Hlavní obsah

Chcete vyzkoušet půst? Najděte si ten pravý!

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Půst se stává populárním způsobem, jak nejen zhubnout, ale i očistit organismus. Někdo chce během půstu zase pozorovat, co s jeho tělem jednotlivé potraviny dělají. Co je dobré o půstu vědět a které jsou nejpopulárnější?

Článek

Půst neznamená jen přestat jíst, ať již na hodiny, dny nebo jednou za rok. Půstem se rozumí i to, když na nějaký čas vynecháte určité druhy potravin. Má zkrátka mnoho variant a pokud vám má prospět, měli byste si pro sebe vybrat ten nejvhodnější. Správný půst pomůže vašemu tělu zbavit se toxinů a shodit nějaká kila navíc. A pozor – důležitý je i z hlediska duševního zdraví.

Půst není jen o jídle

Půst by měl být spojen nejen s úlevou pro naše trávení, ale i se zklidněním mysli. „Každý půst by měl být doprovázen klidem, proto je vhodné po jeho dobu umírnit všechny náročnější aktivity a cvičení, celkově se zpomalit, dát prostor meditaci. Stanete se díky tomu citlivějšími a pozornějšími, méně konfliktními, můžete být i efektivnější v práci. Půstem tedy prospíváte i své psychice," říká psychoterapeut Michal Nikodem, spolupracovník AquaLife Institutu.

Cílem tedy rozhodně není trpět, ale spíše dát tělu šanci věnovat energii a čas na regeneraci, očistu a nastartování procesů samoléčby.

Půst naplánujte

I když mnozí doporučují půst jako metodu ozdravnou a prospěšnou, není ideální s ním začínat v době, kdy řešíte akutní onemocnění, v těhotenství nebo během kojení. Rozhodně není vhodný pro lidi s poruchami příjmu potravy, s nemocemi trávicího traktu, s depresí nebo cukrovkou. Pokud trpíte chronickým onemocněním, měli byste rozhodnutí držet delší půst konzultovat s lékařem nebo výživovým poradcem.

Během půstu je třeba dbát na dostatečný pitný režim. Doporučuje se čistá pramenitá voda, lze pít i šťávy ze zeleniny, ovoce a bylinek a neslazený čaj, některé varianty připouštějí i černou kávu.

Foto: EZ-Stock Studio, Shutterstock.com

Strava, kterou plánujete na dobu před půstem a po něm, by měla být lehčí a obsahovat víc ovoce a zeleninyFoto: EZ-Stock Studio, Shutterstock.com

Druhy půstu

Pokud si nejste jisti, jak budete na půst reagovat, můžete si dát jeden den na zkoušku. Nasnídejte se, dejte si lehký oběd a potom už nic nejezte. Sami uvidíte, jak si s tím vaše tělo a hlava poradí. A pak už si mezi jednotlivými druhy vyberete ten, který vám bude vyhovovat. V zásadě se liší podle toho, jak dlouho je držíte a také jak často – jestli nárazově, nebo periodicky. Ze kterých můžete vybírat?

Jednodenní půst

Jednou za týden nebo dva si naordinujete den bez jídla. Ideální je, aby připadl na den volna, kdy nemáte pracovní povinnosti, můžete se věnovat víc sami sobě a relaxovat. Během dne půstu dostatečně pijte. Pramenitou filtrovanou vodu, do které můžete přidat šťávu z citronu. Popíjet se dají i bylinné čaje, šípkový nebo zázvorový například povzbuzují trávení. Někdo si během jednodenního půstu dopřeje i doma vyrobené ovocné a zeleninové šťávy. Výsledkem bude nastartovaný metabolismus, zklidnění mysli a zdravější trávení.

Detoxikační půst

Za půst lze považovat i jarní očista nebo detox. Jde vlastně o obdobu toho, co křesťané znají jako velikonoční půst, kdy jedli střídmě, jednou denně dosyta a museli se obejít bez masa (s výjimkou neděle). Mnoho lidí se 40 dní před Velikonocemi zříká kávy, alkoholu, masa nebo sladkého, jiní pijí po nějaký čas čerstvé zeleninové šťávy, které jsou jejich jedinou stravou. Každý půst, který má trvat více dní, začněte ale určitě týdnem, ve kterém odlehčíte jídelníček. Následuje 14 postních dnů, pak by měl přijít opět týden s lehčím jídelníčkem. V něm můžete zařazovat jednotlivé skupiny potravin postupně a sledovat, jak na ně vaše tělo reaguje.

Foto: July Prokopiv, Shutterstock.com

Během dnů půstu můžete pít ovocné a zeleninové šťávy. Ty si připravujte doma, abyste měli kontrolu nad tím, co obsahujíFoto: July Prokopiv, Shutterstock.com

Přerušovaný půst

Přerušovaný půst stanoví během dne hodiny, během kterých můžete jíst, a zbytek bere jako postní. Můžete se potkat s označením 16/8, 14/10 – první číslo uvádí blok hodin, kdy se postíte, druhé, kdy můžete jíst. „V době přerušovaného půstu byste měli jíst víc zeleniny, ovoce, celozrnných potravin a kvalitních bílkovin a snížit konzumaci sladkých a tučných pokrmů. Pít byste měli vodu nebo slabě a středně mineralizované vody s obsahem rozpuštěných pevných látek do 1000 mg/l,“ radí Lucie Růžičková, nutriční terapeutka VFN Praha.

Myslete také na to, abyste během doby, kterou máte vyhrazenou na jídlo, snědli dostatek potravin a vaše tělo nehladovělo. Jinak se metabolismus naopak zpomaluje a shromažďuje tukové zásoby.

Půst 5:2

Mezi vyznavače půstu 5:2 patří hlavně ti, kteří se neradi omezují. Pět dnů totiž mohou jíst bez omezení, následující dva dny jen 500 – 600 kalorií za den. Výživovým odborníkům se tato metoda moc nelíbí, protože mnohdy jde o pět dní přejídání, aby se daly dva postní dny „vydržet“. Ovšem i tady platí, že jíst by se měla spíš lehčí a zdravější jídla a oněch 500 kalorií byste neměli „vyplácat“ dvěma rohlíky s máslem.

Půst na novoluní

Půst můžete držet i jednou nebo dvakrát měsíčně. Někteří lidé ho spojují s úplňkem nebo novoluním. Dvanáct hodin před a dvanáct hodin po úplňku či novu pijí jen ovocné šťávy a bylinkové čaje. Uleví tak trávení a zrychlí metabolismus. Na fázích měsíce je založen celý stravovací styl. Více o vlivu Měsíce na trávení a biologické rytmy člověka najdete zde.   

Každému zkrátka vyhovuje něco jiného. Přerušovaný půst miluje například Jennifer Aniston nebo Monika Absolonová,  Brooke Shields nebo Liz Hurley zase dávají přednost stravovacímu stylu OMAD neboli jedno jídlo denně. A více o dietách najdete zde.

Reklama

Načítám