Hlavní obsah

Poruchou, která z dětí dělá divochy, trpí často i dospělé ženy

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syndrom ADHD je neurovývojové onemocnění, které způsobuje potíže s pozorností a také zvýšenou impulzivitu. Ale nejen to. S ADHD se pojí i závažnější obtíže, než je zrychlené tempo a nesoustředěnost. Čím vším může komplikovat život, prozradí psycholožky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Potíže spojené s tzv. poruchou pozornosti nejsou problémem jen u dětí a dospívajících. Čím dál víc jsou s ADHD poruchou, ať již spojenou s hyperaktivitou, nebo bez ní, diagnostikováni i dospělí, častěji ženy. Důvodem nárůstu této diagnózy u dospělých žen je podle lékařů zejména větší informovanost o příznacích a moderní vyšetřovací postupy.

Hrozí vyhoření i deprese

Ženy musí dokázat skloubit spoustu rolí. Zvládat domácnost, děti, práci a ještě psychickou zátěž s plánováním všeho okolo rodiny, lékařů, logopedií, škol a tak dále. „Když tohle všechno naložíte na záda ženě bez poruchy pozornosti, zvládá to zpravidla dobře. Někdy je unavená, naštvaná, ale většinou to vše nakonec skloubit zvládne. Když však tutéž zátěž naložíte na záda ženě s ADHD, stává se, že rychle a snadno vyhoří. Ruku v ruce s ADHD se pak můžou přidat i úzkosti, deprese, pocity vlastní neschopnosti, nepochopení, jak to ostatní ženy zvládají, a pocit, že to vše skloubit prostě nelze,“ říká Mgr. Jana Srncová, která se věnuje studiu Aplikované psychoterapie a ADHD poruchou trpí ona i její dva synové.

Syndrom podvodníka

Ženy se pak nezřídka dostanou do kolečka roztáčeného tzv. syndromem podvodníka: „Jak to, že to tak mám já a lidé okolo mě ne? Takže já jsem asi vadná a neschopná?“ A nenapadne je, že problém vůbec není v nich, v jejich neschopnosti, v nedostatku vůle a podobně. Problém je v nestandardním fungování dopaminového a noradrenalinového systému, který má obrovský vliv na tzv. exekutivní funkce mozku – plánování, soustředění na daný úkol, motivaci, účelné jednání směřující k cíli.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Mezi projevy ADHD patří roztěkanost a neschopnost plně se soustředit na jeden konkrétní úkol a cíl, což může být problém třeba i při úkliduFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

ADHD u dospělých

Problém bývá s kognitivními funkcemi, které pomáhají člověku činnosti plánovat, soustředěně provádět, tedy neodbíhat a úkoly dokončovat. Pojí se k tomu zahlcení myšlenkami, citlivost na odmítnutí (skutečné i jen domnělé), špatný časový odhad. „Konkrétně třeba neschopnost doma uklidit - odbíháte od nádobí k prádlu, od prádla k vysavači, od vysavače k převlékání postelí, na posteli najdete knihu, tu chcete vrátit do knihovny, ale než tam dojdete, zjistíte, že potřebujete odepsat kamarádce, a tak hledáte mobil. Když s tím žijete odmalička, naučíte se hromady potíží kompenzovat, psát si seznamy, odškrtávat, používat magnetické tabule na lednici, a až úzkostlivě dbáte na to, abyste zase nepřehodili datum logopedie dítěte,“ popisuje Jana Srncová.

Workoholismus může být znak ADHD

ADHD nevznikne až v dospělém věku, ti, kdo se s tímto problémem potýkají, jím pravděpodobně trpěli již v dětství, jen nebyli odborně diagnostikováni. Více jak polovině dospělých se symptomy zmírňují. ADHD se obvykle pojí s vlastnostmi, které způsobují v životě i vztazích problémy: obtížnost se koncentrovat, zapomínání, horší soustředění na jeden úkol, nutkání být stále v pohybu…

„U jedinců s ADHD se objevují problémy se sebeovládáním a zpracováním emocí a stresu. Často může dojít k náhlému vybuchnutí, až agresivnímu. S tím souvisí i vyšší impulzivita, ta se může projevit i třeba v nakupování. ADHD se rovněž projeví i ve workoholismu. Lidi s ADHD často něco přestane bavit a mají potřebu dělat věc novou. Na druhou stranu, pokud naleznou v něčem opravdový zájem, vydrží jim hluboká pozornost dlouho,“ uvádí psycholožka Simona Hřebíčková.

Načítám