Hlavní obsah

Archie má 2! Rodičovství a výchova dětí v královské rodině

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tradičně měli výchovu královských dětí na starosti chůvy, guvernantky nebo domácí učitelé. Časy se mění, mladí královští jsou jako rodiče mnohem aktivnější a v životech svých potomků hrají výraznější roli. Kdo se o změny zasadil a jaké tradice se stále dodržují?

Článek

Britská královská rodina se pomalu přibližuje obyčejným smrtelníkům, ale stále se v mnoha oblastech života liší a i výchova a rodičovství podléhají tradicím a pravidlům. Všichni členové rodiny na tom samozřejmě nejsou stejně. Zjednodušeně řečeno: čím blíž trůnu, tím jsou pravidla přísnější.

Dnes slaví 2. narozeniny Archie Harrison Mountbatten-Windsor, syn prince Harryho (36) a vévodkyně Meghan (39), a ten zcela jistě vyrůstá v jiné atmosféře než jeho bratranci a sestřenice. Jak probíhá výchova dětí v královské rodině? Co rodiče stále dodržují a co už se změnilo?

Objímání povoleno, ale nerozmazlit!

Odborníci se shodují, že osobnější styl výchovy nastolila princezna Diana (†36). Syny veřejně objímala a brala je jak na pracovní cesty, tak do zábavních parků. Vadilo jí, že se v královské rodině na vřelost nehraje, a rozhodla se, že její chlapci budou vyrůstat v láskyplném prostředí. A stejně přistupují ke svým dětem i oni. Princ William (38) otevřeně říká, že být dobrým otcem a věnovat se rodině je pro něj zásadní. A jeho mladší bratr Harry se kvůli klidu pro svou rodinu rozhodl dokonce vzdálit z dosahu královských příbuzných.

Foto: Profimedia.cz

Lady Diana neváhala se syny řádit na vodní skluzavce v zábavním parku Thorpe a zmáchat se přitom jako vodníkFoto: Profimedia.cz

Pohlaví se neprozrazuje

Bývá zvykem, že se pohlaví miminka před porodem veřejnosti neoznamuje. A není zvykem pořádat těhotenské party baby shower. Je samozřejmě možné, že si nastávající maminka udělá večírek s přítelkyněmi, ale rozhodně jde o diskrétní akci, která se neprobírá v médiích. Ovšem pro Archieho maminku Meghan její kamarádky v Americe tuto oslavu uspořádaly, ona kvůli tomu letěla přes oceán, fotografové ji pronásledovali na každém kroku a říká se, že se svěřila, že čeká chlapečka. A nyní v rozhovoru s Oprah Winfrey (67) celému světu prozradila, že budou mít holčičku.

Foto: Profimedia.cz

Sussexové si během pár společných let v královské rodině upravili mnohá pravidla podle svého. Zda to bylo vždycky k lepšímu, teprve ukáže časFoto: Profimedia.cz

Kde se miminko narodí

Dříve královské porody probíhaly doma, tedy v paláci. Dnes se rodí v luxusních porodnicích, které poskytnou nejlepší péči a soukromí. O narození potomka bývá jako první informována královna a následně zbytek rodiny a veřejnost – třeba na oficiálním dekretu před Buckinghamským palácem a na sociálních médiích. Bývá také zvykem, že se novopečení rodiče ukážou se svým pokladem u porodnice. Kritikové tvrdí, že toto veřejné vystoupení krátce po porodu klade nepatřičný tlak na čerstvé maminky. Kate s Williamem tak učinili pokaždé, zato Meghan a Harry se ukázali až po pár dnech.

Foto: Profimedia.cz

Jestli královská rodina a veřejnost na vévodkyni Kate něco oceňují, tak s jakou lehkostí a elegancí dodržuje protokol a zvládá vysoké požadavky na vystupování i vzhled. Takhle si odnášela z porodnice několik hodin po narození malého GeorgeFoto: Profimedia.cz

Jak se chovat na veřejnosti

Královské děti elegantně zvládají často únavné vystupování na společenských akcích. Aby ne, učí se to důkladně. Občas jim sice ujede vtipný ksichtík nebo znuděný výraz, ale to se stane. Nikdy by však nemělo dojít ke vztekání. K povinnostem členů rodiny patří i pracovní cesty, ale děti rodiče doprovázejí jen občas. V roce 2019 vévodové z Cambridge vyjeli na cestu do Pákistánu, ale z bezpečnostních důvodů nechali potomky s chůvami a prarodiči Middletonovými.

Foto: Profimedia.cz

Na vhodné společenské události berou rodiče od určitého věku i děti. Jsou schopni odhadnout, co batolata snesou, a celou dobu se jim věnujíFoto: Profimedia.cz

Důraz na vzdělání 

Jestli je dnes něco pro královskou rodinu důležité, je to vzdělání. Dříve se děti učily doma, ale královna Alžběta II. (95) prý brzy zjistila, jak nedostatečné všeobecné znalosti má. Své potomky pak poslala do elitních škol a chodili do nich i její vnuci. Vedle toho, aby budoucí vládci země dostali přiměřené vzdělání, je vyžadováno, aby uměli i nějaký cizí jazyk. Proto se George (7) a Charlotte (6) učí španělsky.

Foto: Profimedia.cz

První školní den. Urození rodiče děti sami doprovázejí a je z toho veřejná událost. I tak podporují povědomí o důležitosti vzdělání a školní docházkyFoto: Profimedia.cz

Módní pravidla platí i pro nejmenší

Šatník členů královské rodiny bývá nadčasový a platí to i pro nejmenší. Jsou oblékáni klasicky, někdo by možná řekl staromódně. Chlapce neuvidíte v tričku s dinosaurem a dívky na sobě nebudou mít Elsu z Ledového království a většinou ani kalhoty. Historicky podléhá společenskému pravidlu délka kalhot: až do osmi let by hoši z vyšších tříd měli nosit krátké nohavice.

Foto: Profimedia.cz

Vkusně oblečené děti. Bez potisků oblíbených postaviček, bez flitrů, bez sportovních bota a bez džínFoto: Profimedia.cz

Výchova Archieho za oceánem?

Malému Archiemu jsou dnes dva roky. Princ Harry a jeho žena Meghan se ještě před jeho narozením rozhodli zajistit mu co nejnormálnější dětství. A protože to v Británii neklapalo, přestěhovali se do USA a usadili se v Kalifornii. O tom, jaké dětství Archie má, se mnoho neví, jeho rodiče sdílejí střípky z jeho života jen výjimečně. Jisté je, že se zanedlouho stane velkým bráškou.

A možná se o něm dozvíme víc prostřednictvím knihy, kterou napsala jeho maminka. Jmenuje se Lavička a základ má v básni, kterou Meghan Markle složila svému muži v roce 2019 ke Dni otců. Měla by vyjít 8. června a Meghan zároveň namluví i audio verzi.

Foto: Profimedia.cz

Před rokem zveřejnili hrdí rodiče na profilu organizace Save the Children rozkošné video, kde Meghan čte Archiemu oblíbenou knížkuFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám