Hlavní obsah

Zánět středního ucha postihuje děti i dospělé. Není ale nakažlivý a nemusí se léčit antibiotiky

Foto: Yurii_Yarema, Shutterstock.com

Foto: Yurii_Yarema, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přichází zpravidla rychle a je velmi bolestivý. Zánět středního ucha postihuje nejčastěji malé děti, nevyhýbá se ale ani dospělým. Podle čeho ho poznáte, jak lze tomuto onemocnění předcházet a zda je v rámci léčby opravdu nutné vždy ucho takzvaně píchnout, vysvětlí lékaři.

Článek

Kdo v dětství prodělal zánět středního ucha, jistě si velmi dobře pamatuje, o jak bolestivé trápení se jedná. Podle lékařů se se zánětem středního ucha setkaly alespoň jednou za život až tři čtvrtiny dospělých. „Nemoc se vyskytuje hlavně v zimních měsících. Podle průzkumů prodělá do dvou let věku infekci středouší 70 % všech dětí,“ uvádí praktický lékař Dušan Zhoř. Na co se při tomto onemocnění připravit a jak probíhá léčba?

Jak vznikne v uchu zánět

Ušní bubínek a Eustachova trubice, to jsou dvě části ucha, kterých se tento problém týká. Bubínek je jakási membrána, jež tvoří pomyslnou přepážku mezi vnějším a středním uchem, Eustachova trubice pak propojuje oblast středního ucha s nosohltanem. Pokud je trubice dobře průchodná, vyrovnává tlak a jejím úkolem je mimo jiné také odvádět případnou tekutinu ze středního ucha ven.

Když se ale do ní dostane infekce, například jako přidružená komplikace při viróze či infekci horních cest dýchacích, Eustachova trubice neplní svou funkci, často oteče a tím se zúží. Ve středním uchu se pak může hromadit tekutina a hnis, které tlačí na bubínek. Ten se v důsledku toho výrazně napíná a právě to je příčinou intenzivní bolesti.

„Absolutní většina zánětů není z dlouhodobého hlediska nebezpečná. Ukazuje se ale, že jsou rodiny, u kterých je riziko vzniku chronického zánětu středouší vyšší, velmi často se vyskytuje společně s alergiemi,“ říká lékař Dušan Zhoř.

Postihuje hlavně malé děti

Zánět středního ucha (neboli otitida) trápí nejčastěji děti v batolecím a předškolním věku. U těch nejmenších patří mezi rizikové faktory pro vznik zánětu předčasný porod, nízká porodní hmotnost, zbytnělá nosní mandle, chladné a vlhké počasí, rýma a kašel, ale i špatná technika smrkání. Lékaři pozorují také určitý vliv genetických dispozic. Zánět je většinou virového původu, příčina ale může být i bakteriální. Dobrou zprávou je, že na rozdíl od rýmy, kašle a respiračních infekcí, se jím nemůžete od nikoho nakazit.

„Spousta dětí do šesti let prodělá zánět středního ucha jen v mírné formě, která sama odezní. Pokud by byl ale větší zánět neléčený nebo by se jednalo o opakované neléčené záněty středního ucha, může být následkem porucha sluchu či nedoslýchavost, což se u malých dětí může projevovat i zhoršenou výslovností,“ varuje Ilona Hülleová, praktická lékařka pro děti a dorost.

Foto: H_Ko, Shutterstock.com

Nepříjemné píchání ouška bývá až poslední možností, když selže konzervativní léčbaFoto: H_Ko, Shutterstock.com

Příznaky: Teplota a bolest

Pokud si dítě stěžuje na bolest ouška, zpozorní zřejmě každý rodič. Pokud má k tomu malý pacient ještě přidružené symptomy v podobě zvýšené teploty nebo horečky, rýmy a kašle či bolesti v krku, je namístě vyhledat pediatra. U kojenců a batolat, jež ještě neumí říct, co přesně je bolí, poznáte problém třeba tak, že si dítě často sahá na ouško, nechce si na něj lehnout, odmítá, abyste mu přiložili obklad nebo ho přes ucho i jen pohladili. Nemůže usnout nebo se s pláčem budí a je celkově neklidné a podrážděné nebo naopak nezvykle apatické. Při zánětu středního ucha se totiž bolest stupňuje zpravidla ve večerních a nočních hodinách.

Léčba: Jsou nutná antibiotika a píchnutí ucha?

„Zpravidla není hned nutné nasazovat léčbu antibiotiky, i když to k tomu svádí, protože potíže bývají úporné a bolestivé. Nicméně většina infektů je virových, důvodem je většinou přetlak ve středouší kvůli nedostatečné cirkulaci vzduchu mezi dutinou ústní a středoušní oteklou Eustachovou trubicí. Hlavní terapií by tedy měla být antihistaminika a antipyretika (léky tlumící horečku), dále léky proti otokům, bolestem a s protizánětlivým účinkem. Píchnutí ucha je až poslední volbou, když předcházející léčba selže,“ popisuje lékař Dušan Zhoř.

Jeho slova potvrzuje a doplňuje i pediatrička Ilona Hülleová: „Většina zánětů středouší se léčí podle příznaků, tedy symptomaticky, většinou se nenasazují hned antibiotika. Zánět středouší je často spojený s rýmou, takže se nasazují i nosní kapky, aby došlo k uvolnění spojení mezi nosohltanem a středouším. Teprve při komplikacích, nebo pokud klinické známky svědčí pro bakteriální infekci, se nasazují antibiotika, případně se provádí propíchnutí ušního bubínku.“

Prevence zánětu středního ucha

  • pestrá strava bohatá na vitaminy a minerály
  • častý pobyt venku na čerstvém vzduchu
  • pravidelná pohybová aktivita
  • správně prováděná hygiena uší i dutiny ústní
  • vhodné oblékání do zimního počasí
  • očkování proti pneumokokovým infekcím, které dokáže zabránit šíření bakterií způsobujících zánět

Načítám