Hlavní obsah

Kdo se stydí mluvit před lidmi podle znamení: Štíři vás uhranou, Lvi okouzlí a Blíženci ukecají

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vystupování před lidmi: pro jednoho běžná součást práce, pro druhého noční můra. Jak se k tomu staví právě vaše znamení zvěrokruhu: Máte z veřejných projevů hrůzu, zvládáte je v klidu levou zadní anebo vás musejí přemlouvat?

Článek

Někdo už odmalička nespí jen při představě, že ho učitel vyvolá k tabuli na zkoušení a on se bude potit před celou třídou. Jiný si naopak ústní prezentace a referáty užívá, protože je to vlastně skoro zadarmo – stačí chvíli „něco vykládat“ a je hotovo. Každé z dvanácti znamení zvěrokruhu k veřejným projevům a mluvení před lidmi přistupuje jinak v závislosti na tom, jak moc je stydlivé, jak velké má sebevědomí a jak moc jistě se cítí, když přijde na konverzaci a artikulaci vlastních názorů. Jak jsou na tom?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani jsou přirozeně sebevědomí a nadšení, což z nich dělá skvělé řečníky. Veřejné vystoupení před libovolným davem nebo za mikrofonem je pro ně jen další příležitost ukázat svou odvahu a charisma a trochu se pobavit. Pro své projevy si často vyberou nějaké výrazné téma či stanovisko a nebojí se přitom vyjádřit své názory či sdílet osobní zážitky. Jsou velmi impulzivní, veřejný projev je pro ně jen další výzva, které se rádi postaví a s klidem si zaimprovizují, pokud to bude potřeba. Tréma jim zkrátka nic neříká.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci nejsou typičtí táboroví řečníci, dávají přednost soukromí a občas mohou být stydliví. Jestliže se ocitnou v situaci, kdy už opravdu musejí mluvit před lidmi, něco odprezentovat v práci nebo se prostě hlasitěji projevit, budou pravděpodobně zvolna a uvážlivě vybírat slova a promýšlet každou větu. Preferují jednoduché, jasně strukturované projevy, a tak bude jejich veřejné vystoupení pravděpodobně decentní a vyvážené. Proslovy zkrátka nejsou jejich parketa a mnohdy působí nemastně neslaně, ačkoli obsah jejich slov může být opravdu zajímavý.

