Hlavní obsah

Sladká jídla můžete i při hubnutí. Co k nim přidat, aby to nerozhodilo váš režim

Foto: NoirChocolate, Shutterstock.com

Foto: NoirChocolate, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete si udržet správnou váhu, chcete vyváženě jíst, a tak jste si zapamatovali, že žádné sladké do vašeho jídelníčku nepatří? Není to pravda. Mnohem důležitější je, kdy a čím je jíte.

Článek

Sladká jídla jsou tradiční součástí české stravy a určitě je není třeba zatracovat. Pojďme si podrobně vysvětlit, proč se jich nemusíte bát. Na začátek je třeba říci, že ideální bude, když si je dáte jako druhý chod po polévce. Koneckonců i tak se většinu v Čechách podávala. Starší generace si možná dokonce vzpomene na tradiční sladké čtvrtky ve veřejných jídelnách.

Klasika jako čočková polévka a ní po sladké knedlíky. Bramboračka a jako hlavní jídlo třeba palačinky. Jak je připravit a jak podávat, aby šlo opravdu o vyvážené jídlo?

Sladké knedlíky při dietě

Sladkost rozhodně neznamená prázdné kalorie. To je nesmysl, který se už dlouho nedaří vyvrátit. Výživově prázdné jsou třeba piliny, ale pečivo včetně rohlíku nebo toustového chleba mají energetickou hodnotu tvořenou z různých užitečných složek.

Jednou z nejlepších variant výživově zajímavého sladkého jídla určitě budou sladké knedlíky. Ano, mouka neobsahuje mnoho vlákniny, ale to z ní na druhou stranu dělá velmi dobře stravitelnou potravinu pro širokou skupinu lidí (například kromě celiaků).

Ano, je také pravda, že v ní převažují sacharidy, jejichž procento je třeba ve stravě většiny lidí redukovat, ale zároveň není třeba bít na poplach. Zdravý člověk má denně přijmout téměř polovinu energie ze sacharidů, což pro ženu s váhou kolem 70 kg bude zhruba 200 gramů. A v jednom kynutém knedlíku jich je zhruba 30, takže i žena ve středním věku, která má sedavé zaměstnání a málo času na pohyb, si může k obědu dát dva menší knedlíky.

Foto: Tobik, Shutterstock.com

Oblíbené pochoutky se při dietě rozhodně vzdávat nemusíte Foto: Tobik, Shutterstock.com

Glykemický index a bílá mouka

Pokud se vám v tuto chvíli rozsvítilo další varovné červené světlo v podobě věty: bílá mouka rovná se špatný glykemický index, ke kterému ještě více přispěje přidaný cukr, máte pravdu, ale i s tím se můžete poradit.

Glykemický index se totiž dá snadno zlepšit čili snížit kombinací potravin. Do knedlíku stačí přidat vejce, mléko nebo tvaroh. Případně můžete třetinu mouky nahradit celozrnnou.

Tvaroh byste také měli přidat navrch, když knedlíky podíváte. Je to velmi dobrý zdroj bílkovin. Volte ten s nižším množstvím tuku. Obzvlášť výhodný je tvrdý, který obsahuje nejvyšší podíl bílkovin. Případně ho celý nebo část vyměňte za skyr či jogurt řeckého typu s nízkým obsahem tuku. Ten si pak můžete dopřát v podobě rozpuštěného másla. Odměřte si ale, kolik ho na ně lijete. Jestli chcete snížit svoji váhu, nemělo by to víc než 20 gramů.

Určitě je třeba ubrat na cukru. Když hubnete, lžička stačí. Sladkou chuť můžete dodat třeba větším množstvím ovoce, které rozvaříte na knedlík. Tím také dodáte do jídla potřebnou vlákninu.

Foto: Anna Puzatykh, Shutterstock.com

Polévka a sladké jídlo je vyvážený obědFoto: Anna Puzatykh, Shutterstock.com

Před sladkým jídlem si dejte polévku

K tomu, aby oběd byl vyvážený, by by hlavnímu chodu předcházet nejlépe luštěninová polévka nebo vývar s kousky zeleniny. Získáte tím porci vlákniny, případně i porci zeleniny.

Dobrého glykemického indexu a přiměřeného množství vlákniny dosáhnete také tím, že si před sladkým jídlem dáte čistě zeleninovou polévku. Zejména na podzim a v zimě ji můžete nahradit saláty, do kterých se vám možná v chladném počasí zdaleka tak nechce.

Odborná spolupráce: Mgr. Hedvika Jakešová, nutriční terapeutka

Načítám