Hlavní obsah

Hranice, které je nutné si nastavit, pokud sex nechcete hned

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

S novou známostí přichází i dilema: kdy je správný čas na první milování? Vždy se řiďte pocitem a nechtějte nic uspěchat. A pokud se na fyzické sblížení ještě necítíte, pak tenhle proces vědomě zpomalujte. Jak vytyčit hranice?

Článek

Z různých průzkumů vyplývá, že muži premiérový sex očekávají na třetí schůzce, kdežto zdrženlivější ženy k němu svolí až na dostaveníčku s číslem pět. Co se týče nějakého zlatého středu, tak ten podle většiny odborníků neexistuje.

Americká sexuoložka Laura Berman k tomu říká, že zná páry, které si myslely, že sex ihned po seznámení všechno zkazí – a nyní jsou spolu desítky let. Na druhou stranu existují dvojice, které poctivě čekaly na pátou či šestou schůzku, na ní se pomilovaly a krátce na to se rozešly.

Lepší dřív než později?

Bez ohledu na současnou uvolněnost a jistou nevázanost nelze předstírat, že načasování prvního milování není důležité. Podle Laury Berman skutečně může udávat tón celému sexuálnímu vztahu. Pokud se na sex zatím necítíte a váš šestý smysl vás zlehka varuje, vyslyšte ho. Není kam spěchat. Patříte k lidem, kteří jdou do všeho po hlavě, ale tentokrát si slibujete, že zařadíte zpátečku? Dobře děláte.

Proč je sex pro ženy větší riziko

Co se týká sexuálních aktivit, ženy na sebe berou mnohem větší riziko než muž, a to nejen kvůli možnému otěhotnění. „Vzhledem k vnitřní anatomii jsou více ohroženy pohlavně přenosnými chorobami. A co je nejhorší, oproti mužům častěji otevírají svá srdce a duše zármutku. Oxytocin a další vazebné chemické látky, které se uvolňují v mozku během sexu, podporují emocionální spojení mezi partnery, i když je sotva znáte. A vystřízlivění pak někdy dost bolí,“ vysvětluje sexuoložka.

Takže, jaké hranice si nastavit, aby na sex nedošlo neuváženě?

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Načasování prvního sexu, to je skoro věda. Dejte na svou intuici a nespěchejte, když nechceteFoto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

1. Neposlouchejte tělo, ale mozek

Všichni mají sexuální potřeby a touží nejen po objetí a pohlazení, ale i po stimulaci erotogenních zón (za tu největší se přitom považuje mozek). V případě, že jste nějaký ten pátek sexuálně na suchu, je přirozené, že vaše touhy zesilují. Nechcete-li udělat nějakou hloupost, udělejte si radost a masturbujte před schůzkou. Bonus: Sexuální hračka vám vám pomůže dosáhnout orgasmu efektivněji a rychleji než někdo, kdo vás sotva zná.

2. Neopíjejte se

Alkohol zatemňuje mysl i zdravý úsudek. Nenechte ho, aby ve vás vyvolal dojem, že osoba sedící naproti vám je tak nesmírně milá a sexy a zaslouží si pomazlit. Držte se pravidla jedné skleničky vína a neutrálního prostředí. Pozvání na kávu do mužova obýváku je starý a známý trik vedoucí k pokusu o fyzické sblížení. A pro vás privátní prostory představují pokušení. Skutečně máte tak pevnou vůli?

3. Randěte i přes den

Obvyklé je randit především večer a v noci. Chyba. Schůzky přes den jsou jiné a mohou být lepší – upřímnější. Jednak chybí alkohol a denní doba navíc umožnuje věnovat se například pěší turistice nebo sportování. V porovnání s kinem nebo večeří příjemná změna. „Když někoho uvidíte v přirozeném světle, pomůže vám to lépe ho poznat. Zároveň snížíte pravděpodobnost, že s ním půjdete domů, protože během dne či večera budete mít ještě jiné plány,“ objasňuje Laura Berman a přidává další tip.

Foto: ImYanis, Shutterstock.com

Rande nemusí mít stále stejný průběh, podnikejte různé aktivityFoto: ImYanis, Shutterstock.com

4. Proveďte malý test

Recept, jak poznat, jestli už je ten správný čas na milování, existuje. Mluvte o tom. Ne po esemeskách ani e-mailech, ale osobně. Opravdu spolu mluvte! „Mohu vám zaručit, že pokud je to pro vás trapné, o reálné připravenosti na postelové hrátky nemůže být řeč,“ uzavírá sexuoložka.

Reklama

Načítám