Hlavní obsah
3,7
(22)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Snad žádná jiná surovina nezaznamenala v posledních letech tak raketový start obliby jako medvědí česnek. Není se co divit: je snadno dostupný, zdravý a opravdu chutný. I v mé kuchyni má každé jaro své pevné místo a sezonu vždy otvírám touto nejjednodušší tvarohovou pomazánkou.

10 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potředovat
  • 250 g tvarohu
  • 1 hrst medvědího česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka bílého pepře
  • 1/2 lžičky citronové kůry
Článek

Na oblibu medvědího česneku zareagovaly farmářské trhy i supermarkety, takže si ho brzy na jaře můžete dopřát i bez procházky do lesů. Když se rozhodnete nasbírat ho vlastnoručně, buďte k přírodě laskaví. Jemné lístky stříhejte nůžkami a na každé rostlince jich pár nechte. Zabalte je do navlhčeného ubrousku a skladujte v lednici, vydrží tak svěží i pár dní. Natrhejte si ho vždy jen tolik, kolik ho skutečně spotřebujete. Ale nezapomeňte: i když má medvědí česnek prokazatelné zdravotní benefity, užívejte ho jako každou léčivou bylinku s mírou.

Postup

01.

Jemný tvaroh vyklopte do sítka, položte ho nad misku a nechte pár hodin vykapat v lednici. Zbaví se tak přebytečné vody a pomazánka bude hustější.

02.

Lístky medvědího česneku omyjte a nechte oschnout, pak ho natrhejte na menší kousky a nahrubo rozmixujte.

Tip: Tuto pomazánku vždy připravuji zároveň s pestem z medvědího česneku. Nejdřív nahrubo rozmixuji pořádnou hrst česneku a lžíci dvě (podle síly česneku a momentální chuti) přidám k vykapanému tvarohu. Do nádoby mixéru pak přidám olivový olej, slunečnicová semínka, sůl a špetku pepře a ještě krátce promixuji. Nakonec ručně vmíchám hrst jemně strouhaného sýra parmazánového typu.

03.

Vykapaný tvaroh přeložte do mísy, přidejte sůl, bílý pepř, najemno nastrouhanou citronovou kůru a rozmixovaný česnek podle chuti. Promíchejte, nechte chvíli rozležet v lednici a podávejte s dobrým chlebem.

Tip: Pro výraznější česnekovou chuť ozdobte každý krajíc lžičkou pesta a přidat můžete i pár nasekaných oříšků, nebo semínek.

Bylinková pesta jsou zábavná disciplína! Víte, že skvělé pesto připravíte i z mladých kopřiv, rukoly, špenátu a avokáda nebo z červené řepy a dýňových semínek?

Reklama

Načítám