Hlavní obsah

Smutné vánoční odchody: Slavní, kteří nás opustili během sváteční doby

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce jsou sice oslavou narození Ježíše Krista, ale to neznamená, že kolem svátků či přímo o svátcích nedochází k bolestným ztrátám. Tito slavní nás opustili ve vánočním období. A tak jim nyní můžeme věnovat tichou vzpomínku.

Článek

Sváteční období je nejen o mlsání cukroví a sledování pohádek, ale také o tom, že se potkáváme s našimi blízkými nebo vzpomínáme na ty, kteří tu s námi už nejsou. Následující slavné tváře spojují dvě věci – rozdávaly svým uměním radost a zemřely v období kolem Vánoc.

Ladislav Trojan 2022

Ani letošní předvánoční období se neobešlo bez bolestné ztráty. Ve věku devadesáti let zemřel 18. prosince ve spánku český herec. Jedna z jeho posledních rolí byla v diváckém hitu Vlastníci z roku 2019. Mezi truchlícími jsou nejen filmoví a seriáloví diváci, ale samozřejmě i jeho blízcí, mezi nimiž jsou například synové herec Ivan a režisér Ondřej nebo manželka Olga, se kterou měli přes šest desítek let dlouhé manželství.

Foto: Profimedia.cz

Herec se proslavil například rolí nejmladšího Potůčka v seriálu Tři chlapi v chalupěFoto: Profimedia.cz

Betty White 2021

Hvězda seriálu Golden Girls zemřela 31. prosince 2021 a to tři týdny před oslavou stých narozenin. Její herecká i moderátorská kariéra byla velmi bohatá. Během života získala sedm cen Emmy a v roce 2012 dokonce Grammy za nejlepší album mluveného slova. Stala se tak její nejstarší držitelkou. Pochlubit se mohla i zápisem v Guinnessově knize rekordů – za nejdelší kariéru televizní herečky. V šoubyznysu, který se často orientuje na mládí, je to úctyhodný výkon.

Foto: Profimedia.cz

Sté narozeniny by herečka oslavila 17. lednaFoto: Profimedia.cz

Jana Štěpánková 2018

Ve věku čtyřiaosmdesáti let zemřela 18. prosince 2018 česká herečka, která si přízeň diváků získala jako rázná anestezioložka Dana Králová v seriálu Nemocnice na kraji města nebo babička Kudrnová v Ranči U Zelené sedmy. Necelý měsíc před Vánocemi byla hospitalizovaná se zápalem plic a prodělala také plicní embolii. Její stav se nicméně lepšil a na svátky ji měli pustit domů, aby je mohla strávit s rodinou, na což se velmi těšila. Bohužel už Vánoce neoslavila.

Foto: Profimedia.cz

Herečka se moc těšila, že stráví svátky s rodinou, ale už to nevyšloFoto: Profimedia.cz

George Michael 2016

Je ironií osudu, že pětadvacátého prosince 2016 zemřel George Michael, interpret hitu, který už několik týdnů před Vánocemi slýcháváme ze všech koutů. Řeč je o vánoční klasice Last Christmas. Zpěvákovi bylo v době smrti třiapadesát let a její příčinou bylo srdeční selhání. Se zdravotními problémy se ale potýkal už předtím. V roce 2011 například prodělal zápal plic, a dokonce upadl na tři týdny do kómatu. Léčil se také s úzkostmi a bojoval s drogovou závislostí.

Foto: Profimedia.cz

Interpreta slavného hitu si o Vánocích připomínáme prostřednictvím hudbyFoto: Profimedia.cz

Luba Skořepová 2016

Den před Štědrým dnem skonala ve stejném roce jako George Michael i Luba Skořepová. Její život byl ale o celých čtyřicet let delší než život zmíněného zpěváka. Herečka byla neodmyslitelně spjatá se scénou Národního divadla, kde působila téměř sedmdesát let a ztvárnila kolem 160 rolí. Kvůli ztrátě zraku i problémům s pamětí strávila poslední dny života v léčebně dlouhodobě nemocných, aktivní ovšem byla do pozdního věku a navždy bude jednou z legend českého hereckého světa.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2015 vydala vlastní kuchařskou knihuFoto: Profimedia.cz

Přemek Podlaha 2014

Kdyby měli chalupáři a drobní kutilové svého krále, byl by jím český moderátor, kterého nejen diváci Receptáře oplakali 23. prosince 2014. Dlouhé a těžké nemoci podlehl v šestaosmdesáti letech. A přestože měl zdravotní potíže, Receptář moderoval až do června. Šlo o pořad, který se s různými obměnami vysílal na různých televizích a Přemek Podlaha byl jeho duchovním otcem.

Foto: IVETA LHOTSKÁ / MAFRA / Profimedia

Kutilský pořad si Přemek Podlaha vymyslel hlavně proto, že byl velmi zvídavýFoto: IVETA LHOTSKÁ / MAFRA / Profimedia

Karel Černoch 2007

Sedmadvacátý prosinec roku 2007 se stal osudným oblíbenému českému zpěvákovi. Ve věku 64 let prohrál svůj boj s rakovinou tlustého střeva. S tou se léčil několik let – podstoupil operaci i řadu chemoterapií, ale nakonec nic nepomohlo. Mezi truchlícími byla i dcera Tereza, která šla v otcových šlépějích a stala se zpěvačkou. Hold mu vzdala v loňské řade pořadu StarDance, kde zatančila valčík na otcovu slavnou píseň Ona se brání.

Foto: Profimedia.cz

V roce 2007 už bylo na zpěvákovi vidět, že se necítí dobřeFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám