Hlavní obsah

Vitamin K: Většina z nás ho má dostatek. Vysoké dávky si musí hlídat lidé užívající léky na srdce

Foto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Foto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Reklama

Vitamin K je zásadní pro správnou srážlivost krve. Má ale vliv i na vstřebávání vápníku a vitaminu D, a proto je dobré je konzumovat společně. Hlídat jeho příjem musejí ti, kdo užívají léky ovlivňující srážlivost krve, nejčastěji se jedná o warfarin.

Článek

Písmeno K v názvu vitaminu je odvozené od německého slova „koagulation“ a popisuje to nejdůležitější, co by organismus bez této látky rozpouštějící se v tucích nezvládl: proces srážení krve.

Význam vitaminu K

Správná srážlivost krve je velmi důležitá. Bez ní by docházelo například k častému krvácení z nosu nebo extrémně silné menstruaci, případně k život ohrožujícím vnitřním krvácením. Ve větší míře by se tvořily modřiny a mohlo by nastat i krvácení do mozku.

Vitamin K dále pomáhá k správnému vstřebávání vápníku, je tedy nezbytný – stejně jako vitamin D – i pro tvorbu a zdraví zubů a kostí (chrání před osteoporózou) nebo pro správnou imunitu.

Význam vitaminu K
nezbytný pro správné srážení krve
zabraňuje nadměrnému krvácení
podporuje vstřebávání vápníku
zlepšuje citlivost na inzulin
spolu s vápníkem a vitaminem D působí proti ubývání kostní hmoty (osteoporóza) a zlomeninám
zlepšuje imunitu a působí tak proti infekcím

Formy vitaminu K

Existuje několik forem. Nejznámější je vitamin K1, který je především v zelenině a jeho role je zásadní právě při srážení krve.

Druhá forma, vitamin K2, přirozeně vzniká v organismu – vytvářejí ho zejména bakterie v trávicím traktu. Určité množství je ho také v kvašených neboli fermentovaných potravinách. Jeho role je zásadní při tvorbě kostí, tkání a cévních stěn. Zároveň zlepšuje citlivost těla na inzulin a posiluje imunitu.

Třetí forma, vitamin K3, se vyrábí synteticky, pro člověka je jedovatý a podává se pouze zvířatům.

Komu hrozí nedostatek vitaminu K

Nedostatek vitaminu K se ve vyspělých zemích v podstatě nevyskytuje. Do těla se dostane jednak běžnou vyváženou stravou, další část – zhruba polovinu – vytvářejí bakterie v tenkém střevě.

Deficitem mohou trpět lidé s onemocněním jater a kojenci. Novorozencům je standardně podána dávka vitaminu K již v porodnici. Varovat, že není něco v pořádku, mohou poruchy srážlivosti krve – v případě nedostatku se prodlužuje doba krvácení a dělají se podlitiny a modřiny bez jakékoliv příčiny.

Foto: serato, Shutterstock.com

Novorozencům je standardně podána dávka vitaminu K již v porodniciFoto: serato, Shutterstock.com

Vitamin K a léky ovlivňující srážlivost krve

Lidé s nemocemi srdce a cév často užívají léky na snížení srážlivosti krve, které blokují účinky vitaminu K v těle. Týká se to zejména warfarinu. Proto je v takovém případě důležité udržet stabilní hladinu vitaminu K přijatého stravou.

Zjednodušeně řečeno: lékař dávkování warfarinu nastaví tak, jak je potřeba, aby srážlivost ovlivňoval, a pravidelně se to kontroluje pomocí krevního Quickova testu. Budete-li ve stravě zásadně zvyšovat nebo snižovat příjem potravin obsahujících vitamin K, ovlivní to efekt warfarinu. Vysoká hladina vitaminu K totiž tlumí účinek léku a zvyšuje tak riziko krevních sraženin, naopak při nízké hladině vitaminu K hrozí vyšší krvácivost.

Warfarinová dieta

To ale neznamená, že lidé užívající tyto léky nemají jíst zeleninu, ve které je vitamin K hojně obsažen! Klidně ji konzumujte, jen nedělejte v rámci dnů žádné velké výkyvy. Pouze tak udržíte přiměřenou hladinu, jak ji nastavil lékař a potvrdil Quickův test.

Nutnost vyváženého (a spíše nízkého) denního příjmu se navíc týká jen některých potravin, a to listové zeleniny, brokolice, kopru, kysaného zelí, jater, zelených a bylinných čajů, olivového oleje, zelených řas. Nevhodné je rovněž užívání doplňků stravy, které obsahují ginkgo biloba.

Naopak pro svůj nízký obsah vitaminu K je bez problémů kořenová zelenina, rajčata, papriky, okurka, brambory, ovoce kromě sušeného, žampiony, řepkový a slunečnicový olej, černý čaj.

V čem je nejvíce vitaminu K
zelená a listová zelenina: kapusta, zelí, špenát, fazolové lusky, řapíkatý celer, brokolice
kysané zelí
kimči
zelené bylinky
zelený čaj
játra
v menším množství je v ostatních druzích zeleniny, v ovoci, mléčných výrobcích, vejcích, kuřecím a hovězím mase, luštěninách
Foto: Elena Medoks, Shutterstock.com

Velké množství vitaminu K je v kvašeném zelíFoto: Elena Medoks, Shutterstock.com

Doporučená denní dávka vitaminu K

Doporučený minimální denní příjem pro dospívající a dospělé je přibližně 80 mikrogramů pro muže a 60 mikrogramů pro ženy, tedy přibližně 1 mikrogram na kilogram „optimální“ hmotnosti. Běžně se však ve stravě zkonzumuje zhruba 300 mikrogramů i více.

Je možné se vitaminem K předávkovat?

Předávkování je velmi vzácné, v podstatě k němu nedochází. Tělo si dokáže do jisté míry jeho množství regulovat. Platí přitom, že účinky mohou být znásobené a podpořené užíváním vitaminu D.

Kdo má doplňovat vitamin K

Vitamin K není třeba doplňovat. Předpokládá se, že běžnou vyváženou stravou přijme zdravý člověk dostatek této látky. Užívání jako doplňku stravy je třeba vždy probrat s lékařem. Nikdy ho nesmějí brát ti, kdo užívají prostředky ovlivňující srážlivost krve. Patří mezi ně již zmiňovaný warfarin, ale i jiné léky, které se předepisují na nemoci srdce a cév, včetně vysokého tlaku. Raději se o tom ujistěte.

Vitamin K

Doporučená denní dávka: Pro dospívající a dospělé je přibližně 80 mikrogramů pro muže a 60 mikrogramů pro ženy.

Zdroje vitaminu K: zelená a listová zelenina, kysané zelí, kimči, zelené bylinky, zelený čaj, játra, v menším množství je v ostatních druzích zeleniny, v ovoci, mléčných výrobcích, vejcích, kuřecím a hovězím mase, luštěninách

Nedostatek vitaminu K: Projeví se poruchami krevní srážlivosti.

Odborná spolupráce: Mgr. Aneta Sadílková, nutriční terapeut specialista, III. interní klinika endokrinologie a metabolismu VFN, Praha, www.nutricniterapie.cz

Reklama

Načítám