Hlavní obsah

Vitamin krásy biotin najdete i v běžném jídle. Nedostatek poznáte díky suché a šupinaté kůži

Foto: Yulia Furman, Shutterstock.com

Foto: Yulia Furman, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se mu vitamin krásy, protože významně ovlivňuje stav vlasů, pleti i nehtů. Jako součást komplexu vitaminů B má ale vliv také na řadu životně důležitých procesů v těle. Seznamte se s málo známým, ale velmi důležitým biotinem.

Článek

Je součástí komplexu vitaminů skupiny B, konkrétně má označení B7, a aby to bylo ještě o něco více matoucí, odborné zdroje o něm hovoří také jako o vitaminu H. Jde ale pořád o ten stejný biotin, který jste možná zaznamenali na obalech doplňků stravy pro posílení zdraví vlasů, pleti nebo nehtů.

Biotin v kostce

O biotinu se říká, že je to vitamin krásy. V lidském těle má ovšem mnohem širší význam. „Tento ve vodě rozpustný vitamin zasahuje do metabolismu cukrů, tuků i aminokyselin. Je důležitý pro vznik energie v těle. Přispívá k normální činnosti nervové soustavy a normálnímu stavu sliznic,“ říká Soňa Lovichová, výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse.

To jinými slovy znamená, že pomáhá přeměňovat zkonzumovanou potravu na energii, která slouží k zajištění životně důležitých procesů. Pomoci tak může například lidem, které trápí zpomalený metabolismus, podporuje imunitu a přispívá k udržení psychické pohody. „V kombinaci s probiotiky představuje také ideální terapii kvasinkových infekcí,“ říká expertka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Vitamin H pro krásu i zdraví

Zcela nezbytným je biotin pro správnou strukturu kůže, kterou chrání před vlivy okolního prostředí. Působí taky proti nadměrnému vysoušení pleti. Z toho důvodu jedním z hlavních symptomů jeho nedostatku je právě suchá, mdlá a někdy až šupinatá kůže. Důležitý je také pro krásu vlasů, nedostatek se projevuje vypadáváním vlasů, ale také jejich tenčením, tím pádem i vyšší lámavostí. Prakticky to stejné platí o nehtech, které se pak třepí a lámou.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Nedostatek vitaminů se často projeví i na hustotě vaší kšticeFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Komu hrozí nedostatek biotinu?

Nedostatkem biotinu jsou nejvíce ohroženi ti, kteří mají návyky brzdící jeho vstřebávání. Jde zejména o kouření, ale také o konzumaci alkoholu. „Pozor na antibiotika, která mohou brzdit absorpci biotinu ve střevech,“ upozorňuje výživová odbornice Soňa Lovichová. Větší spotřebu mají také těhotné ženy, protože biotin je potřeba ke správnému vývoji plodu.

Pestrá strava i doplňky

Pro dostatek biotinu je samozřejmě důležitá pestrá strava. Jeho deficitem trpí také ti, co mají jednostranný jídelníček (vstřebávání biotinu také mimo jiné blokuje nadměrná konzumace syrových vaječných bílků, ke které se někdy uchylují sportovci). Také jídelníček založený na průmyslově zpracovaných potravinách nemusí být dostačující.

A kde vitamin H hledat? „Nejvíce je obsažen v kvasnicích, játrech, ledvinách a hovězím mase, vaječném žloutku, sóje, ořechách, luštěninách, obilovinách, jedlých kaštanech, ovesných vločkách a houbách,“ popisuje Soňa Lovichová.

Foto: rzoze19, Shutterstock.com

Kysané zelí se dá nazvat českou superpotravinouFoto: rzoze19, Shutterstock.com

Jde také o probiotika

Lidské tělo získává biotin jednak ze stravy, jednak jej zčásti syntetizují střevní bakterie. Ovšem aby tento proces fungoval, jak má, je třeba udržet si správně fungující střevní mikroflóru. Dbejte proto na dostatečný příjem vlákniny a probiotik. Jídelníček tak obohaťte o kysané mléčné výrobky, jako je kefír, bílé jogurty, fermentovaná zelenina (zejména kysané zelí), celozrnné obiloviny a obecně zelenina a ovoce.

Kdy sáhnout po doplňcích stravy

Soňa Lovichová by doplňky stravy doporučila všem, kteří mohou trpět nedostatkem vitaminu z výše uvedených důvodů, ať je to například zmiňované kouření nebo nemoc. „Nejlépe tyto doplňky fungují u těch, jejichž strava není bohatá a mají nedostatek některých vitaminů, minerálů a aminokyselin. Pokud je strava optimální, zřejmě výsledky nebudou tak markantní jako u někoho, kdo je po nemoci, porodu nebo prožívá stresující období,“ upozorňuje odbornice.

Jelikož jde o vitamin rozpustný ve vodě, je jeho případný nadbytek vyloučen močí, při předávkování biotinem dosud nebyl podle Národního zdravotnického informačního portálu popsán žádný nebezpečný (toxický) účinek.

Pokud tedy máte pocit, že vaše strava není dostatečně pestrá a chcete vyzkoušet kúru, můžete. „Co se stavu vlasů, nehtů a pleti týká, výsledky neočekávejte hned. Ti největší šťastlivci mohou vidět první výsledky za měsíc, obecně se doporučuje používat doplňky stravy pro vlasy minimálně 3 měsíce,“ uzavírá Lovichová.

Reklama

Načítám