Hlavní obsah

Medové řezy s ořechovým karamelem

Hodnocení:
(169)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
střední

Sezona letních ovocných koláčů pomalu odeznívá, ale to nás od pečení rozhodně neodradí! Pusťte se s námi do lahodných medovo-ořechových řezů s pudinkovým krémem a špetkou skořice. Část můžete i zamrazit a vytáhnout ke kávě ve chvílích akutní potřeby něčeho dobrého.

Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 60 g hnědého cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 špetka soli
  • 100 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
Na ořechy
  • 300 g ořechů
  • 50 g másla
  • 5 lžic medu
  • 1 špetka mleté skořice
  • 1 špetka soli
Na krém
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 70 g cukru krupice
  • 100 g změklého másla
  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
Článek

Postup

Krok 1: Z mouky, cukru, medu, soli, másla, vajíčka a sody vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na dvě půlky a z každé vyválejte mezi dvěma pláty pečicího papíru 2 až 3 mm tlustý obdélník. Vrchní papír sloupněte a pláty přesuňte na plech.

Krok 2: Ořechy sice působí efektněji vcelku, ale mnohem praktičtější je je nahrubo nasekat – řezy se vám pak budou lépe krájet. V nepřilnavé pánvi přiveďte k varu máslo s medem, skořicí a solí, vmíchejte ořechy (vlašské, lískové, kešu, mandle, para, pekany, arašídy nebo i semínka typu tykev či slunečnice) a za stálého míchání asi minutu opékejte. Směs pak rychle, aby nezatuhla, přesuňte na jeden z plátů a rozetřete.

Krok 3: Obě části těsta pečte při 180 °C 5 až 15 minut dozlatova – zde hodně záleží na typu trouby, proto je raději kontrolujte. Nechte vychladnout.

Krok 4: Mezitím přiveďte k varu 2/3 mléka s vanilkovým i krupicovým cukrem a za stálého míchání přidejte zbylé mléko, ve kterém jste rozšlehali škrob. Minutu povařte, vmíchejte rum, na povrch pudinku přitiskněte fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout. Máslo pak ušlehejte do pěny a vmíchejte do krému.

Krok 5: Těsto bez ořechů potřete krémem, přitiskněte na něj plát s ořechy a nechte do druhého dne v chladu odležet – těsto krásně změkne a řezy půjdou dobře krájet.

Ořechy si se skořicí a špetkou soli skvěle rozumí, zkuste i tyto sladce-pikantní kandované ořechy. Hodí se i jako snadný jedlý dárek!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.