Hlavní obsah

Jíte zdravě, cvičíte, a výsledky nikde?

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Dnes jsou to přesně tři měsíce od chvíle, kdy vyšel první díl seriálu Hubněte s námi. Po celou tu dobu vám týden co týden přinášíme návod, jak zhubnout, a snažíme se vám cestu za krásnějším tělem usnadnit. V dnešním díle se zaměříme na zásadní složku, která s hubnutím souvisí, a tou je psychika. Ta největší změna se totiž musí odehrát právě v hlavě.

Článek

Jak významnou roli hraje psychické rozpoložení při snaze zhubnout? Na co se zaměřit a jaké myšlenky naopak potlačovat? Z čeho se radovat a co naopak nedělat? To vše vám v dnešním díle prozradí fitness trenérka a odbornice na zdravou výživu Veronika Jandová. Ta už v předchozích článcích uvedla například proč je při hubnutí důležitý strečink, jak cvičit na strojích i to, jak zvládnout přechod na zdravé jídlo.

Pokud se chcete zúčastnit naší soutěže, detaily se dozvíte níže.

Štíhlá neznamená zdravá

Závidíte kamarádce, že je štíhlá, přestože jí všechno, zatímco vy se kolem sladkého jen projdete a už máte dvě kila nahoře? V první řadě mějte stále na paměti, že štíhlá postava nutně neznamená lepší zdraví. A za druhé: hubená kamarádka má zase jiné mindráky, třeba vám závidí husté vlasy nebo větší prsa.

Hubne ten, kdo se má rád

Chovejte se samy k sobě tak, jak byste chtěly, aby se k vám chovali i ostatní. Snažte se vyhnout nadávkám, pocitům viny, bezmoci. Nechoďte do společnosti, která vám není příjemná, nenavštěvujte restaurace, bistra a fast foody, o kterých víte, že nejsou pro vaši štíhlou linii vhodné a vy tam budete jen pokoušet svou vůli. Jednoduše řečeno: snažte se na sobě najít to hezké a vyhýbejte se nepříjemným situacím i lidem. Uvidíte, že se budete brzy cítit mnohem lépe!

Hubnutí je o psychice

Psychické rozpoložení je při hubnutí často důležitější než samotná dieta. Úmorné počítání kalorií vám bude k ničemu, pokud se budete denně vážit, zkoumat každý kousek těla a hledat nedokonalosti. Z toho budete jen ve stresu a k ničemu vám to nebude. Naopak, když si budete vážit i maličkostí, jako třeba že už jste překonaly prvotní nezvladatelné chutě na sladké a nepotřebujete už do kafe tři lžičky cukru, budete víc vnímat pozitiva, která hubnutí přináší, což vás bude motivovat stále dál.

Shodit kila chce trpělivost

Při snaze zhubnout je zcela zásadní trpělivost, a také pokora ke svému tělu. Že určitá dieta pomohla zhubnout vaší kamarádce neznamená, že bude působit i na vás. Jinak vám funguje metabolismus, máte rozdílné proporce a také odlišný denní program. Neházejte proto po prvních neúspěších flintu do žita.

„Ponořte se do sebe a přemýšlejte, kde by mohl být kámen úrazu. Proč se vám hubnutí nedaří, i když dodržujete veškeré zásady? Je kolem vás něco, co vás stresuje? Možná máte fyzicky náročnou práci, a tak potřebujete víc jídla, než dieta dovoluje. Nebo dodržujete nevhodný pitný režim, proto jste zavodněné a kila nejdou dolů. Těch důvodů, proč se vám zhubnout nedaří, může být nespočet. Vždy se ale snažte jít do hloubky problému a nevzdávat to. Případně se poraďte s odborníky,“ doporučuje Veronika Jandová.

Foto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Buďte trpělivé a snažte se vidět to pozitivní – a ne jen to, co vám hubnutí všechno zakazujeFoto: Yuriy Maksymiv, Shutterstock.com

Jak být pozitivní, když to jde pomalu?

