Hlavní obsah

Nový rok s kocovinou? Ani náhodou, takhle na ni vyzrajete!

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybírá si včerejší silvestrovská oslava plná alkoholických drinků daň na vašem organismu? Kocovinu bohužel neodeženete mávnutím čarovného proutku, ale s pomocí několika jednoduchých triků můžete zmírnit její příznaky. V jednotlivých krocích vám ukážeme, jak na to.

Článek

Pokud jste právě otevřeli oční víčka a s nimi i naše stránky, zas tak špatné to s vámi nebude. Stáhněte osvětlení displeje na minimum a přečtěte si, co vás postaví znovu na nohy. Nebojte, novoroční ohňostroj absolvujete už bez bolehlavu.

Krok č. 1: Doplňte ztráty

Největší problém je, že alkohol organismus dehydratuje. Ihned po probuzení doplňte potřebné tekutiny obyčejnou vodou. A protože zbytky lihovin odcházejí z těla spolu s vitaminy i minerály, přidejte do skleničky s „kohoutkovkou“ rovnou také vymačkaný citron. Dobře vám udělá i pomeranč nebo mandarinka a pro jistotu sáhněte do domácích zásob medikamentů pro prášek na bolest hlavy. První fázi samoléčby máte za sebou.

Foto: VH-studio, Shutterstock.com

Voda s citronem dokáže zázrakyFoto: VH-studio, Shutterstock.com

Krok č. 2: Zatočte s otoky 

Zahlédli jste svůj odraz v zrcadle a vykřikli jste zděšením, protože váš napuchlý obličej připomíná alergickou reakci v nejhorším stadiu? Nedostatek spánku může mít za následek oteklá víčka i zarudlé oči. Právě teď přichází čas na účinného kosmetického pomocníka – chladivou masku. Ale jestli ji nemáte, nezoufejte a poraďte si jinak. Sáhněte do mrazáku pro pytlík s hráškem, zabalte jej do čisté utěrky a přiložte na postižená místa. Studený obklad se stane vaší spásou.

Foto: Archiv firem

Zleva: Relaxační maska na oči, Estée Lauder (prodává Notino), 1029 Kč za 10 kusů. Obličejová maska, Sissel (prodává Alza), 369 KčFoto: Archiv firem

Krok č. 3: Osvěžte celé tělo 

V tuto chvíli by měla největší bolest hlavy pomalu odeznívat. Využijte toho, a přestože se vám nechce vstávat z postele, dejte si vlažnou sprchu (větší odvážlivci mohou zvolit i studenou), která vám rozproudí krev. Opláchněte si i vlasy a nezapomeňte ani na voňavé přípravky – vmžiku vás osvěží a navodí vám lepší náladu. Horké koupele se ale vyvarujte, pravděpodobně by se vám jen přitížilo.

Foto: Archiv firem

Zleva: Sprchový gel, Marks & Spencer, 99 Kč za 50 ml. Bezobalový chladivý sprchový gel, Lush, 400 Kč za 200 gFoto: Archiv firem

Krok č. 4: Udělejte si pohodu

Oblečte se do pohodlného pyžama nebo měkoučkého županu, udělejte si v obýváku příjemné přítmí, ulehněte na sedačku a pusťte si nějaký nenáročný film či seriál, u kterého nebudete muset přemýšlet. Co třeba Prolhané krásky (2010–2017), Sex ve městě (1998–2004) nebo Super drbna (2007–2012)? Stále vám není příliš fajn? Uplaťte žaludek poctivou česnečkou! Pokud se vám nechce vařit, objednejte si něco z restaurace. Ideální volbou jsou smažená tučná jídla nebo čočka nakyselo.

Foto: Archiv firem

Zleva: Župan s hvězdičkami, Bonprix, 699 Kč. Župan s mráčky, Loungeable (prodává Zalando), 570 KčFoto: Archiv firem

Krok č. 5: Jděte ven 

Ač se vám to možná nezdá a nejraději byste strávili celý den válením, pobyt na čerstvém vzduchu vám jen prospěje. Dopřejte si delší procházku, ideálně v přírodě, a kocovinu rozchoďte. Věřili byste, že při pomejdanovém zotavování pomáhá i kondiční běh či plavání? Každopádně se teple oblečte, přece jen jste momentálně náchylnější k prochladnutí. A až přijdete ze své rehabilitační túry zpět domů, můžete se s čistým svědomím vrátit ke kroku číslo čtyři. Tím je vaše silvestrovská rekonvalescence dokončena. Zítra hurá do práce!

Foto: Archiv firem

Zleva: Zelená bunda v prodloužené délce, Stradivarius, 1999 Kč. Mentolová kratší bunda, Bershka, 799 KčFoto: Archiv firem

Slíbili jste si dnes v šílené kocovině, že už nikdy nebudete pít? Víte, co se stane s vaším tělem, když vynecháte alkohol?

Reklama

Související témata:

Načítám