Hlavní obsah

Pracovní horoskop: Býci mají pomalý rozjezd, Štíři nesnáší vyrušování a Kozorozi si nosí práci domů

Foto: Svitlana Hulko, Shutterstock.com

Foto: Svitlana Hulko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhé vysedávání, krátké úseky maximálního soustředění, roztěkané přelétání od jednoho úkolu k druhému... Jaké mají jednotlivá znamení pracovní návyky?

Článek

Někdo vyskočí ráno z postele a hned se vrhá do práce, jiný potřebuje pomalý a poklidný rozjezd s dlouhou snídaní a meditací. Tam, kde jeden dělá pravidelné přestávky alespoň na pár minut, protože se už dál nedovede soustředit, jiný potřebuje dlouhé a nerušené časové úseky, kdy ho nikdo nevytrhává z práce. Každý z nás postupuje jinak. Jak si pracovní den rozvrhují jednotlivá znamení? Co jim pomáhá k produktivitě?

Beran (21. 3. – 20. 4.)

Berani vyskočí z postele okamžitě po zazvonění budíku připravení dobýt celý svět. Dopoledne jim svědčí a do ranních hodin se snaží nacpat maximum práce. Den začínají něčím, co je dočista probudí – pro mnoho z nich je to ranní rozcvička nebo běh. Jejich energie je nevyčerpatelná, ale nesvědčí jim dlouhé sezení – měli by ho přerušovat pravidelným protahováním, několika dřepy nebo poskoky. Stačí minutka a jejich mozek je zase v plné pohotovosti.

Býk (21. 4. – 21. 5.)

Býci rychlá rána nezvládají. Nikdo na ně nesmí mluvit, dokud si do žil nevpraví trochu kofeinu. Dlouhé snídaně jsou základ, bez nich nedají ani ránu. Někteří se pouští i do ranních meditací nebo se na práci připraví poslechem klasické hudby. Jak se ale na něco vrhnou, houževnatě jedou do padnutí. Podpoří je příjemné a estetické prostředí, které je energeticky stimuluje. Často se povzbuzují například vonnými svíčkami nebo esenciálními oleji, senzorické zážitky je umí neuvěřitelně vybudit.

Foto: polinaloves, Shutterstock.com

Býci mají po ránu delší rozjezdFoto: polinaloves, Shutterstock.com

Blíženci (22. 5. – 21. 6.)

Blíženci vstávají poměrně svižně, ale rozhodně se nevrhají rovnou do práce – nejdřív musí zjistit, co se událo ve světě, a ideálně to ještě probrat s přáteli. Ranní kafíčko s kolegy je pro ně nutností. Potřebují lidské podněty, a tak je pro ně ideální prokládat soustředěnou práci telefonickými hovory nebo alespoň mailovou komunikací. Nic však nepřekoná osobní kontakt, takže pokud je to možné, aspoň při obědové pauze by si Blíženci měli odchytit někoho tváří v tvář pro dobití baterek.

Rak (22. 6. – 22. 7.)

Raci mají rádi poklidná, tichá rána, kdy mají prostor se trochu zkoncentrovat a připravit se na začínající pracovní den. Kromě toho, že pečují o všechny kolem sebe a často chystají tisíce svačinek, se taky rádi postarají o sebe a stráví nějakou dobu zkrášlováním – je to pro ně jako navlékání brnění, ve kterém se jim pak lépe pracuje. Jsou to konstantní pracanti, kteří nevědí, kdy zaklapnout počítač, což je dlouhodobě nezdravé. Pomůže jim, když si pevně stanoví nějaké hranice a limity.

Lev (23. 7. – 22. 8.)

Lvi jsou okouzlující a šarmantní skoro vždycky – ale ráno ani náhodou. Dlouho jim trvá vykopat se z postele a probrat se. Na dopoledne si většinou nic důležitého neplánují a ožívají až po obědě. Ráno jedou na autopilota, a tomu by měli podřizovat i své aktivity a zabývat se jen tím, co nelze zkazit. Pomůže jim pečlivě zvolený outfit. Jakmile se cítí pracovně, začnou tak taky jednat. Během pracovní doby kolem sebe dost často potřebují ostatní lidi – často mají potřebu úkolovat druhé.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Lvi ožívají až s obědemFoto: George Rudy, Shutterstock.com

Panna (23. 8. – 22. 9.)

