Hlavní obsah

Bizarní věci, které sport působí tělu. Znáte je také?

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když pravidelný pohyb prospívá srdci, posiluje kondici, podporuje metabolismus a zlepšuje náladu, existují jisté zvláštní vedlejší účinky, které mohou být poměrně nepříjemné. Máte s nimi také zkušenost?

Článek

Slunce svítí, ptáci zpívají, ideální den jít si zaběhat. A dokonce se vám i chce! Takže nazujete boty a vyrazíte. Chvíli se cítíte dobře, potom vás ale začne píchat mezi žebry, a když se to srovná, uvědomíte si, že vám teče z nosu. Proč, vždyť nemáte rýmu! A co ta vyrážka? To jsou vedlejší účinky sportování a je jich ještě mnohem víc. O co se jedná a jak si od nich můžete pomoci?

1. Píchá vás mezi žebry

Když se při běhu nebo jiné aktivitě dostanete mimo komfortní zónu, zadýcháte se a pocítíte ostré bodání mezi žebry. Je to důsledek křečí bránice, které jsou vyvolané rychlým dýcháním. Často se to stává sportovním začátečníkům, kteří nejsou na pohyb zvyklí a nevědí, jak s ním sladit dech. Určitou roli může hrát i to, když se bezprostředně před sportem najíte.

Co pomůže? Zpomalte, případně zastavte, zhluboka dýchejte do břicha. Co jíst před sportem? Dávejte si lehká jídla (ovoce, pár dílků čokolády, ovesnou tyčinku) a vyrazte se hýbat alespoň půl hodiny poté, co jste dojedli.

Foto: buritora, Shutterstock.com

Když se zadýcháte, bránice se může dostat do křeče a to se projeví pícháním v mezižebříFoto: buritora, Shutterstock.com

2. Teče vám z nosu

Je běžné, že vám při pohybu, zejména na chladném a suchém vzduchu, najednou začne téct z nosu. Zvýšeným dýcháním během cvičení totiž sliznice vysychá, a proto vylučuje více hlenu, aby chránila dýchací cesty před vstupem patogenů.

Co pomůže? Pokud vás sportovní vazomotorická rýma skutečně obtěžuje, zkuste půl hodiny před aktivitou aplikovat nosní sprej s mořskou vodou, který sliznici zvlhčí. Případně se poraďte s lékařem – může předepsat sprej s kortikoidy, s antihistaminovým účinkem nebo blokující účinek acetylcholinu. Nejlepší je ale tu chvíli to vydržet.

3. Potřebujete na toaletu

Jako na potvoru se velká potřeba ohlásí, zrovna když jste v nejlepším sportovním rozpoložení. A to se netýká jen běžců nebo cyklistů, ale i chodců, zejména těch, kteří zdolávají větší vzdálenosti. Proč? Během cvičení směřuje hlavní tok krve do pracujících svalů, což může vyvolat průjem, stejně jako dehydrataci a mírnou nervozitu (zvlášť před závodem). A samozřejmě se také rozpohybují střeva, což se může projevit i tím, že si potřebujete odskočit.

Co pomůže? Dvě hodiny před sportem moc nejezte. Vynechejte potraviny s vysokým obsahem vlákniny, tuku, kofeinu a umělých sladidel. Sportujte až po vyprázdnění a rozumně pijte. „Začněte se zavodňovat asi dvě hodiny před sportovní zátěží, menšími objemy a častěji, ať má tekutina dost času se vstřebat,“ radí Marie Skalská, lékařka a zakladatelka Pro Fit Institutu.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Sport rozpohybuje střeva, je proto časté, že po jeho zahájení začnete potřebovat na velkouFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

4. Rudnete

Červenání způsobují kapiláry, malé krevní cévy u povrchu pokožky, které se během cvičení rozšiřují, aby pomohly vyrovnat teplotní rozdíly – tělo se zahřívá, ale nechce se přehřát. Citlivá pokožka rudne víc a barva zůstává déle. Pokud trpíte růžovkou, chronickým kožním onemocněním, měli byste sportovat velmi opatrně: právě nadměrné cvičení může stav značně zhoršit.

Co pomůže? Zarudnutí pleti po námaze nelze prakticky nijak předejít. „Zmírnit projevy je ale možné volným oblečením nezhoršujícím pocení, nepožíváním nadmíry kofeinu a alkoholu před zátěží a během ní,“ radí Marie Finsterlová, dermatoložka z Čáslavi. Po aktivitě je vhodná vlažná sprcha a termální voda ve spreji k ošetření pleti.

5. Máte kopřivku

Ano, skutečně můžete mít „alergii na sport“ – jedná se o cholinergní kopřivku, nepříjemnou a nehezkou vyrážku, kterou často vyvolá pocení a zvýšená tělesná teplota. V extrémních případech hrozí i anafylaktický šok. Projevy lze snížit především tím, že se vyhnete provokujícím faktorům.

Co pomůže? Na sport volte volnější oblečení. „Také je dobré nepoužívat mastné krémy před zátěží a po zátěži se rychle osprchovat jemným mýdlem,“ radí kožní lékařka. Jestliže opatření nepomáhají, poraďte se s dermatologem nebo alergologem, který může doporučit vhodná antihistaminika.

I přes to všechno určitě víte, že pravidelný pohyb je důležitý. Které aktivity vás chytnou, i když  se považujete za nesportovce?

Reklama

Načítám