Hlavní obsah

Trémisté podle zvěrokruhu: Blíženci milují výzvy, Rakům musíte fandit a Ryby mají nervy i za druhé

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý člověk se občas setká s pocitem trémy. Někteří jsou přirozenější bojovníci a dokážou se s tímto nepříjemným duševním stavem vyrovnat lépe než jiní. Která znamení zvěrokruhu mají tendenci trpět trémou a která jsou neohrožená a sebejistá i v nejnáročnějších situacích?

Článek

Každé znamení zvěrokruhu má své jedinečné vlastnosti, které ovlivňují jeho přístup k trémě a nervozitě, ať už jde o vystupování před publikem, zkoušku či test ve škole, nebo třeba důležitý úkol v práci. Jakkoli tréma není příjemná asi vůbec nikomu, je důležité si uvědomit, že je zcela přirozená a občas se s ní potýká každý. A bez ohledu na to, v jakém znamení jste se narodili, je klíčové najít způsob, jak se s trémou vyrovnávat a naučit se s ní žít.

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani jsou od přírody stateční a odvážní. Se svou přirozenou energií a sebevědomím mají tendenci vyrovnávat se s trémou bez větších problémů a obtíží. Rádi vstupují do nových situací a vrhají se po hlavě do neznáma nebo improvizují a jsou připraveni čelit výzvám. Jejich vrozená kuráž jim pomáhá překonávat obavy a přistupovat ke každému úkolu s nadšením. Mají schopnost se rychle adaptovat na nové prostředí a přizpůsobit se novým situacím, což jim usnadňuje překonávání rizikových momentů.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci jsou spíš opatrní a mají rádi stabilitu a jistotu. To může vést k tomu, že mají větší tendenci trpět trémou. Pečlivě přemýšlejí o každém kroku, který v životě dělají, a občas se obávají neznámého. Tréma pro ně může být výzva: nejdřív mají obavy, že udělají chybu nebo ztratí kontrolu nad situací, jakmile ale získají jistotu a dostatek informací, jsou schopni překonat obavy a pustit se do akce. Pokud chtějí zachovat chladnou hlavu, je pro ně zásadní prozkoumat terén a zjistit si o situaci, do které jdou, co nejvíc informací předem.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Býci předem promýšlejí, co všechno je nutné udělat a co všechno by se mohlo pokazit, a právě to jim pomáhá případnou trému a nervozitu překonávatFoto: fizkes, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci jsou zvědaví a komunikativní a mají zájem o všechno, co se nejen kolem nich šustne. Mají rádi nové zážitky a snadno se vyrovnávají s trémou, protože si prostě nějakou trapnost či stres moc nepřipouštějí. Jsou přirozeně přizpůsobiví, rychle se podřídí novým situacím a naladí se na jakoukoli vlnu. Jejich vrozená hravost a schopnost komunikace jim umožňují snadno překonávat případné obavy. Jsou otevření novým výzvám a rádi se zapojují do různých aktivit, což jim dodává sebevědomí a důvěru ve vlastní schopnosti.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci jsou velmi citliví a emocionální a díky silnému naladění na svoje nitro se občas potýkají s trémou. Navíc mají tendenci dělat si starosti a přemýšlet o možných negativních scénářích. Jejich obavy mohou pramenit z hlubokého emocionálního propojení s okolím a ze strachu z neúspěchu. Když však mají dostatek podpory a jistoty od okolí, jsou schopni překonat své strachy a vyjít ze své komfortní zóny poměrně s lehkostí. Tak jim fanděte a držte palce – objetí je u nich nejjistější metoda podpory.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi jsou proslulí svou odvahou, sebejistotou a sebevědomím. Důvěřují sami v sebe a ve svou sílu, což jim pomáhá čelit trémě s elegantní lehkostí. Jsou si dobře vědomi svých kvalit a schopností, takže je jen tak něco nerozhodí. Stejně tak mají přirozenou schopnost vzbuzovat důvěru ostatních a překonávat překážky s grácií. Díky své silné osobnosti se nebojí postavit žádným výzvám a vystoupit před ostatní. Naopak si okamžiky, kdy stojí před publikem a míří na ně světla reflektorů, dost užívají a čerpají z davu energii.