Foto: ASDF_MEDIA, Shutterstock.com

Potřebujete o něčem přesvědčit tým lidí? Najměte si na to Berana nebo Blížence. Udělají to bravurně a bude je to bavitFoto: ASDF_MEDIA, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci jsou přirozeně komunikativní a zábavní a to se odráží i v jejich veřejných projevech. Jsou to mistři řečnění a zvládají improvizaci s velkou lehkostí. Jejich proslovy mají švih a spád, pointu a směřování, nikdo se u nich nenudí, protože tito řečníci dokážou zaujmout a udržet pozornost svým šarmem a vtipem. Občas se však mohou přestat soustředit a odběhnout někam jinam, protože jejich mysl je neustále v pohybu. Mluvení je pro ně naprosto přirozené a ani mnohočetné publikum je nijak nerozhodí.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci jsou citliví a empatičtí jedinci, kteří si i při veřejných projevech kladou za cíl oslovit publikum zejména na emocionální úrovni. Při mluvení před lidmi se soustředí na sdílení příběhů a osobních zkušeností, což vytváří silné pouto mezi nimi a posluchači. Přestože mohou mít výrazné myšlenky, někdy se mohou potýkat s trémou, veřejné vystupování jim není vlastní a mnohem raději budou své názory vyjadřovat jen před menší skupinkou blízkých. Jejich tréma však působí spíš roztomile a posluchači si je většinou rychle oblíbí.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi jsou rození showmani a při veřejných projevech to dokážou dokonale využít. Je to charismatické znamení, které se rádo dostává do centra pozornosti. Světla reflektorů vyloženě zbožňují, a když jim někdo naslouchá, rozkvétají. Na pódiu vynikají okouzlujícím sebevědomím a schopností oslovit publikum. Při mluvení před lidmi se cítí jako doma a baví je, když je okolí obdivuje a uznává. Jejich charisma jim navíc pomůže získat na svou stranu i ty nejzatvrzelejší lidi z publika, kteří původně vůbec poslouchat nechtěli.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Raci jsou trémisté, ale svou bezprostředností si dokážou publikum rychle naklonitFoto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny mají sklon k perfekcionismu, což se odráží i v jejich veřejných projevech. Budou se dlouho připravovat, aby měly proslov pečlivě promyšlený a strukturovaný, budou řešit každou maličkost. I když se mohou cítit nervózně, jejich schopnost důkladného plánování jim pomáhá překonat překážky a udržet si klidnou a racionální hlavu. Nervozitu tak na nich nejspíš vůbec nepoznáte, ale vnitřně se mohou cítit jako nervózní hromádka neštěstí. Zkuste je tedy co nejvíc podpořit.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy si i při veřejných projevech zakládají na estetice a eleganci. Jejich slova jsou jako poezie a přitahují posluchače svým uměleckým výrazem. Důležitým faktorem je pro ně vyváženost a spravedlnost, takže se snaží vždy prezentovat obě strany daného tématu. Mohou být trochu nerozhodné, ale jejich projev vždy vyniká jemnou diplomacií. Do improvizovaného vystupování před lidmi se nijak neženou, ale když musejí třeba v práci něco odprezentovat, zvládnou to bez většího stresu.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři jsou proslulí svým intenzivním výrazem a strhujícím stylem prezentace. Jejich veřejné projevy bývají hluboké a plné vášně a dokážou diváky zcela pohltit. Mají smysl pro dramatičnost a mystiku, takže svůj projev často zahalí tajemstvím a symbolikou. Na druhou stranu si ale v proslovech nijak zvlášť nelibují a pozornost velkého publika jim nedělá úplně dobře. Hodně si chrání soukromí a jsou spíš uzavření do sebe, takže přemluvit je k takovému výstupu z komfortní zóny dá rozhodně práci.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Štíři umějí strhnout publikum na svou stranu a zanechat v posluchačích hluboký dojem. O pozornost však nestojí, tak bývá těžké je k projevům přemluvitFoto: New Africa, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci jsou dobrodružné duše, které svými projevy rozjasní všem náladu a inspirují ostatní. Rádi sdílejí své poznatky a zkušenosti a to se odráží i v jejich veřejných vystoupeních. Často se vyjadřují nadšeně a optimisticky – jsou to velmi charismatičtí řečníci, i když třeba profesionalita jejich projevu může pokulhávat. Jsou to spíš takoví „střelci“, kteří se do všeho s nadšením vrhají po hlavě a moc neplánují, neřeší důsledky, nestresují se. Což je vlastně pro mluvení před lidmi klíčové.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi jsou pragmatické a cílevědomé znamení, které neokouzluje svými projevy, ale přesvědčuje svou seriózností a profesionalitou. Při mluvení před lidmi se soustředí na faktické informace a přesné argumenty. Možná budou působit rezervovaně nebo trošičku nudně, nevkládají totiž do svých slov tolik emocí nebo očividné sršící energie jako jiná znamení, ale svým skvělým organizačním talentem si získají důvěru posluchačů. Můžete se vsadit, že jejich prezentace bude bez chybičky a skvěle připravená.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Vodnáři jsou kreativní a originální jedinci, kteří svými projevy často vybočují ze zaběhlých stereotypů. Nějaká tréma nebo nervozita? Ani náhodou, to je něco, co vůbec neznají, o to, co si bude myslet jejich okolí, se totiž ani za mák nestarají. Jejich mluvení před publikem bude plné nekonvenčních nápadů a netradičních myšlenek. Rádi se vyjadřují s nadhledem a dokážou oslovit různé typy posluchačů. Občas však umějí být roztěkaní a odbíhat od jednoho tématu k druhému – zrozenci v tomto znamení pak představují chodící chaos.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Ryby jsou empatičtí a něžní jedinci a ve svých projevech se snaží oslovit srdce posluchačů. Jejich vystupování je plné citu a intuice. Často se vyjadřují metaforicky a přenášejí svá sdělení pomocí symbolů a snových příběhů. Rozhodně trpí trémou a nervozitou, nejsou sebevědomí a nevěří si. Mohou se tak při veřejných prezentacích cítit zranitelně, ale právě jejich citlivost je to, co dělá jejich projev tak jedinečným. Jedinci zrození v tomto znamení působí velmi autenticky a upřímně.

Horoskop na každý den pro vaše znamení najdete na Proženy.cz.

Načítám