Hlavní obsah

Barvy v interiéru: podle čeho si je vybrat, aby se vám v nich bydlelo příjemně

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Barvy mají velký vliv na naše fyzické i psychické rozpoložení, to není žádným tajemstvím. Využijte toho při jejich používání v interiéru a sáhněte po těch, které sedí k vaší osobností. Prozradíme vám, co o vás mohou vaše oblíbené barvy vypovědět.

Článek

Je vám lépe, když jste obklopeni barvami a život ve světlém či úplně bílém interiéru si nedokážete představit? Má to své důvody. Barvy v nás vyvolávají nejrůznější pocity, myšlenky i vzpomínky a působí na naši chuť či nechuť k různým činnostem a aktivitám. Jejich výběr tak do velké míry ovlivňuje, jak dobře se doma cítíte.

Barevný interiér nepůsobí, na rozdíl od toho bílého, chladně či sterilně. Ať už dáváte přednost barevně vymalovaným stěnám, nebo si barvičky raději dopřáváte na menších plochách a dekoracích, mohou o vás zvolené tóny docela dost prozradit. Jaké vlastnosti se různým barvám a jejich fanouškům připisují?

Teplé barvy pro povzbuzení

Červená se vždy považovala za barvu vášně, sexu a temperamentu. Za oblíbenou ji považují zejména lidé odhodlaní, cílevědomí a ti se silnou vůlí. V interiéru vybízí k aktivitám, ve velkém množství ale působí až dráždivě. Proto by z ní ani její největší fanoušci neměli dělat dominantní barvu.

Oranžovou milují hlavně energičtí a kreativní lidé, kteří si rádi užívají života. Tahle barvička dokáže povzbudit chuť k jídlu a rozproudit komunikaci a chuť něco dělat, jen pozor na její příliš syté tóny. Ty totiž mohou vyvolávat pocit ohrožení a úzkosti.

Žlutá působí hřejivě a umí zlepšovat paměť i náladu. V oblibě ji mají lidé veselí, chytří a společenští, v interiéru uvolňuje, inspiruje k tvořivosti a vyzařuje příjemné teplo. Její nadměrné množství může ovšem vyvolávat pocity závisti a sebepřeceňování.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Teplé odstíny povzbuzují k aktivitám, z červené ale není dobré dělat dominantní barvu, bohatě stačí nabarvit jí jednu stěnuFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Studené barvy pro relaxaci

Zelená je barva zdraví, naděje a harmonie. Její fanoušci bývají stabilní, pečující a ctižádostiví. V interiéru umí podporovat duševní činnost a vyvolává pocit bezpečí. Její tmavé odstíny ovšem mohou zmenšovat prostor. A protože snižuje chuť k jídlu, příliš se nehodí pro lidi s nízkým apetitem, nebo naopak je vhodná pro příliš velké jedlíky do kuchyně.

Modrá symbolizuje klid a mír, její fanoušci bývají opatrní, analytičtí, citliví a věrní. V domácnosti uklidňuje, uvolňuje a pocitově ochlazuje. Hodí se proto hlavně na jižní stěny. Její nadměrné množství nebo příliš tmavé odstíny ale mohou působit depresivně a tíživě.

Fialová je symbolem bohatství, síly a důstojnosti. Mezi její milovníky se řadí individualisté, citliví lidé a introverti. V interiéru to s ní příliš nepřehánějte, dokáže totiž opticky zmenšovat prostory a místnosti tak mohou působit stísněně.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Studené barvy pocitově ochlazují a uklidňují, ve velkém množství ale mohou působit depresivněFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Řiďte se hlavně podle sebe

Způsobů, podle nichž si lidé vybírají, jakou barvou vymalují nebo v jakých tónech si pořídí křeslo, sedačku či jiný nábytek, je spoustu. Důležitým faktorem jsou dispozice interiéru a účel dané místnosti, velkou roli by však mělo přirozeně hrát i to, jaké odstíny se vám líbí.

Je jistě praktické nafouknout malý pokoj díky žluté, jestli ji ale nemůžete vystát, příjemně se vám bydlet nebude. Barvy ve vašem bytě by nikdy neměly zápasit s vaší podstatou, nehleďte tedy příliš na to, co je zrovna trendy a co doporučují odborníci, kteří vás neznají. Řiďte se hlavně tím, co vám říká srdce a váš vkus, a radami ostatních se nechte pouze inspirovat.

Foto: united photo studio, Shutterstock.com

Při výběru barev se řiďte hlavně tím, co se vám líbí a díky čemu se cítíte příjemněFoto: united photo studio, Shutterstock.com

Pozor na množství i kombinace

Pravidlo, že se nic nemá přehánět, samozřejmě platí i při používání barev. Snažte se to s jejich množstvím nepřepísknout, interiér pak může působit příliš chaoticky, stísněně a přeplácaně.

V jednotlivých místnostech je dobré kombinovat maximálně tři barvy, jež si spolu rozumí, a přidat k nim nějaký ten neutrální odstín v podobě bílé, krémové a světle šedé. Vhodným řešením je zvolit jednu barvu dominantní a zbylé dvě jako doplňkové. Není také od věci vyladit do podobné barevné palety celý interiér, který díky tomu bude působit celistvě a harmonicky.

Reklama

Načítám