Hlavní obsah

Záhony dají úrodu i v zimě. Co vysít právě teď?

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Na přelomu prázdnin vrcholí sklizeň. Ze záhonů mizí cibule, česnek, saláty. Nenechávejte místo plevelu. Poradíme vám, co zasít, abyste ještě v zimě nebo brzy zjara sklízeli vlastní vitaminy.

Článek

Když sklidíte, máte tři možnosti: nechat záhony odpočívat a dát prostor plevelu, nechat záhony odpočívat a zasít zelené hnojení, nebo vysít zeleninu s krátkou vegetační dobou, kterou můžete sklízet celý podzim, kousek zimy nebo brzy z jara.

Zelené hnojení

Pokud se už nic vysívat nechystáte, nenechávejte záhony ležet ladem, ale zasejte zelené hnojení, které půdě dodá energii, zlepší její kondici a zdraví. Jako zelené hnojení se používá například hrách, pohanka nebo oves. Vtip je v tom, že se tyto plodiny nesklízejí, ale zaryjí se později do půdy, kde se rozloží a zeminu obohatí o živiny. Na podzim ale můžete půdu stejně tak dobře obohatit kompostem a hnojem. Mezitím vám dá ještě druhou várku úrody.

Zimní a jarní zelenina

Co zasít během srpna? Rozhodně listovou zeleninu, na kterou je během parného léta příliš horko a rychle vybíhá do květu. Vypěstovat si můžete polníček (jde to i na balkoně), který budete sklízet ještě před prvními mrazy a potom brzy zjara. Dobře vám poroste ozimá cibule nebo kapusta, kterou ale sklidíte až příští rok. Vypěstovat si můžete i černý kořen, v bylinkářství známý jako hadí mord. Podívejme se na zeleninu postupně.

Polníček

Jestli jste si oblíbili saláty z listové zeleniny, neměl by na vašich záhonech chybět nenáročný polníček. Semínka stojí kolem patnácti korun a polníčku vypěstujete tolik, že nebudete vědět, co s ním. Půdu upravte běžným způsobem, načechrejte, zbavte případných zbytků kořenů nebo plevele. Polníčku vyberte slunný záhon, má rád kyprou půdu, na živiny není náročný, ale můžete přidat kompost.

Semínka vysévejte zhruba centimetr hluboko. Až vzejdou, rozesaďte rostlinky asi 15 centimetrů od sebe. Nezapomeňte zalévat. Když polníček vysejete na začátku srpna, budete sklízet ještě na podzim. Pokud se opozdíte a vysejete na sklonku srpna nebo během září, čeká vás brzká jarní sklizeň.

Foto: Floki, Shutterstock.com

Polníček je skvělý do salátů, i jen samotný, osolený a pokapaný dýňovým olejemFoto: Floki, Shutterstock.com

Šrucha zelná

Plazivá rostlina, která kvete žlutými kvítky, je typická pro region jižní Evropy. Vysít si ji můžete i na své zahrádce. Hodí se do salátů, jež zpestří svojí mírně nakyslou chutí. Listy, které se sklízí, jsou dužnaté a oválné.

Semínka šruchy klíčí při světle, proto je nevysévejte příliš hluboko. Můžete si je také předklíčit. Rostlině vyberte slunné a teplé místo, půdu obohaťte o kompost. Sklízet budete za tři až čtyři týdny od výsevu. Šrucha roste velmi rychle, a tak ji lze použít i jako mulč mezi vyššími plodinami, třeba pórkem.

Foto: Pixeljoy, Shutterstock.com

Šrucha má mírně nakyslou chuťFoto: Pixeljoy, Shutterstock.com

Černý kořen

Na tuto plodinu narazíte i v bylinkářských knihách. Doporučuje se totiž cukrovkářům, protože obsahuje inzulin. Pomáhá také při dně či revmatu. Hodit se ale bude i při běžné dietě. Syrový černý kořen můžete nastrouhat do salátů, zatímco uvařený podávejte klidně s rozpuštěným máslem nebo omáčkou jako chřest.

Semínka vysévejte během srpna asi 3 centimetry hluboko. Mezi řádky nechte 30 centimetrů a mezi rostlinami tak 8 až 10 centimetrů. Na rozdíl od předchozích plodin se bude černému kořeni dařit hlavně v polostínu. Na sklizeň si budete muset počkat na příští rok. Černý kořen totiž nejdříve zakoření a pořádně vyroste až druhý rok. Pobaví vás voňavými žlutými květy a až poté je vhodné ho sbírat (pokud jste nedočkaví, ochutnejte kořen už tento podzim, hlavní sklizeň si ale nechte napřesrok).

Foto: Bernd Juergens, Shutterstock.com

Vařený černý kořen se dá jíst jen tak přelitý máslem jako chřestFoto: Bernd Juergens, Shutterstock.com

Ozimá cibule

Na čerstvé cibuli si můžete pochutnat hned na začátku jara, pokud nyní vysejete ozimou odrůdu, například Augustu nebo Hibernu. Dařit se jí bude hlavně pokud přijde sněhová nadílka, během holomrazů by mohla skomírat. Ozimá cibule se pak sklízí jako naťová (svazková) nebo jako klasická suchá v létě.

Pokud chcete sklízet brzy na jaře, vysévejte ozimou cibuli v druhé polovině léta. Ještě v říjnu můžete vysazovat malé cibulky (nikoli tedy vysévat semínka). Cibuli vysévejte do řádků. Na sklizeň se můžete těšit v dubnu, kdy bude nať šťavnatá.

Foto: Hecos, Shutterstock.com

Není nad chleba s máslem a cibulí z vlastní zahrádkyFoto: Hecos, Shutterstock.com

Saláty

Vyšetřete trochu místa také na saláty. Vyberte si takové odrůdy, které snáší nižší teploty, aby zvládly přechod léta do podzimu. Například salát altenberský se může vysévat ještě na konci srpna nebo začátkem září. Mladé rostlinky zakoření, zesílí a připraví se na zimu. Hned zjara budete moct sklízet a připravíte si tak úrodu na dobu, kdy na zahradě ještě nic neroste.

Trpí vaše zahrada vedrem? 5 vychytávek, jak se bránit suchu.

Reklama

Související témata: