Hlavní obsah
3,0
(53)
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Aktualizováno

Netradiční recept na dýni a patison, k tomu výborné krokety z mangoldu a lahodnou salsu romesco. Výsledkem je výtečné a originální bezmasé menu. Pustíte se do něho?

45 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Dýňové kari
  • 4 ks patisonu
  • 3 ks dýně
  • 2 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 ks mrkve
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 1 ks feferonek
  • 1 ks bílá paprika
  • 1 ks červené papriky
  • 1 špetka čerstvého koriandru
  • 1/2 lžičky celého římského kmínu
  • 1 špetka celé černé hořčice
  • 1 špetka mleté kurkumy
  • 1 špetka mletého kardamomu
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 250 g kokosového krému
  • 1 snítka čerstvého koriandru
  • 1 snítka čerstvé máty
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Mangoldové krokety
  • 1 svazek mangoldu
  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g másla
  • 300 g hladké mouky
  • 1 špetka muškátového květu
  • 500 ml mléka
  • 4 ks vejce
  • 100 g strouhanky
  • 1 000 ml oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Salsa romesco
  • 2 ks rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • 3 ks červené papriky
  • 1 ks sušené chilli papričky
  • 2 krajíce bílého chleba
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 3 lžíce mletých mandlí
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
    Článek

    Postup

    01.

    Z patisonů seřízněte „pokličky” a vydlabejte dužinu – tu použijete do kari. Vydlabané patisony krátce povařte, aby změkly, a nechte vychladnout.

    02.

    Dýni rozkrojte, lžící vydlabejte jádřince a vyhoďte je. Dýni hokaido nemusíte loupat, stačí ji nakrájet na kostky.

    03.

    Cibuli, česnek a mrkev oloupejte. Mrkev rozkrájejte na stejně velké kostky jako dýni. Cibuli, česnek a zázvor nakrájejte na plátky. Papriky zbavte jádřinců a pokrájejte na proužky.

    04.

    Veškerou zeleninu (včetně vydlabané patisonové dužiny bez semen) smíchejte s celým kořením a opékejte na horkém oleji, dokud se nerozvoní. Potom přidejte mleté koření, podlijte trochou vody, osolte, opepřete a duste do zhoustnutí a doměkka. Nakonec zjemněte kokosovým krémem. Podávejte v miskách z patisonů, můžete ozdobit listy koriandru a máty.

    05.

    Nyní jsou na řadě krokety. Omyjte mangold, zbavte řapíků, krátce spařte ve vroucí vodě a nechte okapat. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Oloupaný česnek utřete. Máslo rozpusťte na pánvi a zpěňte na něm nakrájenou cibulku a česnek. Nechte jen zesklovatět – nesmažte!

    06.

    Zaprašte moukou tak, aby pojala máslo a vytvořila jíšku – bude to větší část (zbytek použijete na obalování). Pomalu prosmažte, a až jíška zbledne, přidejte mletý muškátový květ.

    07.

    Jíšku zalijte studeným mlékem, důkladně prošlehejte metlou a pomalu a za stálého míchání přiveďte k varu a vařte, až bešamel hezky zhoustne.

    08.

    Ještě teplý a hustý bešamel smíchejte s okapaným, spařeným, případně překrájeným mangoldem a dochuťte solí a pepřem. Hmotu nechte vychladnout. Připravte si obalování: vyklepněte čtyři vejce a prošlehejte je, do misek si nachystejte strouhanku a zbylou mouku.

    09.

    Ze ztuhlého bešamelu s mangoldem tvořte kuličky velké maximálně jako pingpongový míček (anebo válečky) a opatrně je obalte v mouce, protáhněte rozšlehanými vejci a zlehka obalte strouhankou.

    10.

    Smažte zvolna v rozpáleném oleji do světle zlatavé barvy. Správně usmažená kroketa by měla být uprostřed krémová.

    11.

    Na salsu romesco opékejte na grilu nebo grilovací pánvi na mírném žáru rajčata, papriky a neoloupaný česnek, dokud jejich slupka nezčerná ze všech stran. Česnek by měl hezky vonět a být na dotek měkký.

    12.

    Opečenou zeleninu nechte vychladnout a sloupněte z ní spálenou slupku. Pozor! Zásadně neomývejte vodou, případné zčernalé kousky slupky odstraňte papírovým ubrouskem.

    13.

    V hmoždíři nebo v mixéru rozdrťte (rozmixujte) opečenou zeleninu s chilli, suchým bílým chlebem, olivovým olejem, octem a mandlemi nebo ořechy. Podle chuti dosolte a opepřete. Podávejte s kroketami, dýní anebo s pečenou nebo grilovanou zeleninou či rybami.

    Tip 1: V hmotě na krokety dobře uplatníte třeba tlusté od šunky, zeleninu, vařené maso z vývaru, strouhaný sýr, bylinky nebo zbytky pečeného masa.

    A jestli se vám jeho recepty líbí, vyzkoušejte flambované domácí jelito a hrušky s rokfórem anebo třeba výtečnou bramborovou omeletu s mléčným selátkem.

    Reklama

    Načítám