Hlavní obsah

Na kartáček zapomeňte! Kdy je pro zuby lepší použít raději čistou vodu nebo žvýkačku?

Foto: Artmim, Shutterstock.com

Foto: Artmim, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dbát na zubní hygienu je třeba, ne vždy je ale vaším nejlepším spojencem pasta a kartáček. V nesprávný čas může dokonce ublížit a mnohem lepší je vyčistit si chrup úplně jinak.

Článek

Někomu stačí vyčistit si zuby ráno a večer. Možná však sáhnete po kartáčku ještě častěji, abyste se zbavili nepříjemných drobků mezi zuby nebo nevábného odéru v ústech. Každý zubař vás jistě pochválí, že se snažíte udržovat ústa čistá, ne vždy je k tomu ale třeba kartáček. Úplně postačí, když si ústa vypláchnete vodou. Mechanické čištění může být někdy dokonce nebezpečné! V jakých případech je lepší nechat kartáček ležet?

1. Po snídani a po džusu

Čistíte si zuby až po snídani, abyste se zbavili zbytků jídla, případně nelibého zápachu z úst? Podle odborníků je lepší to udělat ještě před jídlem. Odstraníte plak plný bakterií, které byste jinak nakrmili cukry a kyselinami a podpořili tak jejich řádění. Sáhnout po kartáčku, poté co posnídáte pomerančový džus, ale vadí i z jiného důvodu. „Po konzumaci kyselých nápojů se nedoporučuje hned čistit, aby nedošlo k podráždění skloviny. Počkejte minimálně půl hodiny. Po kyselém je dobré ústa vypláchnout čistou vodou nebo si vzít žvýkačku, která podporuje tvorbu slin,“ radí Ondřej Šrámek, vedoucí zubní lékař Dentální kliniky Hradčanská.

Nemusíte se džusům ani limonádám vyhýbat, ale konzumujte je správně. „Když je budete pít neustále, například několikrát denně, tak mohou přijít problémy v podobě poškozené skloviny,“ varuje lékař. Kyselé a sladké nápoje vypijte rychle a pak si vypláchněte ústa čistou vodou. Rozhodně je nepopíjejte průběžně – zuby jsou jimi neustále omývány a sklovina oslabuje. Jak poznat špatnou sklovinu?

Foto: mama_mia, Shutterstock.com

Čistý džus není takové terno pro zdraví, jak by se mohlo na první pohled zdát. Je v něm moc jednoduchých cukrů a spolu s ovocnými kyselinami leptají sklovinuFoto: mama_mia, Shutterstock.com

2. Po ranní kávě či čaji

Snídaně – to je pro vás jen černá káva nalačno a cigareta, takže vám přijde přirozené, že zuby si jdete kvůli svěžímu dechu vyčistit až pak? Raději vezměte do ruky kartáček dřív, než si své ranní životabudiče dopřejete. I káva obsahuje kyseliny, a tak může stejně jako džusy přispívat k demineralizaci skloviny, kouření a popíjení kávy či čaje mají zase na svědomí tmavnutí chrupu. Máte-li zuby nevyčištěné, drží se na nich navíc plak, díky němuž pigmenty z barevných nápojů k zubu lépe přilnou. A pozor, totéž platí i pro kolové nápoje!

3. Po sladkém jídle

Rádi si dopřejete sladký muffin, tyčinku, čokoládku nebo ovoce a pak si poctivě čistíte chrup, protože vás straší zubní kaz? Zní to rozumně, protože sladké zubům škodí, stejně jako výše zmíněné kyseliny. Jenže již během konzumace cukrů začnou na sklovině demineralizační procesy a kartáček by její erozi jen podpořil. Lepší je ústa jen vypláchnout vodou nebo si vzít žvýkačku bez cukru a na případné čištění počkat alespoň půlhodinu. Je to stejný postup jako po konzumaci kyselých a sladkých nápojů.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Sladkosti (i ty zdravé, jako třeba ovoce) narušují zubní sklovinu a vždy je lepší nechat sliny, ať napraví pH v ústech, pomoci jim můžete čistou vodou nebo žvýkačkou bez cukru. Na kartáček zapomeňte alespoň na půl hodiny!Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

4. Po večírku plném vína

Vrátili jste se večer z posezení s přáteli, kde jste si dopřáli pár skleniček vína? Kartáček raději obejděte obloukem. Víno obsahuje kyseliny a mechanickým tlakem kartáčku byste jejich práci jen uspíšili. Spláchnout víno vodou byste ale neměli až doma, mnohem lepší je omývat chrup průběžně. Proto si k vínu nezapomeňte dopřát i sklenku vody, případně k němu zobněte i kousek tvrdého sýra, který sklovinu dokáže posílit a částečně zrušit negativní působení kyselin i pigmentů.

Jak mít zdravé a bílé zuby

Narušování zubní skloviny kyselinami, cukrem a kartáčkem (je-li použit v nevhodné chvíli) vede k postupnému poškozování zubní skloviny. Může praskat, potrápit vás zvýšenou citlivostí, zeslabenou sklovinou začne také prosvítat přirozeně žlutý vnitřek zubu a chrup působí tmavší.

Nechcete se vzdát ovoce, kávy ani perlivých nápojů? Vsaďte na průběžné vyplachování úst vodou a na šetrné čištění ve vhodnou dobu. „Špatná technika spočívá například v čištění v horizontálních tazích příliš tvrdým kartáčkem, používání zubní pasty s vysokým abrazivním účinkem a přílišným tlačením. Na zuby při čištění netlačte a dělejte malé krouživé pohyby,“ radí dentální hygienistka Kateřina Králová, odborná garantka značky Splat.

Reklama

Načítám