Pomalé hubnutí může být demotivující. „Určitě si někdy říkáte, že vás to stojí tolik práce a přemáhání, a je to vlastně k ničemu. Vraťte se k tomu, jaký je váš cíl. Čeho chcete dosáhnout? Přestavte si váš vysněný výsledek, vizualizujte si ho. Mějte kolem sebe kamarády, kteří vám pomohou a podpoří vás. Sledujte oblíbené osobnosti, které vás mohou inspirovat. Připomínejte si, že to děláte pro sebe, vždyť zdraví máte jen jedno,“ říká trenérka. A to, že se po čase zase dostanete do starých džín, už je jen příjemný bonus.

Foto: Pormezz, Shutterstock.com

Nemyslete si, i zdravá jídla mohou být chutná! O tom vás přesvědčí recepty nížeFoto: Pormezz, Shutterstock.com

Kdy čekat výsledky

Když se začnete lépe cítit, začnete okamžitě i lépe vypadat. A díky tomu na sebe nenechají dlouho čekat ani výsledky. „Při správně zvoleném jídelníčku a frekvenci cvičení půjdou kila dolů již po čtrnácti dnech. Pak je důležité to nevzdat a vytrvat. Ale psychika je nejdůležitější. Pokud ta správně nefunguje, nefunguje nic,“ uzavírá Veronika.

Hubněte s námi a vyhrajte skvělé ceny!

Shodily jste od ledna pár kil? Můžete se zapojit do naší soutěže. Stačí mít fotografii z doby před a současnou. Na nejlepší čeká odměna: natočení motivační reportáže, v níž vypovíte svůj příběh, dále péče vizážistky a stylistky a portfolio od profesionálního fotografa. Ale pokud vás více nakopne hmotná odměna, pak se výherkyně může těšit na úžasný wellness pobyt, viz níže! Pravidla soutěže najdete zde.

Foto: Rezidence Zámeček

Vyhrajte relaxační pobyt v romantickém boutique hotelu Rezidence Zámeček v překrásných Františkových Lázních. Kromě ubytování se snídaní na dvě noci v dobovém pokoji Rudolph II. s postelí s nebesy, se můžete těšit na 90minutovou masáž přímo ve svém hotelovém pokoji, ale také na vstup do wellness zařízení Aquaforum s bazény, vířivkou a saunou a využít můžete lázeňské kliniky v I. patře (jedná se o základní vstup pro dvě osoby do Aquafora, další služby je možné dokoupit)Foto: Rezidence Zámeček

Jídelníček na 12. týden

Trenérka Veronika Jandová pro vás kromě rad, jak se hýbat, připravuje po celou dobu i jídelníček. „Na tento týden jsem opět sestavila takový, u kterého nejde o gramy – velikosti porcí jsou pouze orientační. U hlavních jídel je to individuální. Každý člověk je jiný a potřebuje jiné množství jídla. Zásadní je jíst do pocitu sytosti a nepřejídat se. Až se naučíte jíst zdravě, budete lépe vnímat své tělo, a samy brzy zjistíte, jaké množství potřebujete právě vy.“

Pondělí

  • Snídaně - 1/2 avokáda rozmixovaná s neslazeným kakaem, banánem, chia semínky a několika kokosovými lupínky
  • Svačina - zdravé čokoládové bonbony podle receptu níže
  • Oběd - steak z vepřové kýty na pánvi s basmati rýží a červenou paprikou
  • Svačina - kus vodního melounu
  • Večeře - kousky krůtího masa s čedarem, bazalkovým pestem a zeleninou osmažené na pánvi

