Hlavní obsah

Keto, krabičková nebo IIFYM: Jak si vybrat správnou dietu?

Foto: EZ-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: EZ-Stock Studio, Shutterstock.com

Jestli jste si na letošek předsevzali změnu jídelníčku, zdravější stravování a potažmo hubnutí, už asi promýšlíte, jak na věc půjdete. Máme pro vás přehled populárních stravovacích systémů i praktické tipy, jak postupovat při výběru správné diety právě pro vás.

Článek

K hubnutí je třeba přistupovat nejen jako k několika protrpěným dnům, díky kterým klesne číslo na váze. Mělo by se spíš jednat o celkovou změnu stravování, která zajistí dlouhodobě štíhlejší a zdravější tělo. Můžete na to jít mnoha způsoby. Jaké jsou výhody známých diet a pro koho jsou vhodné?

1. Nízkosacharidová nebo keto dieta

Nejoblíbenější stravovací systémy současnosti jsou založené na omezeném příjmu sacharidů a vyšším příjmu bílkovin a tuků. Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotka svalů a jejich bohaté porce jsou běžné snad pro každého fitness nadšence. Výhodou těchto diet je rychlé a kvalitní hubnutí, ale také regulace hladiny cholesterolu a snížení nezvladatelných návalů chutí.

Nízkosacharidovou stravu tvoří sacharidy až z 26 procent a je celoživotně udržitelná. Zato keto dieta je radikálnější – sacharidy tvoří jen desetinu celkového příjmu. Proto je obtížné držet ji delší čas a méně zkušení by se měli poradit s odborníkem.

Foto: Sunvic, Shutterstock.com

Keto dieta funguje a zároveň dodává potřebné živiny. Je ale hodně striktní a pro správné výsledky raději sestavujte jídelníček s odborníkemFoto: Sunvic, Shutterstock.com

2. IIFYM – dieta podle maker

IIFYM je zkratka pro dietní zásadu If it fits your macros – jestli ti to sedí do maker. Hlavní výhodou téhle populární fitness diety je flexibilita. Nezakazuje žádné potraviny ani živiny, můžete jíst prakticky cokoli, jen to musí odpovídat určeným hodnotám živin. Svůj ideální poměr makroživin ve stravě si zájemci obvykle spočítají na internetových IIFYM kalkulačkách a pak už si jídelníček sestavují podle toho, co jim chutná. Když vám to do maker sedne, lze si dát třeba i pizzu nebo zmrzlinu. Systém však doporučuje, aby 90 procent jídelníčku tvořily zdravé potraviny.

Foto: asiandelight, Shutterstock.com

U propočtu maker se zohledňuje pohlaví, věk, výška, váha, denní aktivity a také cíl: prosté hubnutí, nebo nabírání svalové hmotyFoto: asiandelight, Shutterstock.com

3. Krabičková dieta

Výhodou krabiček je dlouhodobá udržitelnost a také to, že sedí každému: vegetariánům, lidem s výživovými omezeními, těm, kdo chtějí jen zhubnout nebo plánují nabrat svalovou hmotu. A v čem tkví úspěch? Lidé nemívají přehled o tom, co za den snědí, nehlídají si velikost porcí, průběžně něco uzobávají a konzumují skryté kalorie třeba v nápojích. Když si na den připravíte či objednáte tři čtyři vyvážená jídla, která sedí do kalorického deficitu a vašich stravovacích potřeb, a nic dalšího jíst nebudete, je jisté, že kila půjdou dolů.

Foto: Elena Veselova, Shutterstock.com

Když se rozhodnete pro domácí krabičkovou dietu, musíte si předem spočítat množství energie i jednotlivých živin na celý denFoto: Elena Veselova, Shutterstock.com

4. Přihlouplé diety

Nefunkční a někdy i nebezpečné. To platí o celém spektru stravovacích systémů, které obvykle slibují velký váhový úbytek v krátkém čase, a to na základě nějakého podivného pravidla. Patří sem diety postavené na konzumaci jednoho druhu potravin, například banánová, ananasová, mléčná, případně notoricky známé hubnutí s tukožroutskou polévkou nebo třeba dieta podle krevních skupin. Problematická je i řada jídelníčků známých osobností. Je pravděpodobné, že s nimi zhubnete, protože snížíte příjem energie a hlídáte, co konzumujete, ale většinou se jedná o nevyvážené a dlouhodobě neudržitelné způsoby stravování.

Foto: YARUNIV Studio, Shutterstock.com

Banány jsou zdravé a při hubnutí vám pomůžou, ale založit na jejich zvýšené konzumaci celý jídelníček nedává smyslFoto: YARUNIV Studio, Shutterstock.com

Jakou dietu vybrat: 3 důležitá pravidla

Ke každému stravovacímu režimu přistupujte s rozmyslem. Položte si hned na začátku tři otázky, které vám usnadní výběr a možná vás i ušetří jojo efektu, promrhaného času a peněz.

  1. Dodá mi dieta důležité živiny? - Jídlo není nepřítel. Tělo potřebuje kvalitně živit, aby správně fungovalo. U každé diety se proto zamyslete, zda organismu pravidelně dodá dostatek potřebných látek.
  2. Je jídelníček chutný a pestrý ? - Stravování, které nabízí mnoho rozmanitých možností na přípravu pro vás chutných jídel, vám bude vyhovovat dlouhodobě a sníží riziko porušování.
  3. Zvládnu takhle jíst napořád (anebo opravdu dlouhodobě)? - Plánujete dietu na měsíc a pak se hodláte vrátit k starému režimu? Jojo efekt vás nemine. Vyberte si takový systém stravování, u kterého si umíte představit, že ho s občasnými úlevami dokážete dodržovat celý život.

Znáte ozdravnou dietu GAPS? Údajně umí léčit cukrovku i alergie.

Reklama