Hlavní obsah

Kevin Costner (66): Romantický kovboj se sedmi dětmi

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psal se rok 1990 a kina ovládl strhující snímek Tanec s vlky. Kevin Costner je milovník silných příběhů a patří k hrstce herců, kteří uspěli i jako režiséři. Role správných chlapů mu sedí a působí tak i ve skutečnosti. Věděli jste ale, že je i zpěvák a hrál v erotickém filmu? Dnes slaví 66. narozeniny!

Článek

Občas je nazýván posledním romantikem Hollywoodu, ale jeho rozvod s první ženou patří k nejdražším, má sedm dětí s třemi ženami a úctyhodný seznam milenek. Dnes je mu 66 let a vypadá snad lépe než na začátku kariéry (a to hrál v erotické komedii!). Co možná nevíte o Kevinu Costnerovi?

Sportovec nebo marketér?

Má za sebou kočovné dětství: rodina se často stěhovala kvůli otcově práci. V každé škole byl nový a nedařilo se mu vždycky zapadnout. Ale miloval sport, zpíval v baptistickém kostele a psal básně. A dokonce si postavil kanoi, na které pádloval. Na univerzitě studoval marketing, navštěvoval herecké kurzy, propadl fotbalu, baseballu a basketbalu a lásce ke spolužačce Cindy Silva (64), kterou si v roce 1978 vzal.

Foto: Profimedia.cz

No řekněte, nebyla by ho v marketingu škoda?Foto: Profimedia.cz

Šel za svým snem 

Po univerzitě pracoval v oboru, ale sen o herectví ho neopustil. Nakonec se s rodinou přestěhoval do Hollywoodu a vsadil vše na jednu kartu. Jeho žena hrála Sněhurku v Disneylandu, on vozil turisty kolem domů celebrit a chodil na castingy. Nevzdával se, ani když byly jeho scény z prvních filmů vystřiženy a jeho debutem byla erotická komedie Žhavá pláž U.S.A. (1981), která slibuje, že Kevina Costnera uvidíte, jak ho ještě neznáte. A pak přišel western Silverado (1985) a gangsterka Neúplatní (1987) a jeho hvězda vyletěla vzhůru. To už měli se Cindy dvě děti a brzy mělo přijít třetí.

Foto: Profimedia.cz

Je to fešák, a když nasadí klobouk a vyhoupne se do sedla, málokterá by se nenechala chytit do lasa...Foto: Profimedia.cz

Tanec s vlky jel bomby

Založil vlastní produkční společnost a rozhodl se zfilmovat román Michaela Blakea (1945–2015) Tanec s vlky. Hlavním hrdinou je nadporučík John Dunbar, který byl zraněn v bitvě s konfederační armádou a našel smysl života v přátelství s vlkem a kmenem Siouxů. Tříhodinový snímek, kde se moc nemluví, jako trhák nevypadal. Tanec s vlky (1990) ale přepsal dějiny a sedm Oscarů bylo doma – jednu sošku získal sám Kevin Costner za režii. On však doma moc nebýval a objevovaly se zvěsti o milenkách z řad hereckých kolegyň, třeba Halle Berry (54) nebo Michelle Pfeiffer (62).

Foto: Profimedia.cz

Tenhle film měl všechno! Proč Tanec s vlky některé oscarové nominace neproměnil, není jasnéFoto: Profimedia.cz

Osobní strážce i král zbojníků

V první polovině 90. let se Kevin Costner měnil v jednoho kladného hrdinu za druhým. Ať už hrál osobního strážce (1992) slavné zpěvačky, státního zástupce, kterému se nezdá verze o atentátu na Kennedyho (JFK, 1991), nebo uprchlého trestance, který si jako rukojmí vezme malého chlapce (Dokonalý svět, 1993), vždycky byl skvělý. Ale v soukromí to bylo jinak – v roce 1994 se mu rozpadlo manželství a hovoří se o jednom z nejdražších rozvodů: Cindy měla zásadní vliv na jeho úspěch a Kevin Costner jí měl zaplatit osmdesát milionů dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Osobním strážcem Whitney Houston (†48) zůstal i po natáčení a snažil se ji podpořit, když na tom nebyla dobře. Zúčastnil se i jejího pohřbuFoto: Profimedia.cz

Umí spadnout na dno

Už to vypadalo, že na co Kevin Costner sáhne, to se povede. Ale přišel fantastický film s ekologickým přesahem Vodní svět (1995), jehož rozpočet se vyšplhal na 200 milionů, a hovořilo se o propadáku. On se však odmítl vzdát a pustil se do postkatastrofického Posla budoucnosti (1997), který ani nepokryl náklady. Přitom prožíval další románky s herečkami a modelkami. V letech 1995–96 měl vztah s dědičkou týmu amerického fotbalu Pittsburgh Steelers Bridget Rooney (58) a mají spolu syna.

Foto: Profimedia.cz

Vodní svět byl krok vedle, na druhou stranu si diváci pak vážili každého filmu, v kterém neměl Kevin Costner žábry ani plovací blányFoto: Profimedia.cz

Nejen filmem živ je člověk

Svět filmu si postupně zvykl, že Kevin Costner nejde za každou cenu po kasovním úspěchu. V jeho filmografii posledních dvaceti letech najdete mnoho nezapomenutelných snímků. Ať se jedná o romantické filmy, u kterých propláčete desítky kapesníků (Vzkaz v láhvi, 1999 a Na křídlech vážky, 2002), nebo snímky vycházející ze skutečnosti (Skrytá čísla, 2016 a Dálniční hlídka, 2019). Zásadně ale netočí pokračování, zato zazářil v seriálu Yellowstone (2018–20), který se odehrává na ranči. Není ovšem jen herec a režisér, ale i zpěvák country hudby, který vydal několik alb.

Foto: Profimedia.cz

Je zcela jasné, že roli hlavy rodiny Duttonů nemohl hrát v seriálu Yellowstone nikdo jinýFoto: Profimedia.cz

Filmové role nepřekonají tu otcovskou

V roce 2004 se na svém ranči v coloradském Aspenu oženil s modelkou a návrhářkou Christinou Baumgartner (46) a mají spolu tři děti. A on si pochvaluje, že herectví je sice láska, ale jeho nejmilovanější rolí je být tátou.

Foto: Profimedia.cz

První manželství mu nevyšlo a pak randil se všemi krasavicemi z Hollywoodu, ale jen čekal na tu pravou. A tou je evidentně Christine Baumgartner. V posledních měsících se stejně jako většina světa snaží izolovat a prý je to velmi sblížiloFoto: Profimedia.cz

Někteří filmoví fešáci jsou tak talentovaní, že dokázali získat Oscara v jiném oboru, než je herectví. Patří mezi ně nejen Kevin Costner, ale také Clint Eastwood (90), Robert Redford (84), Matt Damon (50) a Ben Affleck (48).

Reklama

Načítám