Hlavní obsah

Nejlepší tipy na víkend: Hudba na vinici, Santiniho tajemství, festival burgerů i cvrčci na česneku

Foto: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock.com

Foto: Bogdan Sonjachnyj, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je v plném proudu a nejrůznějších prázdninových akcí neubývá, právě naopak! Táhne vás to ven, do přírody, k vodě nebo za kulturou či na krásnou výstavu? Neseďte doma, svět je plný překvapení a krásných zážitků. A naše tipy na víkendové akce se vám budou určitě hodit.

Článek

Čeká nás další horký víkend, a pokud nechcete ležet jen u vody, můžete si naplánovat i krásný výlet, na kterém se pobaví nejen dospělí, ale také děti. Našly jsme pro vás opravdu zajímavé akce a byla by škoda si je nechat uniknout.

Festival starodávných řemesel

Po celý tento víkend ožije romantická zřícenina hradu Zlenice nedaleko Senohrab ruchem středověkých řemesel. Švec předvede, jak náročné bylo ušít boty, ochutnáte moučnou placku, uvidíte tesaře ohánět se sekerou, tiskaře, přadleny i výrobce pergamenu. Děti si mohou vyzkoušet, jak vyrazit minci či vyrobit přilbu, a dozvědí se, kdo byl a co dělal pregéř. Rodinné vstupné vyjde na 500 Kč a nejlepší doprava sem je vlakem ze stanice Čtyřkoly nebo ze zastávky Senohraby, odkud sem dojdete nenáročnou procházkou zalesněným údolím podél Sázavy, navíc pěkně v chládku.

Foto: ozivlystredovek.cz

Zřícenina hradu Zlenice byla oblíbenou inspirací malíře Josefa Lady, několikrát ji použil na svých kresbáchFoto: ozivlystredovek.cz

Hudba na vinicích

Máte rádi muziku a víno? Pak vás pravděpodobně zaujme sobotní akce ve Valticích, kde v rámci projektu Hudba na vinicích zahraje v areálu vinařství Château Valtice kapela Monkey Business. A chybět nebude samozřejmě ani ochutnávka vín. Areál bude pro návštěvníky otevřen od 18 hodin a vstupenky lze koupit online nebo přímo na místě. Jestli to máte na jižní Moravu daleko a chcete si užít pěknou hudbu, můžete zamířit do malebné krajiny Českého středohoří do obce Třebívlice, kde od 20 hodin odehraje svůj koncert Lucie Bílá.

Foto: Radim Kolibík, hudbanavinicich.cz

V rámci akce Hudba na vinicích vystoupí během léta na dalších místech i David Koller, Tomáš Klus, kapela Čechomor, MIG 21, Lenny a dalšíFoto: Radim Kolibík, hudbanavinicich.cz

Plavení dříví

Na Šumavě je v létě o dost lépe než ve městech a Schwarzenberský plavební kanál je oblíbený výletní cíl. Vznikl pro splavování polenového dříví z nepřístupných šumavských hvozdů k řece Große Mühl, odkud surovina putovala po Dunaji až do Vídně. Stavba započala v roce 1789 a dokončena byla v roce 1822. Chcete se na vlastní oči přesvědčit, jak se plavilo dříví? Zamiřte tuto sobotu na Hiršperský den do Jeleních Vrchů, kde se konají názorné ukázky plavení dříví i další kulturní program. Pořadatelé zvou především rodiny s dětmi – chtějí je do akce aktivně zapojit a pak je odměnit diplomem plaveckého učně.

Foto: schw-kan.com

Do plavení dřeva se mohou zapojit i děti a vyzkoušet si, o jak náročnou disciplínu šloFoto: schw-kan.com

Závody skoro jako v poušti

Chcete vyzkoušet, co zažívají závodníci Rallye Dakar? Zajeďte si během víkendu do Českého Krumlova, kde si pocity jezdce závodního vozu můžete díky modernímu simulátoru otestovat na vlastní kůži. Akce se koná v rámci Mezinárodního hudebního festivalu od 12 do 21 hodin a je vhodná pro celou rodinu, včetně dětí nad 130 cm. Simulátor najdete v Pivovarských zahradách.

Foto: rentfun.cz

Vzrůšo za volantem závodního auta může být to pravé zpestření prázdnin. A rozhodně není jen pro tatínky!Foto: rentfun.cz

Za dobrým burgerem i basketem

Milujete dobré burgery? Přímo v centru Litomyšle na Smetanově náměstí probíhá o víkendu Burger Street Festival, kde můžete ochutnat ty nejlepší. Zároveň se tu v sobotu od 10 do 16 hodin koná mistrovství republiky v basketbalu 3×3 v kategorii mužů a žen a doplní ho i turnaj dětí. Poté se můžete těšit na koncert Martina Maxy a skupiny Olympic Revival Band. Na náměstí bude připravena i relax zóna s lehátky a sedacími pytli a program pro děti. Vstup na akci je zdarma.

Foto: street-fest.bklitomysl.cz

Milujete dobré jídlo? Do Litomyšle o tomto víkendu doputuje Burger Street Festival, který pak zamíří do Karlových Varů, Lednice, Tábora a dalších míst po celé ČRFoto: street-fest.bklitomysl.cz

Výstava květin

Už 27. celostátní výstava květin a zahradnických trhů probíhá až do 16. července na výstavišti v Lysé nad Labem. Letos se tu v příjemném prostředí u vody můžete na ploše 2 000 m2 kochat nápaditými aranžemi od výhradně českých pěstitelů a také je možné si květiny zakoupit a odvézt domů. Venkovní promenáda nabídne prodej doplňků pro zahradničení, chybět nebudou kaktusy ani masožravky nebo trh s regionálním ovocem a zeleninou.

Foto: vll.cz

Výstava květin v Lysé nad Labem je otevřena od 9 do 17 hodin, v neděli do 15:30. Vstupné je 120 Kč na osobuFoto: vll.cz

Festival tance a pohybu

Ve Žďáru nad Sázavou se až do 16. července koná hlavní část festivalu KoresponDance. Většina představení se odehraje na zdejším zámku, barokním Dolním hřbitově a na Zelené hoře. Tématem letošního ročníku je architektura a krajina a festival také připomíná 300. výročí úmrtí proslulého architekta Jana Blažeje Santiniho. Malí i velcí návštěvníci se mohou těšit na čtyři dny nabité performancemi, workshopy, filmovými projekcemi, diskusemi, hudbou a spoustou zábavy.

Foto: Olivier Bonnet, KoresponDance

Taneční a pohybový festival KoresponDance slibuje návštěvníkům naprosto ojedinělý kulturní zážitekFoto: Olivier Bonnet, KoresponDance

Hmyzí slavnosti

Netradiční zážitek pro odvážné slibuje hmyzí festival, který se koná tento víkend v pražské zoologické zahradě. Ochutnat tu můžete takové lahůdky, jako jsou cvrčci na česneku, sarančata v banánovém těstíčku nebo hmyzí poke bowl (zeleninový salát s potemníkem moučným a potemníkem brazilským). Čekají vás také speciální komentovaná krmení i seznámení se zástupci hmyzí říše, kteří se mohou stát vhodnými domácími mazlíčky například pro alergiky.

Foto: Zoo Praha

Hmyz nechutná jen obojživelníkům. Mnozí odborníci jej považují za potravinu budoucnosti i pro lidstvoFoto: Zoo Praha

Související témata:
Jan Blažej Santini-Aichel
Zámek Žďár nad Sázavou
Lysá nad Labem
Schwarzenberský plavební kanál

Načítám