Hlavní obsah

Ať zahrada nezahálí. Zeleninu vysévejte i v červnu!

Foto: EA March, Shutterstock.com

Foto: EA March, Shutterstock.com

Reklama

Zahrada je teď v nejlepší kondici. Všechno roste doslova před očima a první sklizeň je v plném proudu. Na prázdná místa proto vysazujte a vysévejte zeleninu, která ještě stihne vyrůst.

Článek

Záhony mohou zůstat zaplněné až do pozdního podzimu a zásobit vás zeleninou po celou sezonu. Jakmile sklidíte ředkvičky, saláty a jinou brzkou zeleninu, nenechejte zahradu zahálet a ihned vysévejte další várku. Vyberte si hlavně rostliny s krátkou vegetační dobou, které ještě stihnou vyrůst.

Ze zeleniny, která rychle roste, si můžete vybrat hned více druhů. V červnu je stále ještě čas vysévat hlávkové saláty, špenát, pekingské zelí, ředkve a ředkvičky, červenou řepu nebo keříčkové fazole. Zejména u listové zeleniny a ředkviček si vyberte odrůdy pro celoroční pěstování – ty s označením „rané“ si schovejte na příští rok, jsou totiž uzpůsobené pro jarní výsev.

1. Druhá várka salátu

Hlávkový salát můžete vysévat až do konce července. Z odrůd se hodí například Jupiter, Julek nebo Major. Vysévejte přímo do záhonů, a až sazeničky vzejdou, rozesaďte je do sponu 30 × 30 centimetrů. Vyberte jim stanoviště, kam jde po část dne slunce, ale zároveň i stín. V horkých letních dnech totiž může salát rychle dozrávat a vybíhat do květu – a potom už není dobrý. Podobně lze vysévat i špenát, a to přímo do řádků vzdálených asi 15 centimetrů. Obě listové zeleniny potřebují bohatou zálivku, nejlépe každý den navečer.

2. Další ředkvičky

Stejně můžete vysévat v druhé (i třetí nebo čtvrté) várce ředkvičky – lze je sít přímo do záhonů až do konce srpna a postupně je sklízet. Opět si vyberte odrůdu určenou pro celoroční pěstování, hodí se například Viola nebo Lada. Ředkvičky jsou velmi vděčné a nejsou moc náročné, jen jim dopřejte dobře nakypřenou půdu a dostatek vláhy.

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Saláty i špenát milují polostín a pořádnou zálivkuFoto: Alexander Raths, Shutterstock.com

3. Čínské a pekingské zelí

Z listové zeleniny můžete vysévat také pekingské nebo čínské zelí (jde o odlišné druhy, ačkoli se často zaměňují). Sklízet budete na podzim. Vysévejte přímo do záhonu v průběhu června nebo července. Řádky by měly být vzdálené zhruba 40 centimetrů, vzešlé sazenice vyjednoťte (protrhejte) na vzdálenost asi 30 cm. Oba druhy zelí potřebují pořádnou zálivku.

4. Bílá i černá ředkev

Z nenáročných brukvovitých plodin vyzkoušejte například bílou ředkev nebo černou ředkev. Oběma se bude líbit v dobře živené půdě, nemají ale rády přímé hnojení. Vysévejte přímo do řádků vzdálených asi 40 centimetrů, a až rostliny vzejdou, vyjednoťte je zhruba na 30 cm. Dobře zalévejte. Sklízet budete na podzim, ředkve vydrží přes zimu uložené v písku, podobně jako třeba mrkev.

5. Červená řepa

Část záhonů byste měli vyčlenit červené řepě, z níž lze vykouzlit skvělá jídla, připravovat smoothie nebo ji naložit. Právě teď ji lze vysévat přímo do řádků vzdálených zhruba 30 centimetrů, mezi rostlinami nechte místo si 20 centimetrů. I řepě se bude dařit v kypré půdě, zalévat stačí zhruba obden v závislosti na počasí.

Foto: Annaev, Shutterstock.com

Čerstvé listy z červené řepy se dají používat do salátů, do polévek i k dušení jako špenátFoto: Annaev, Shutterstock.com

6. Trocha fazolí

Stále je čas i na keříčkové fazole. Na rozdíl od tyčkových mají kratší vegetační dobu a nevyžadují oporu, zato ale potřebují víc místa. Pokud se vám uvolnily záhony po jarní sklizni a hledáte nenáročnou rostlinu, zkuste právě tuto. Vyberte teplé stanoviště s kyprou půdou, před výsevem fazole namočte na pár hodin do vody a pak je rovnou vysazujte (už nesmějí vyschnout). Vysévejte po třech semenech do asi tři centimetry hlubokého důlku, mezi rostlinami nechte vzdálenost 40 centimetrů.

7. Křupavé kedlubny

Přímo do záhonu můžete vysévat i kedlubny. Bílé v červnu, modře zbarvené dokonce i v červenci. Jestli si chcete ušetřit práci, pořiďte si předpěstované sazenice. Vyberte si ale takovou odrůdu, která není náchylná na praskání a dřevnatění bulev. Z modrých kedlubnů je to například Blankyt, z bílých třeba Gigant. Jak na to, aby kedlubny nedřevnatěly a nepraskaly?

Máte na záhonu ještě trochu místa? Na konci jara a začátkem léta můžete vysévat i bylinky, například pažitku, saturejku, kopr nebo fenykl. Bylinkovou zahrádku zvládne i začátečník!

Reklama

Související témata:

Načítám