Hlavní obsah

Jak zmírnit a zamaskovat lupenku? Triky slavných krásek

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Lupenka není jen nepříjemný ekzém. Provází ji také značná bolest a svědění a napadené bývají třeba i nehty. Nad nemocí bohužel nelze nadobro vyhrát, nepříjemné příznaky je však možné mírnit a maskovat. Jak to dělají celebrity, kterým vážná autoimunitní choroba obtěžuje život?

Článek

Živí je nejen jejich talent, ale i vzhled, a proto o sebe modelky, herečky i zpěvačky – a vůbec osobnosti, které vystupují na veřejnosti – pečují většinou o dost víc než ostatní ženy. Hvězdy, které se s nemocí potýkají, se tak musely naučit, jak dokonale zamaskovat ložiska vyrážky, strupů a rudých skvrn, které lupenku (= psoriázu) provázejí. Jaké jsou jejich triky, jak průběh onemocnění zmírnit?

Kim Kardashian (39): Nebojte se make-upu

Hvězda reality show a podnikatelka se na sociálních sítích běžně dělí o své beauty triky, v případě lupenky se ale naopak ona zoufale ptala fanoušků, jak průběh nemoci zvrátit. Chorobu, která se u ní projevila ve třiceti letech, rozhodně netají. Podělila se i o fotografie, na kterých jsou světlé skvrny, rudé strupy i výrazná vyrážka zcela zjevné. Potíže zdědila po své matce Kris Jenner (64) a trápí ji hlavně na nohou, ložiska ale mívá i v obličeji. A co radí, když se projevy onemocnění zhorší? Zakryjte ho make-upem, a to kdekoliv po těle! Použít lze i samoopalovací přípravek.

Foto: Profimedia.cz

Kim Kardashian vypadá dokonale, ale i ji trápí vážné zdravotní problémyFoto: Profimedia.cz

Cara Delevingne (28): Pracujte se stresem

Lupenka je autoimunitní onemocnění a jeho průběh významně zhoršuje psychika. V léčbě je proto zásadní schopnost zklidnit se a zvolnit tempo. Své o tom ví světoznámá britská modelka a herečka: vyrážka a strupy po těle se jí většinou zhoršily v době nejdůležitějších přehlídek a módních týdnů. Nejenže byla ve velkém pracovním vypětí, tlak ještě prohlubovaly kritické pohledy a komentáře, které ve světě krásy kvůli nedokonalé kůži schytávala. Proto upozorňuje, že je s nemocí třeba bojovat i na psychické rovině a naučit se zvládat stres.

Foto: Profimedia.cz

Postavit se před fotografy i s případnými nedostatky na kráse chce zdravé a vyrovnané sebevědomí a Cara Delevingne na něm hodně zapracovalaFoto: Profimedia.cz

LeAnn Rimes (38): Pomůže změna jídelníčku

Psoriáza je často celoživotní utrpení, které se střídavě zlepšuje a zhoršuje. Americká zpěvačka trpí nepříjemnou chorobou od dvou let a metodou pokus omyl vyzkoušela mnoho různých způsobů, jak prodloužit klidové stavy. Samozřejmě používá nedráždivou kosmetiku a držet nemoc na uzdě jí pomáhá jóga, cvičení v posilovně a dodržování pitného režimu. V jídelníčku omezila lepek, alkohol, smažené a tučné maso – a prý to funguje!

Foto: Profimedia.cz

LeAnn Rimes věří, že na stavu lupenky se projevuje, co tělu dopřáváte zevnitř jídlem i zvenku péčíFoto: Profimedia.cz

Britney Spears (38): Hledejte správnou péči

Šupinatá kůže a rudá ložiska nepříjemně svědí. Důležité je se neškrábat, aby se netvořily podebrané boláky, ale dodržet to je opravdu obtížné – i slavná zpěvačka byla opakovaně zachycena s rozškrábanou kůží. Co radí? Trpělivě zkoušejte různé úlevové přípravky a počítejte s tím, že některé mohou podráždit ještě více a může chvíli trvat, než najdete ideální produkt právě pro sebe. Přinést kůži úlevu může kosmetika s výtažky z Mrtvého moře, oxidem zinečnatým či přípravky s chytrou houbou pythium.

Foto: Profimedia.cz

Britney Spears si tílka a krátké sukně opravdu užívá, i když není její kůže vždycky dokonaláFoto: Profimedia.cz

Dara Torres (53): Nebojte se nákazy

Lupenka není infekční. Jenže opravdu nevypadá hezky a laici samozřejmě nepoznají, o jakou chorobu se jedná. Nemocní se tak mohou setkávat s nepochopením a strachem. Proto se bývalá plavkyně a mnohonásobná olympijská vítězka zaměřila na osvětu a vysvětluje, že psoriáza není nakažlivá. Obrací se ale i na nemocné: zdůrazňuje, že rozhodně nejde jen o estetickým problém, proto by o sebe měli co nejlépe pečovat. Lupenka postihuje často i klouby, může způsobit deprese, zvyšuje riziko cukrovky, vysokého krevního tlaku, kardiovaskulárních chorob, střevních zánětů či mozkových příhod.

Foto: Profimedia.cz

Plavkyni Daře Torres chlorovaná voda pomáhala zánět kůže tlumit, některým nemocným ji ale může pořádně podrážditFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám