Hlavní obsah

Nejlepší nápoje na jarní únavu. Vsaďte na vývar i čokoládu

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neutuchající omezení související s pandemií, změna času, velikonoční přípravy i aprílové počasí představují nápor na tělo i na psychiku. Přestaňte jarní únavu řešit sklenkou vína a dejte si zdravé nápoje, které vás opravdu povzbudí a dodají vám mnoho důležitých látek.

Článek

Alkohol pro vás možná představuje snadný nástroj, jak zahnat pachuť tíživého dne a konečně na chvilku relaxovat. Uvolnit skutečně dokáže, má ale i zásadní stinnou stránku. Snažte se proto jeho konzumaci omezit a připravte si nějaký jiný elixír dobré nálady a vitality, který vaše zdraví ani čistou hlavu neohrozí.

1. Zelený čaj bystří mozek

Začněte každý den pít zelený čaj. Funguje jako blokátor tuku, takže pomůže i se shazováním kil, které jste v zimě nabrali. Prospěje ale především mozku. Díky aminokyselině L-theanin stimuluje alfa vlny, čímž bystří pozornost a udržuje bdělost. Je bohatý na sloučeniny s vysokou antioxidační aktivitou, které chrání před mnoha druhy nemocí. „Rovněž snižují hladinu cholesterolu v krvi, stabilizují hladinu cukru v krvi, pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a posílit imunitní systém. Nejvýznamnějším polyfenolem je epigalokatechin galát (EGCG), který je silný bojovník například proti rakovině,“ vysvětluje Petr Patočka, odborník z obchodu MatchaTea.

2. Kakao zažene chmury

Káva může vaši energii během dne zásadně rozkolísat. Zkuste si místo ní dopřát občas šálek kakaa. Kakaové boby jsou právem ceněná superpotravina, jejíž sílu oceníte i po dlouhé a únavné zimě. „Jsou významným zdrojem antioxidantů, minerálních látek, jako je zinek, mangan, železo a především hořčík, který ulevuje od bolestí hlavy. Zajímavé také je, že kakaové boby umějí v těle nastartovat výrobu serotoninu – hormonu štěstí, který zlepšuje myšlení, paměť a náladu,” vysvětluje Silvia Teplý Bazalová z české manufaktury Ajala Chocolate.

Foto: leestasya1, Shutterstock.com

Horké kakao je plné neuvěřitelně zdravých látek. A nemusíte si ho sladit, chutná skvěle i hořkéFoto: leestasya1, Shutterstock.com

3. Silný vývar dodá energii

Ne nadarmo se vývary doporučují po nemoci nebo po porodu. Jsou plné síly, ale přitom nezatěžují trávení. Nalijte si do bujonového šálku vývar hovězí, drůbeží nebo zeleninový. A nezapomeňte na bylinky, které ho nejen dochutí, ale posílí jeho stimulační účinky. Zkuste celerovou nať nebo libeček, ale i bambusové výhonky a koriandr, který nechybí v polévkách asijské kuchyně.

Víte, jak se vaří vývar zadarmo? Skoro jako polévka ze sekyrky.

4. Šťáva a vývar z červené řepy posílí imunitu

Vývary nemusíte připravovat jen z masa. Rozhodně by vám na jarním talíři neměla chybět skoro zázračná červená řepa. Obsahuje cenné látky, které posilují imunitu, zvyšují fyzický výkon a chrání cévy před kornatěním. Alespoň jednou týdně si vývar z řepy nebo za studena lisovanou šťávu připravte i proto, že vyvolává optimističtější náladu. Pomůže již jen pohled na připravený pokrm – červená barva totiž evokuje elán, radost a životní sílu.

Foto: Piotr Krzeslak, Shutterstock.com

Polévka, do které nakrájíte červenou řepu, získá nejen nádhernou barvu, ale i pořádnou síluFoto: Piotr Krzeslak, Shutterstock.com

5. Zázvorový čaj či limonáda ochrání mozek

Horký nápoj z citronu a zázvoru se osvědčil v zimě, ale připravujte si ho klidně dál i během jara. Udrží silnou imunitu a prospěje také mozku. A vyzkoušet můžete i osvěžující jablkovo-zázvorový ledový čaj. Antioxidanty a další aktivní látky v zázvoru totiž chrání nervovou soustavu a mozek před oxidačním stresem a zahánějí jak akutní únavu a nesoustředěnost, tak pomáhají zpomalovat stárnutí mozku snižovat riziko vzniku Alzheimerovy choroby.

6. Nápoje s medem vás nakopnou

Pocit únavy nemusíte zahánět kofeinovými nápoji plnými cukru či sladidel. Zkuste místo toho do čaje nebo ranního smoothie přidat lžíci medu. Pomáhá ve vypjatém stresovém období, klidní pocuchané nervy, dodává energii a navozuje pokojnější spánek, který je v boji s jarní únavou zásadní. Ráno je skvělé horké mandlové mléko s medem, a jestli to bez vína vážně nezvládáte, dejte si aspoň medový svařák.

Znáte recept na zlaté mléko s kurkumou a medem? Může se dělat i z vody a pomáhá proti zánětu i nemocem srdce a cév.

Reklama

Načítám