Úterý

  • Snídaně - omeleta ze tří vajec s žitným chlebem a čerstvou zeleninou
  • Svačina - 1/2 tvarohu s nastrouhaným jablkem a mrkví, posypané skořicí a několika oříšky
  • Oběd - bulgur s libovým uzeným masem, zelenina dle chuti
  • Svačina - 150 g bílého jogurtu, hrst ananasu
  • Večeře - hrst quinoy, kousky krůtího masa na pánvi s grilovanou zeleninou dle chuti
Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Krůtí maso s grilovanou zeleninou, to je ideální večeřeFoto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Středa

  • Snídaně - 2 plátky celozrnného chleba se šunkou a čerstvou zeleninou
  • Svačina - ořechové kuličky podle receptu níže
  • Oběd - uzené/marinované/smažené tofu s černou čočkou, kyselé okurky
  • Svačina - avokádo na sladko podle receptu níže
  • Večeře - vaječné muffiny podle receptu níže

Čtvrtek

  • Snídaně - selský jogurt, hrst hroznového vína, hrst ořechů, lžička medu, kostička hořké čokolády
  • Svačina - 3 plátky knäckebrotu, domácí rybí pomazánka podle receptu níže, čerstvá zelenina dle chuti
  • Oběd - lilek na černo podle receptu níže
  • Svačina - banán, hrst kešu ořechů
  • Večeře - salát z řepy, batátu, cottage sýru, rajčat a rukoly se zálivkou z medu, vinného octa a lžičky olivového oleje

Pátek

  • Snídaně - kokosové matcha smoothie podle receptu níže
  • Svačina - porce ovoce dle chuti
  • Oběd - celozrnná/červená rýže s pečeným libovým masem dle chuti
  • Svačina - 2 plátky žitného chleba, vysokoprocentní šunka
  • Večeře - krůtí plátek na přírodno, rozmixovaná cizrna s tahini pastou, zeleninový salát dle chuti

Sobota

  • Snídaně - domácí ovesná kaše se skořicí a kostičkou hořké čokolády
  • Svačina - porce ovoce dle chuti
  • Oběd - dýňovo-cuketové placky podle receptu níže
  • Svačina - čerstvá zelenina dle chuti
  • Večeře - kari čočka podle receptu níže
Foto: NoirChocolate, Shutterstock.com

Dýňovo-cuketové placičky si jednoduše zamilujeteFoto: NoirChocolate, Shutterstock.com

Neděle

  • Snídaně - omeleta na sladko podle receptu níže
  • Svačina - ovocné či zeleninové smoothie
  • Oběd - duhový salát podle receptu níže
  • Svačina - cottage na sladko podle receptu níže
  • Večeře - šopský salát s krůtím přírodním řízkem

Vařte podle našich receptů a vyhrajte další cenu!

Nevíte si rady s přípravou vhodných dietních jídel? Vyzkoušejte naše recepty, a uvidíte, že zdravé stravování může být snadné, a především chutné! Klikněte na odkazy a posuďte samy:

Duhový salát, lilek na černo i dýňovo-cuketové placky oceníte nejen kvůli tomu, že jsou dietní, ale především pro jejich chuť! Zdravé vaječné muffiny, cottage s ovocem a kakaem i avokádo na sladko se hodí pro každého, kdo má rád výživné snídaně. Kokosové matcha smoothie si ale můžete dát zrovna tak ke svačině. Pokud ujíždíte na sladkém, musíte rozhodně ochutnat zdravé čokoládové bonbony, ořechové kuličky nebo omeletu na sladko. K večeři i obědu vyzkoušejte skvělou kari čočku. Milovnice ryb by měly ochutnat skvělou a rychlou rybí pomazánku.

Vaříte podle našich receptů? Skvělé! Na našem Facebooku  můžete vyhrát dvouhodinový vstup do wellness centra Aquaforum ve Františkových Lázních pro dvě osoby. Těšit se můžete také na občerstvení v kavárně hotelu Rezidence Zámeček v hodnotě 500 Kč a 50% slevu na ubytování na jednu noc.

Zajímají vás i další rady a tipy na zdravé hubnutí?

Reklama

Související témata:

Načítám