Hlavní obsah

Poznávací znamení slavných modelek. Co odlišuje Twiggy a Cindy Crawford od průměru

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří k nejkrásnějším ženám světa, dobyly svět modelingu a staly se ikonami. Ale kromě dokonalého těla, krásné tváře či fotogeničnosti má každá ještě něco navíc. Drobnost, kterou si ve spojitosti s nimi vybaví snad každý. Specifický rys, něco, čím svět módy oživily právě ony.

Článek

Jsou to věhlasná jména, a to i když řada z nich už po přehlídkovém mole nechodí buď vůbec, nebo jen velmi výjimečně. Svět módy ale ovlivnily natolik, že platí za ikony. Čím svět uchvátily a obohatily následující krásné dámy? Nejen svou krásou!

Twiggy

V 60. letech byla zářivou hvězdou a módní svět se o ni doslova pral. Britská modelka Twiggy (vlastním jménem Lesley Lawson, rozená Hornby) přinesla na přehlídková mola něco naprosto nového: extrémní štíhlost, klučičí typ postavy, krátké vlasy a velké, silně nalíčené oči s řasami jako mrkací panenka. A tehdy se změnil ideál krásy – typicky plné ženské křivky, kterými se pyšnila například Marilyn Monroe, vystřídala útlost, z dnešního pohledu skoro až nezdravá. Koneckonců Twiggy (twig je anglicky proutek) v době svých začátků vážila 41 kg a měřila 170 centimetrů. A i když s modelingem asi po čtyřech letech skončila a vydala se na dráhu zpěvačky a herečky, její jméno je dodnes pojmem.

Foto: Profimedia.cz

Twiggy svět módy navždy změnila – její extrémní štíhlost se stala na dlouhou dobu ideálem krásy.Foto: Profimedia.cz

Kate Moss

Byl to módní trend v 90. letech a jeho nejslavnější představitelkou se stala Kate Moss. Tehdy byl v kurzu heroin chic, tedy heroinová elegance či heroinový šmrnc. Název odkazuje na nechvalně známou drogu: základními rysy tohoto stylu je poněkud nezdravý vzhled typický právě pro uživatele heroinu (a jiných drog). Bledá pleť, tmavé kruhy pod očima, často ještě zvýrazněné silným tmavým líčením, a výrazná hubenost – to byl tehdejší ideál krásy a Kate Moss ho skutečně naplňovala. Bohužel za to částečně vděčila i poněkud bouřlivému stylu života, ke kterému patřily drogy, alkohol a večírky. A ona měla dokonce přezdívku Tank, protože právě na večírcích byla k neporažení…

Foto: Profimedia.cz

I Kate Moss patří k ikonickým modelkám.Foto: Profimedia.cz

Cara Delevingne

Patří k nejúspěšnějším a nejznámějším modelkám současnosti. Cara Delevingne má dokonalé tělo, míry, které se nebezpečně blíží magickému trojčíslu 90-60-90, tmavě blond vlasy a krásné modré oči. To by samozřejmě na dráhu modelky bohatě stačilo, ale ona má ještě něco navíc: výrazně husté, až masivní obočí, které se nesnaží příliš krotit, naopak se ho nebojí zvýraznit. A proto se stalo jejím poznávacím znamením, tím, co ji odlišuje od ostatních. A navíc je to další důkaz, že žádný předpis, jak by kdo měl „správně“ vypadat, neexistuje!

Foto: Profimedia.cz

Výrazné obočí už dávno není nic, za co je třeba se stydět. Naopak. A Cara Delevingne tomuto trendu otevřela dveře dokořán.Foto: Profimedia.cz

Cindy Crawford

Představovat americkou supermodelku není třeba. Největší slávu prožila v 80. a 90. letech, kdy její fotografie plnily stránky věhlasných módních magazínů. Představovala jakousi protiváhu k až nezdravé štíhlosti, která byla spojována s Twiggy či Kate Moss. Ve světě módy bylo místo také pro zdravější podobu ženského těla – a právě tou se pyšnila a stále pyšní Cindy Crawford. A i pro ni se stala typickou jedna malá drobnost – mateřské znaménko nad horním rtem. Podobné měla na tváři i Marilyn Monroe. A třebaže ve středověku bylo někdy považováno za ďáblovo znamení, v rokoku byla piha krásy nutným módním doplňkem a (nejen) ženy si ji domalovávaly či nalepovaly. Takovému umělému mateřskému znaménku se říkávalo muška.

Foto: Profimedia.cz

Ačkoliv se některé ženy snaží odstraňovat vše, co podle nich „překáží“ kráse, americká kráska supermodelka Crawford kariéru postavila mimo jiné i na typické pize krásy.Foto: Profimedia.cz

Adriana Sklenaříková

Schválně, co vás napadne, když se řekne Adriana Sklenaříková? Slovensko a nohy! Ano, slavná modelka pochází ze Slovenska a pyšní se nádhernýma, štíhlýma a především neuvěřitelně dlouhýma nohama. Díky nim (samozřejmě nejen) se nedostala jen na světová přehlídková mola, ale i do Guinnessovy knihy rekordů. V roce 1998 byla v evropském vydání zapsána jako modelka s nejdelšími dolními končetinami na světě – měří totiž 124 cm.

Foto: Profimedia.cz

Krásná Slovenka se dostala i do guinnessovky.Foto: Profimedia.cz

Vanessa Paradis

Francouzská modelka, herečka a zpěvačka Vanessa Paradis má také jedno specifické poznávací znamení – a asi tušíte jaké. Ano, je to její výrazná mezírka mezi předními zuby. A i když řada lidí by ji pokládala za chybu na kráse a velkou kosmetickou nedokonalost, kvůli níž by vyhledali služby stomatologa, ona je na ni naopak pyšná. Rozhodně se ráda směje a typická mezírka k ní prostě patří.

Foto: Profimedia.cz

Další důkaz, že i zdánlivá nedokonalost může být krásná. Vanessa Paradis je svá a její úsměv je nezaměnitelný.Foto: Profimedia.cz

Každá doba má své, ale faktem je, že v posledních letech jsme svědky toho, že bořit mýty a stereotypy v oblasti krásy není nemožné. Důkaz? Súdánka i plus size: Soutěž o Modelku roku ovládly nestereotypní krásky. Která to vyhrála?

Načítám