Hlavní obsah

Robert De Niro slaví osmdesátiny. Kvůli rolím si nechal zkazit zuby, jezdil s taxíkem nebo začal boxovat

Foto: Gareth Cattermole - GettyImages.com

Foto: Gareth Cattermole - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je držitelem dvou Oscarů a dalších šest nominací neproměnil. A i když hraje již sedmdesát let, do hereckého důchodu se nechystá. Robert De Niro slaví osmdesátiny, připomeňte si klíčové role jeho kariéry.

Článek

Na svém kontě má tento charismatický pán silná dramata i výborné komedie. Byl sicilským přistěhovalcem, boxerem, gangsterem, protivným tchánem i stážistou. Vždy dokonale připravený, vždy ochotný dát do své role všechno. Když je třeba mít sicilský akcent, odjede na Sicílii. Pokud hraje saxofonistu, nástroj si doopravdy podmaní. Kvůli roli psychicky narušeného taxikáře jezdil po New Yorku s taxíkem a studoval psychické nemoci. Aby se dokonale převtělil do odporného násilníka, nechal si za spoustu peněz udělat i hnusné zuby.

Proslavila ho spolupráce s Martinem Scorsesem, režisérem, který umí dát prostor jeho talentu, zároveň se z nich stali opravdu blízcí přátelé. Letos jde do kin jejich jedenáctý snímek: Zabijáci rozkvetlého měsíce.

Kromě rolí hereckých jsou pestré, dramatické a dojemné i jeho životní: partnerské, otcovské a dědečkovské. Nedávno se stal po sedmé otcem, zároveň jej ale zdrtila smrt devatenáctiletého vnuka.

V jakých hereckých rolích byl nejlepší? Otázka nesnadná, proto se podíváme na filmy, za které si vysloužil oscarovou sošku nebo nominaci.

Kmotr II

Rolí, kterou se v roce 1974 proslavil celosvětově, byl rozhodně mladý Vito Corleone v pokračování Kmotra. Robert De Niro pečlivě nastudoval, jak Corleoneho hrál v prvním díle Marlon Brando, a vyplatilo se. Za roli sicilského přistěhovalce a mafiánského bosse byl stejně jako Brando oceněn Oscarem. A nutno říct, že právem. Přípravám se věnoval tak intenzivně, že odjel na Sicílii, kde údajně nechal svoje repliky opakovat místní obyvatele, aby naposlouchal pravý italský akcent.

Taxikář

Osamělý noční taxikář Travis se z Vietnamu vrátil s jizvami na duši a nedaří se mu zapadnout a najít si přátele. Potenciální přítelkyni vezme do pornokina, pokouší se zachránit mladičkou prostitutku, která o pomoc ale vůbec nestojí. Jeho frustrace roste… Geniální herecké výkony a režisérské kvality udělaly z Taxikáře filmový skvost.

Foto: Archive Photos -GettyImages.com

S režisérem Taxikáře, Martinem ScorsesemFoto: Archive Photos -GettyImages.com

Lovec jelenů

Roli pensylvánského dělníka s ruskými kořeny, kterému se jako jedinému ze tří kamarádů podaří utéct z vietnamského zajetí, sám označuje jako nejnáročnější v celé své kariéře. Opět nepodcenil přípravu, pracoval jako dělník a snažil se poznat život dělnických rodin. Nominace na Oscara byla jeho.

Zuřící býk

Kvůli roli ve Scorseseho filmu natočeném podle životního příběhu boxera Jakea LaMotty prošel Robert De Niro obrovskou transformací. Musel nabrat kila a naučit se boxovat. LaMotta býval šampionem, Býkem z Bronxu. S agresí bojoval v ringu i mimo něj, pral se s vlastními strachy a démony, až sám sebe zničil. Robert De Niro ho opět ztvárnil naprosto věrohodně.

Čas probuzení

Film, v němž excelují herci hlavních rolích a za kamerou stál český Miroslav Ondříček, stojí určitě za více než zmínku. Kvůli natáčení strávili Robert De Niro a Robin Williams čas v nemocnicích, kde pozorovali chování lidí po prodělané encefalitidě. Ty se ve filmu pokouší experimentálně léčit samotářský neurolog Malcolm Sayer (R. Williams). U Leonarda Lowea (De Niro) slaví úspěch a po třiceti letech se muž probírá z katatonického stavu.

Mys hrůzy

Sedmý společný film De Nira a Scorseseho a jeden z nejlepších remaků v historii kinematografie Mys hrůzy šel do kin v roce 1991 (v roce 1962 jej natočil ještě černobíle Alfred Hitchcock). Jako potetovaný a pomstou posedlý Max Cady byl herec opět až nebezpečně přesvědčivý. Nebál se ho jen jeho bývalý obhájce, kterému šel po krku a po rodině.

Terapie láskou

Úžasný film o dvou lidech, kteří se snaží vyrovnat se s bolavou duší a dát si život do pořádku, získal právem osm oscarových nominací. Hlavní pozornost je upřena na dvě osoby. První je učitel Pat (Bradley Cooper), který prošel psychickým zhroucením a přišel o vše. Tou druhou je mladá žena Tiffany (Jennifer Lawrence), jež trpí smrtí manžela a trápí ji deprese. De Niro sice nehraje hlavní roli, ale jako Patův trochu šílený otec je nezapomenutelný. Co by fanatický fanoušek amerického fotbalu používá svého syna jako maskota pro štěstí.

Irčan

Film Martina Scorseseho byl primárně vysílán na Netflixu. Důvod? Vysoký rozpočet, za kterým stálo i omlazování herců Roberta De Nira, Al Pacina a Joea Pesciho, kteří se v příběhu vrací do minulosti. Nájemný zabiják Frank Sheeran v podání De Nira, jenž pracoval pro dva významné zločince, se totiž ke stáru rozhodl přestat střežit tajemství…

Načítám