Foto: Asier Romero, Shutterstock.com

I Lvi mívají trému, ale nenechají se tím rozhodit. Žádné překážky je nezastavíFoto: Asier Romero, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny jsou pečlivé a analytické povahy, a proto mají tendenci trémě podléhat. Často se snaží dělat všechno dokonale a obávají se možných chyb, a to nejen kvůli tomu, že zklamou ostatní, ale také samy sebe. Mají vnitřní nutkání kontrolovat všechno a všechny a občas mají obavy, že nebudou dostatečně připravené. Díky své pracovitosti a přesnosti se ale na většinu výstupů z komfortní zóny umějí skvěle připravit, často lépe než ostatní, proto podají excelentní výkon, a tak mohou postupně nabývat sebevědomí do dalších podobných situací.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy patří mezi vyrovnané a diplomatické lidi, kteří mají tendenci se s trémou vypořádat relativně dobře, protože většinou nepropadají panice ani úzkosti. Mají schopnost najít rovnováhu a vyjednat klidné řešení pro všechny zúčastněné. Jejich sociální dovednosti jim umožňují snadno se adaptovat na nové situace a vyrovnávat se se stresem. Mají schopnost uklidnit své emoce a zachovat chladnou hlavu. Nejvíc jim přitom pomůže zvládnutí nejrůznějších dechových technik, díky kterým si navodí klid a pohodu.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři jsou silní a odhodlaní a mají tendenci přistupovat ke všemu s vážností a intenzitou, což může vést k trémě a jejímu hlubokému prožívání. Jakožto uzavření, ale velmi vášniví a zapálení jedinci sice nechtějí dávat najevo, jak moc jim na věcech záleží, ale skutečně tomu tak je. Často mají obavy, že ztratí kontrolu nad situací, a to u nich může vyvolávat silný stres. Jsou to ale bojovníci a nebojí se čelit výzvám, což jim pomáhá růst, rozvíjet se a zmobilizovat síly, když na náročné okamžiky, kdy trému pocítí, dojde.

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci zvládají život s lehkostí. Jsou optimističtí a dobrodružní, takže mají tendenci se s trémou vyrovnávat snadno. Jsou přirozeně otevření dalším zkušenostem a zážitkům. Se svým pozitivním přístupem a odhodláním přistupují k novým situacím s otevřenou myslí a sebejistotou, jejich zvědavost a odvaha jim pomáhají překonávat případné obavy a přijímat výzvy s radostí a jako něco, na co se vlastně těší. Většinou je ani nenapadne, že by se měli bát nebo stresovat, tréma je zkrátka většinou úplně míjí.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Střelci jsou věční optimisté. A i když na ně někdy nervozita přijde, berou ji jako vzpruhu pro lepší výkonFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi se řídí heslem, že štěstí přeje připraveným, a tréma si tak na ně moc nepřijde. Jsou disciplinovaní a ambiciózní a s nervozitou před výkonem nemívají větší problémy. Jakožto věční praktici jsou dobře připraveni na každou situaci a obvykle si vytvářejí pevné základy pro úspěch. Díky svému sebevědomí a důvěře v sebe jsou schopni čelit obtížným situacím s klidem a rozvahou, protože vědí, jak na tom jsou a kolik energie do přípravy vložili. Nač se tedy stresovat, když všemu dali svých sto procent?

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři jsou nezávislí a inovativní a trému zvládají se svým typickým, mírně arogantním nadhledem. Rádi přemýšlejí mimo zaběhnuté vzorce a koncepty, jinak než všichni ostatní, a jsou otevření novým zkušenostem. Jejich sebevědomí a schopnost dívat se na věci jinak jim umožňují přistupovat k trémě s lehkostí. Jsou si vědomi své jedinečnosti a nebojí se vyjádřit své názory. A pokud nervozitu přece jen pocítí, prostě ji hodí za hlavu, protože názory ostatních je vlastně ani moc nezajímají.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby patří mezi velké trémisty. Jsou citlivé a vnímavé, mají sklony prožívat silné emoce a obávat se selhání, a to i ve chvíli, kdy v důležité situaci nejsou ony samy, ale třeba někdo blízký. Jejich kreativita a intuice však představují jejich silnou stránku, která jim pomáhá improvizovat a najít řešení i v momentech, kdy by jiní byli v úzkých. Často se emočně propojují s ostatními a nacházejí sílu ve společnosti a podpůrném přátelském prostředí, kde si lidé vzájemně drží palce.

Horoskop na každý den pro vaše znamení najdete na Proženy.cz.

Načítám