Hlavní obsah

Potřebujete dárek? Sáhněte do spíže!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jdete na oslavu a lámete si hlavu s vhodným dárkem? Nemusíte zoufale běhat mezi regály obchodů, stačí sáhnout do těch, které v posledních týdnech plníte vlastnoručně zavařeným ovocem a zeleninou!

Článek

Co je nejlepší a stoprocentně vítaný dárek? Jídlo! Pokud se chystáte k někomu, kdo nemá zahrádku a všechny bio potraviny draze kupuje v obchodě, udělá mu radost vzorek toho, co jste letos stihli zavařit. A jestli nechcete skleničky s okurkami, kompoty nebo šťávou jen tak naskládat do tašky, vyrobte jim zajímavé „kabátky“, které z nich udělají dárek. Poradíme, jak na to!

Povidla v koupací čepici

Foto: Tomáš Rubín

Sklenička se švestkovými povidly může vypadat, jako kdyby si nasadila koupací čepici po babičceFoto: Tomáš Rubín

Skleničkám se zavařeninami sluší ručně psané popisky, které na první pohled prozradí obsah. A jestli umíte háčkovat a zvládnete vyrobit kolečko, pak jim můžete udělat i barevné čepičky. Okrajem příslušně velkého kolečka provlékněte řetízek z příze a utáhněte.

Okurky v prostěradle

Foto: Tomáš Rubín

Okurky jsou skvělým dárkem pro muže, takže je oblékněte do neutrálního kabátku z prostěradlaFoto: Tomáš Rubín

Okurky s cibulí a feferonkami (nebo ty americké) nevolají po háčkované romantice, ale hodí se trocha jednoduché strohosti. Kolečko kryjící víčko můžete vystřihnout ze zbytku starého plátěného prostěradla. Aby to bylo přece jen trochu slavnostní, navlékněte na provázek pár bobkových listů – ostatně ty se používají i do láku, v němž jsou okurky zavařené.

Sirup ve svetru

Foto: Tomáš Rubín

Ovocné sirupy se pijí jen tak naředěné vodou, ale mnozí si je přidávají i do čaje místo cukruFoto: Tomáš Rubín

Jak nazdobit lahvinku se sirupem? Zvlášť když jste zrecyklovali nějakou, z níž se vám zcela nepodařilo sundat původní štítek? Vyrobte jí vlněný svetřík. Nemusíte ho ani plést, protože tenhle vznikne pouhým omotáním vlnou. Můžete prostřídat různé odstíny i materiály, a pokud chcete, lze vyrobit i ozdoby z bambulek.

Černobílé jahody

Foto: Tomáš Rubín

Jestli doma máte tiskárnu, máte po starostech s tím, jak vyrobit dárkové balení na jahodovou marmeláduFoto: Tomáš Rubín

I když normy EU připouštějí označení slovem marmeláda jen pro výrobky z citrusů, pro domácí účely si můžete trochu zavzpomínat na dobu, kdy marmeláda byla třeba i jahodová. A když si vyhrajete s tímto označením co se velikosti a typu písma týče, a výsledek vytisknete na tiskárně, budete mít originální balicí papír, z něhož můžete vyrobit čepičky na sklenice. Abyste zůstali černobílí, uvažte je černou stužkou nebo přízí.

Maliny a jahody v sáčku

Foto: Tomáš Rubín

Máte doma pár papírových sáčků, ve kterých jste si přinesli pečivo z obchodu? Pak sežeňte ještě provázek a máte zabalenoFoto: Tomáš Rubín

Sklenice všech druhů a velikostí, ale i lahve a lahvičky, lze ozdobit papírem ze sáčku na pečivo nebo z nákupní tašky. Stačí vystřihnout potřebný kus, přiložit ke sklenici, přivázat provázkem a je hotovo. Co je uvnitř sklenice, můžete napsat na kousek papírku a zastrčit za provázek. Hezky vypadá, když to napíšete jakoby na stroji - tedy v počítači a vytisknete. Na sklo lze takový papírek případně i nalepit disperzním lepidlem.

Související témata:

Načítám