i při shromážděních komunit, nejen v kostelích. Hlavními symboly britských Velikonoc nejsou malované kraslice, jak jsme zvyklí, ale zajíčci. V tento den také malí i velcí rozdávají svým přátelům drobné dárečky v podobě sladkostí, nejčastěji čokoládových vajíček. Pletení pomlázky a pondělní koledování po domácnostech je Angličanům cizí. „Šlehání“ žen dokonce považují za příliš násilnické.

Oblíbenou velikonoční tradicí je na mnoha místech závod kačenek. Nikoli živých, ale žlutých gumových. Každý zájemce si koupí kachničku se startovním číslem a následně se kačenky hodí do řeky, třeba z mostu. Majitel vítězné závodnice obdrží cenu. Jde o charitativní akci, vybrané peníze jsou na dobrou věc.

Jak slaví Velikonoce v královské rodině?

  • Britská královská rodina tradičně slaví Velikonoce v rodinném kruhu na zámku Windsor nedaleko Londýna.
  • Kate s Williamem, princezna a princ z Walesu, si obvykle odjíždějí užít s dětmi velikonoční prázdniny na své venkovské sídlo Anmer Hall v Norfolku.
  • Ve čtvrtek před Velikonocemi panovník obvykle rozdává měšce se speciálními mincemi lidem, kteří vykonali něco záslužného. Počet obdarovaných se každoročně odvíjí od věku krále. Loni, kdy bylo králi Karlovi 74 let, je rozdal 74 mužům a 74 ženám.
  • Na Boží hod velikonoční, tedy o Velikonoční neděli, se každoročně celá širší rodina připojí ke králi Karlovi a jeho choti Camille, aby se společně účastnili tradiční velikonoční bohoslužby v kostele svatého Jiří ve Windsoru. Poté následuje oběd pro zvané na zámku.
  • Princezna Kate údajně pravidelně sama peče společně s dětmi medové perníčky, zdobené cupcakes a velikonoční dort, nechybí ani hledání čokoládových vajíček od velikonočního zajíčka v rozlehlých zahradách královského sídla.
  • Zda bude letos, vzhledem ke zdravotnímu stavu krále i Kate, velikonoční program spíše odpočinkový a v ústraní, není zatím známo.

Vajíčka hlavně z čokolády

Na Bílou sobotu se scházejí rodiny a společně zdobí vajíčka. Tento zvyk ale není zdaleka tak častý, jako je tomu v našich končinách. Britové dávají přednost kupovaným čokoládovým vajíčkům, která jsou k sehnání v nádherně zdobených krabičkách a dárkových baleních. Ani pečení velikonočního beránka se v Anglii nepraktikuje. Dětem nosí vajíčka Velikonoční zajíc, který je v noci ze soboty na nedělní Boží hod velikonoční poschovává po domě, nejčastěji na zahradě. Ráno pak začíná lov vajíček. Po něm se sejde celá rodina a společně odchází na nedělní bohoslužbu. Děti mají mnohdy na hlavě vlastní velikonoční kloboučky s motivy zajíčků, květin nebo kuřátek, které vyrábějí před svátky ve školách.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Čokoládoví zajíčci v dárkovém balení a malovaných krabičkách jsou typickým velikonočním dárečkemFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tradiční dobroty na velikonočním stole

Typickým pokrmem, který se podává na Velký pátek, jsou hot cross buns, tedy sladké kynuté bulky s rozinkami ozdobené křížem z cukrové polevy. Připomínají náš mazanec, jsou ale více kořeněné a těsto se musí nechat při výrobě třikrát kynout. Mezi nejoblíbenější velikonoční lahůdky, které se připravují na Boží hod velikonoční, patří pečené jehněčí se sladkými bramborami (batáty) a jarní zeleninou nebo pečená šunka. Nejen děti zbožňují malé dortíky, tzv. cupcakes ve tvaru hnízda, pro návštěvy se chystá také velikonoční dort z křehkého těsta plněný pomerančovou marmeládou.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Načítám