Hlavní obsah

Léčba písmem: pokud změníte rukopis, můžete si pomoci od depresí nebo zlozvyků

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Určitě jste už slyšeli o tom, že z písma se dá vyčíst mnohé o osobnosti pisatele. Překvapivě ale můžete ve své osobnosti leccos změnit, když svůj styl psaní upravíte. Je to cesta, jak vyzrát na zlozvyky, nebo dokonce sklony k různým nemocem?

Článek

Když se grafolog podívá na vaše písmo, má vás hned přečtené. Kudrlinky v písmu prozradí pozéry, drobná písmena pesimisty, sklon vlevo introverty. Co se ale stane, když své písmo záměrně změníte, protože máte dost svého nízkého sebevědomí, výbuchů agrese nebo neschopnosti věci dotahovat do konce? Skutečně stačí změnit styl písma, abyste byli někým jiným?

Zbavte se zlozvyků grafoterapií

Grafologie je metoda, která dokáže skrze písmo odhalit vaši osobnost. Na jejím základě vytvořil v roce 1965 britský grafolog Francis T. Hilliger novou metodu, grafoterapii. S její pomocí dokáže prostřednictvím úpravy psaného písma částečně změnit vaši osobnost. Díky grafoterapii se můžete vypsat například z agresivity nebo nízkého sebevědomí.

„Lze pracovat prakticky se všemi negativními vlastnostmi, podmínkou je však, že pisatel musí chtít. Navíc je to dlouhodobý proces,” říká Zuzana Dobiášová, předsedkyně Asociace grafologů ČR. „Když si na nějaký problém zakládáte celý život, neodstraníte ho mávnutím kouzelného proutku. Z praxe vím, že je třeba praktikovat grafoterapii nejméně rok,” dodává odbornice, která pořádá kurzy grafologie i grafoterapie v Praze.

Není to o tom, že změníte charakter vašeho písma, a hned z vás bude nový člověk. Písmo je třeba zkoumat jako celek a s tím pak pracovat. Ideálně pod dohledem odborníka. Vypíchnout jeden příznak a zaměřit se laicky jako samouk na jeho změnu, by mohlo vést dokonce až k rozštěpení osobnosti.

Změnou písma změníte sebe

Podstatou grafoterapie je eliminovat negativní znaky v písmu, které značí nezpracované osobnostní problémy. Odborník s vámi projde vaše písmo, najde charakterové vlastnosti, na kterých by bylo radno pracovat, a vy se jako školák v první třídě učíte osvojit si nové písmo a jeho podobu.

„Postupnou a řízenou úpravou rukopisu se zbavíte potlačených emocí a zlozvyků, získáte duševní rovnováhu, sebedůvěru a naučíte se lépe komunikovat,” vysvětluje Dana Hodanová, osobní terapeut Studia Danah. Jednoduše řečeno: cílenou změnou písma můžete dosáhnout cílené změny v životě.

Foto: Parilov, Shutterstock.com

Úprava písma vám může pomoci zbavit se bloků a strachů, které v sobě máte a které vám brání naplno rozvinout vlastní potenciál Foto: Parilov, Shutterstock.com

Co o vás prozradí vaše písmo

Je vaše písmo souvislé, jednotlivé znaky dokonale propojené, nebo jsou písmena naopak oddělena jedno od druhého a linie textu přerušovaná? Odborník na písmo neřeší, jestli jste pečliví, nebo naopak krasopis poněkud šidíte, zkoumá, co je za tím, co se děje ve vašem mozku. I proto grafologové říkají ručnímu písmu mozkopis. „Vazebnost liter souvisí například s intuicí, společenskostí, ale třeba i se sklony k sebedestrukci,” prozrazuje Zuzana Dobiášová.

Číst písmo ale není jednoduché a nelze příliš zobecňovat, vždy totiž záleží na dalších znacích v rukopisu. „Konkrétní znak u jednoho pisatele může mít v kombinaci s dalšími znaky odlišný význam než u pisatele jiného,” prozrazuje odbornice. V žádném případě nelze podle jednoho jediného písmového znaku soudit na příslušnou vlastnost.

Vyzrajte na stres i nemoc

Změna písma vám prý může také pomoci lépe překonávat překážky, být cílevědomější, sebevědomější„Pokud trénujete to, co vám nejde, obnovujete nebo vytváříte mozkové vazby tam, kde jsou málo funkční nebo nejsou vůbec. Zpětně takto působíte na svůj mozek a také na rozvoj své osobnosti a na své chování,” přibližuje Dana Hodanová.

Změnit se ale můžete nejen po psychické stránce. „Když má pisatel nějaké problémy, často uložené v podvědomí, tak se to dříve či později promítne na fyzické úrovni. Pokud s tím nic neděláte, tak se po určitém čase může objevit onemocnění. Jakékoli zdravotní problémy vznikají postupně, a také se postupně projevují v ručním písmu,” prozrazuje Zuzana Dobiášová.

Znalec pak ve vašem ručním písmu nalezne třeba známky dlouhodobého stresu, ale i dispozice k různým onemocněním nebo již rozběhlé nemoci. Úpravou písma tak můžete cílit na tyto konkrétní neduhy a zaměřit se třeba na boj s alergií, ekzémy, artritidou i gynekologickými potížemi. Na internetu sledujte nabídky konzultací grafologů nebo zapátrejte přímo po kurzech grafoterapie, konají se i korespondenčně.

5 věcí, které jste nevěděli o svém mozku, třeba že mu multitastingem škodíte.

Reklama

Načítám