Panny vstávají každý den ve stejný čas a jejich ranní rutina sestává s přesně daného setu totožných kroků. Jakmile je něco rozhodí či zdrží, celý den mají zkažený, jako by vykročily levou nohou. Probouzí se s pocitem, že se můžou hned vrhnout do práce. Všechno si pečlivě plánují a i přestávky jedou podle harmonogramu. Jsou pilné a zaměřené na detaily. Klidně pracují až do noci, když je to potřeba. Měly by však podnikat krátké procházky, které je nakopnou.

Váhy (23. 9. – 23. 10.)

Váhy sice nemají problém vstát v okamžiku, kdy jim zazvoní budík, ale zároveň se rozhodně nevrhají rovnou do práce. Nejdříve se chtějí věnovat samy sobě, zejména svému zevnějšku – dát dohromady pěkný outfit, pohrát si s vlasy či vousy. Rituál „nejdřív opečuju sebe sama a pak se můžu vrhnout do boje“ je pro ně extrémně důležitý. Práci rozhodně neobětují celý svůj život, jeho smysl vidí jinde. Udržují zdravou rovnováhu a trochu nakopnout produktivitu můžou hlavně tím, že si zútulní pracovní prostor.

Štír (24. 10. – 22. 11.)

Štíři se musí každé pracovní ráno připravit na to, že se budou setkávat s lidmi a řešit jejich problémy. To je něco, co sice umí, ale taky je to dost vyčerpává. Často se před prací uchylují k meditaci. Taky rádi plánují – ne moc dopředu, ale třeba si sepíšou, co chtějí ten den udělat a pak si to odškrtávají. Do práce se rádi ponoří celí, nesnášejí, když je někdo vyrušuje. Pokud se na něco soustředí, jsou to přeborníci v ignorování okolí.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Štíři se s vámi baví, až když mají práci hotovouFoto: fizkes, Shutterstock.com

Střelec (23. 11. – 21. 12.)

Střelci jsou energičtí a milují výzvy. A to tak moc, že si kvůli nim klidně přivstanou, jen aby se už mohli dát do díla. Nejefektivnější jsou ráno a v práci bývají dřív než všichni ostatní. Jejich specialitkou jsou seznamy – milují odškrtávání a malé dopaminové dávky, které to přináší. Často si pár úkolů odfajfkují ještě před tím, než k práci vůbec zasednou. Důležité je pro ně neupadnout do rutiny, prokládat práci přestávkami, během kterých si třeba i zacvičí nebo pokecají s kolegy.

Kozoroh (22. 12. – 20. 1.)

Kozorozi často vstávají bez budíku v tu samou hodinu. Jejich smysl pro pravidelnost je žene do vzorců – dodržují denní specifické pořadí, ve kterém vykonávají všechny ranní i další pracovní úkony. Práce Kozorohy naplňuje, takže mají tendenci se přepínat a nosit si ji domů. To je samozřejmě vyčerpává. Je pro ně naprosto klíčové stanovit si pevné hranice, sami pak budou překvapení, o kolik jsou produktivnější.

Vodnář (21. 1. – 20. 2.)

Nepředvídatelní Vodnáři jsou jeden den ranní skřivani, druhý pro změnu noční sovy. Na rutinu zkrátka nejsou. Velkým pomocníkem v pracovním tempu je pro ně hudba, která je pobízí, dodává jim rytmus a zároveň i třeba jinak monotónní práci ozvláštňuje. Vodnáři jsou společenští, proto je pro ně důležitý kontakt se spolupracovníky – o přestávkách by si měli najít čas s nimi promluvit, zjistit, co je nového, zkrátka trochu naplnit hlavu novými podněty.

Ryby (21. 2. – 20. 3.)

Snivé Ryby mají spíše pomalejší rozjezd, do práce se rozhodně neženou. Kdyby mohly, zůstanou v posteli celý den. Nemají rády, když se na ně spěchá, potřebují do bdělého stavu vplout pomalým tempem. Mají tendenci se ráno postarat o ostatní, a tak se nestihnou dostatečně probrat, to probíhá až v práci samotné. Nejlépe jim to myslí odpoledne až v noci – do té doby hodně lelkují a koukají kolem. Když ale najedou na kreativní vlnu soustředěného flow, nic je od práce neodtrhne.

Reklama

Načítám